Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τρίπολη: Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα στην οδό Ν. Ντούμα

Όσα μπορέσαμε να δούμε, λόγω της φθοράς από τον ήλιο του καλοκαιριού, των πλαστικών που χρησιμοποιήθηκαν για να σκεπάσουν την τομή. Σήμερα, ...

ρίπολη: Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα στην οδό Ν. Ντούμα
Όσα μπορέσαμε να δούμε, λόγω της φθοράς από τον ήλιο του καλοκαιριού, των πλαστικών που χρησιμοποιήθηκαν για να σκεπάσουν την τομή. Σήμερα, τα καλύμματα έχουν ανανεωθεί.

Και να που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε, τελικά, στο φως ένα μοναδικό στο είδος του κατάλοιπο από το παρελθόν της Τρίπολης. Όπως σημειώνεται δε, πρόκειται για τη μοναδική ανεσκαμμένη μαρτυρία που επιβεβαιώνει τις πηγές για ύπαρξη βιοτεχνικών εγκαταστάσεων στην εξωτερική περίμετρο των τειχών της Τριπολιτσάς.

Τον Μάιο του 2023 είχαμε αναφερθεί στον εντοπισμό αρχαιολογικών ευρημάτων κατά τις εργασίες για το δίκτυο φυσικού αερίου στην οδό Ν. Ντούμα στην Τρίπολη (δείτε ΕΔΩ) και είχαμε αποπειραθεί και μια αναγνώρισή τους.

Όπως αναφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, πρόκειται για κλίβανο, που αποδεικνύει την ύπαρξη βιοτεχνικής παραγωγής στο σημείο, από τους πρώιμους μεταβυζαντινούς χρόνους ως τον 19ο αιώνα.

Η Εφορεία προτείνει σε έγγραφό της την κατάχωση των ευρημάτων για να προστατευθούν και την ανάδειξή τους σε μελλοντικό χρόνο.

Στο έγγραφο με θέμα: «Έγκριση διατήρησης σε κατάχωση αρχαιοτήτων, που αποκαλύφθηκαν επί της οδού Ν. Ντούμα στον Δήμο Τρίπολης Νομού Αρκαδίας, κατά την επίβλεψη των εκσκαφικών εργασιών που διενεργούνται στο πλαίσιο του έργου ''Δίκτυο διανομής φυσικού αερίου'» και ημερομηνία 27/11/2023 σημειώνεται ότι η Υπηρεσία είναι «υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων, που αποκαλύφθηκαν επί της οδού Ν. Ντούμα στον Δήμο Τρίπολης Νομού Αρκαδίας κατά την επίβλεψη των εκσκαφικών εργασιών που διενεργούνται στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο διανομής φυσικού αερίου», σε κατάχωση για λόγους προστασίας τους, δεδομένου ότι:

α) ο κλίβανος αποτελεί μέχρι σήμερα τη μοναδική ανασκαμμένη μαρτυρία που επιβεβαιώνει τις πηγές για την ύπαρξη βιοτεχνικών εγκαταστάσεων στην εξωτερική περίμετρο των τειχών της Τρίπολης μεταξύ των πυλών Καλαβρύτου, Σεραγιού και Ναυπλίου από τους πρώιμους μεταβυζαντινούς χρόνους μέχρι και τον 19ο αιώνα, επομένως, εκτιμάται ιδιαίτερα σημαντικός για την ανασύσταση της τοπογραφίας της περιοχής,

β) η κατασκευή έχει πλήρως τεκμηριωθεί σχεδιαστικά και φωτογραφικά,

γ) η περιοχή εύρεσής του πρέπει να αποδοθεί σε χρήση δεδομένου ότι αποτελεί τμήμα δημοτικής οδού ήπιας κυκλοφορίας».


Πηγή: Arcadia Portal

Δεν υπάρχουν σχόλια