Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η εντυπωσιακή «Ατλαντίδα της Κίνας» ηλικίας 600 ετών

Από την υποβρύχια κατάδυση στην Πόλη των Λεόντων. [Credit: Chinese National Geography] Η λεγόμενη «Ατλαντίδα της Κίνας» βρίσκεται στον βυθό ...

Η εντυπωσιακή «Ατλαντίδα της Κίνας» ηλικίας 600 ετών
Από την υποβρύχια κατάδυση στην Πόλη των Λεόντων. [Credit: Chinese National Geography]

Η λεγόμενη «Ατλαντίδα της Κίνας» βρίσκεται στον βυθό μίας λίμνης και είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένη. Η υποβρύχια πόλη, γνωστή ως η «Πόλη των Λεόντων» ή Shi Cheng, είναι κάτω από την ήρεμη επιφάνεια της λίμνης Qiandao στην επαρχία Zhejiang της Κίνας.

Ο χρόνος σε αυτή την αρχαία πόλη μοιάζει να έχει παγώσει. Είναι μία ζωντανή απόδειξη, ηλικίας 600 ετών, του αυτοκρατορικού παρελθόντος της Κίνας. Συχνά αναφέρεται ως η «Πόλη των Λεόντων», επειδή βρίσκεται κοντά στο βουνό Γου Σι ή στα ελληνικά το «Βουνό Πέντε Λιονταριών».

Δεν είναι ξεκάθαρη ακριβώς η χρονολογία που κατασκευάστηκε. Υπάρχουν αναφορές ότι είτε δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν μεταξύ 25-200 μ.Χ. είτε στη διάρκεια της δυναστεία Τανγκ (618-907). Ωστόσο οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η πόλη «άνθισε» κατά τη διάρκεια των δυναστείων Μινγκ και Τσινγκ (1368 έως 1912).



Το 1959 η πόλη έγινε υποβρύχια μετά από απόφαση της κυβέρνησης

Η πόλη έχει μία εξαιρετική αρχιτεκτονική της. Ωστόσο το 1959 οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να την πλημμυρίσουν για να ανοίξει ο δρόμος για το υδροηλεκτρικό φράγμα Xin’an.

Τώρα, η πόλη είναι κρυμμένη 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της τεχνητής λίμνης, η οποία βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της Σαγκάης. Την περίοδο που αποφασίστηκε να πλημμυρίσει η πόλη σχεδόν 300.000 άνθρωποι χρειάστηκε να βρουν σπίτια σε άλλες πόλεις. Αρκετοί από αυτούς τους κατοίκους είχαν βαθιές ρίζες στην περιοχή, προγόνους και πολιτιστικούς δεσμούς με την πόλη.


Η εντυπωσιακή «Ατλαντίδα της Κίνας» ηλικίας 600 ετών
 [Credit: Chinese National Geography]

Η εντυπωσιακή «Ατλαντίδα της Κίνας» ηλικίας 600 ετών
 [Credit: Chinese National Geography]

Για δεκαετίες, η πόλη ήταν «ξεχασμένη» έως το 2001 όταν ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο επειδή η κινεζική κυβέρνηση οργάνωσε μια αποστολή για να δει τι είχε απομείνει.

Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα υπήρξε και πάλι ενδιαφέρον για την κατάσταση της πόλης, όταν οι κινεζικές αρχές δημοσίευσαν ένα άρθρο για την πόλη. Αποκάλυψαν φωτογραφίες που δεν είχε δει κανείς στο παρελθόν και εικόνες από το πώς θα μπορούσε να έδειχνε εκατοντάδες χρόνια πριν η πόλη.


Πώς διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση

Από τότε έχουν γίνει και άλλες αποστολές που έχουν εξερευνήσει και φωτογραφίσει την υποβρύχια πόλη της Κίνας και προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ της αρχαίας ιστορίας της.

Η πόλη βρίσκεται βυθισμένη σε γλυκό νερό, έχει σχετικά χαμηλή έκθεση στο φως και το οξυγόνο και αυτό σημαίνει ότι κατάφερε να διατηρηθεί πολύ καλά. Επιπλέον δεν ήταν μεγάλη σε έκταση αφού μετρούσε περίπου μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο.


Η τεχνητή λίμνη όπου βρίσκεται βυθισμένη η Πόλη των Λεόντων.  [Credit: Chinese National Geography]
Η τεχνητή λίμνη όπου βρίσκεται βυθισμένη η Πόλη των Λεόντων. 
[Credit: Chinese National Geography]

Είχε πέντε εισόδους, κάτι που ήταν ασυνήθιστο για τις αρχαίες πόλεις της Κίνας, οι οποίες είχαν 4 για να ευθυγραμμίζονται με τις βασικές κατευθύνσεις (βοράς, νότος, ανατολή, δύση). Η πόλη έχει επίσης πολλά όμορφα διατηρημένα πέτρινα αγάλματα από διάφορα ζώα, όπως λιοντάρια, δράκους και φοίνικες, μαζί με ιστορικές επιγραφές που χρονολογούνται από το 1777.

Είναι προσβάσιμη σήμερα σε όσους έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία κατάδυσης. Η τοποθεσία σε αυτή την φάση δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως και επομένως θεωρείται μη ασφαλής για άπειρους τουρίστες.


Πηγή: Enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια