Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χρυσό βυζαντινό νόμισμα ανακαλύφθηκε στη Νορβηγία

Η μορφή του Χριστού απεικονίζεται στη μία όψη του χρυσού νομίσματος. [Credit: Martine Kaspersen, Innlandet Fylkeskommune] Με την χρήση ανιχν...

Η μορφή του Χριστού απεικονίζεται στη μία όψη του χρυσού νομίσματος. [Credit: Martine Kaspersen, Innlandet Fylkeskommune]
Η μορφή του Χριστού απεικονίζεται στη μία όψη του χρυσού νομίσματος.
[Credit: Martine Kaspersen, Innlandet Fylkeskommune]

Με την χρήση ανιχνευτή μετάλλων ένας Νορβηγός ανακάλυψε ένα χρυσό νόμισμα 1.000 ετών που απεικονίζει τον Ιησού Χριστό ενώ εξερευνούσε τα βουνά στο Vestre Slidre, έναν δήμο στη νότια Νορβηγία.

Γνωστό ως Ιστάμενον (ενν. νόμισμα ἱστάμενον, το «πρότυπο νόμισμα»), αυτός ο τύπος μικρού νομίσματος εισήχθη για πρώτη φορά γύρω στο 960 μ.Χ. Εμφανίζει τον Ιησού να κρατά μια Βίβλο στη μία πλευρά και τις εικόνες του Βασιλείου Β' και του Κωνσταντίνου Ζ', δύο αδελφών που κυβέρνησαν και οι δύο τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, στο άλλο.

Το δυτικό μισό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατέρρευσε το 476 μ.Χ., ενώ η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, συνέχισε για άλλη μια χιλιετία.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το νόμισμα κόπηκε κάποια στιγμή μεταξύ 977 και 1025 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας των αδελφών, με βάση τρεις διακεκομμένες γραμμές που περιβάλλουν το περίγραμμα του νομίσματος - ένα στοιχείο κοπής που χρησιμοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Το νόμισμα περιέχει επίσης δύο επιγραφές. Το πρώτο, γραμμένο στα λατινικά, γράφει «Ιησούς Χριστός, Βασιλεύς των βασιλευόντων» και το δεύτερο, στα ελληνικά, λέει «Βασίλειος και Κωνσταντίνος, αυτοκράτορες των Ρωμαίων».


Η άλλη όψη του νομίσματος περιέχει τις απεικονίσεις του Βασιλείου Β' και του Κωνσταντίνου Ζ', δύο αδελφών που κυβέρνησαν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. [Credit: Martine Kaspersen, Innlandet Fylkeskommune]
Η άλλη όψη του νομίσματος περιέχει τις απεικονίσεις του Βασιλείου Β' και του Κωνσταντίνου Ζ', δύο αδελφών που κυβέρνησαν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. [Credit: Martine Kaspersen, Innlandet Fylkeskommune]

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν πώς βρέθηκε το νόμισμα στην πλαγιά του βουνού. Υπέθεσαν ότι μπορεί να ανήκε στον Χάραλντ Γ΄ της Νορβηγίας (Harald Sigurdsson, 1015 - 25 Σεπτεμβρίου 1066, γνωστό και ως Harald III), ο οποίος κυβέρνησε τη Νορβηγία από το 1045 έως το 1066. Πριν γίνει βασιλιάς, ο Χάραλντ Γ΄ υπηρέτησε ως φρουρός του Βυζαντινού αυτοκράτορα. 

Είναι πιθανό ότι το νόμισμα χρησιμοποιήθηκε τελικά ως μέρος της προίκας για τον Χάραλντ Γ' για να παντρευτεί την κόρη του πρίγκιπα Γιαροσλάβ Α΄ Βλαντιμιρόβιτς (ρωσικά: Ярослав Владимирович Мудрый, 978 – 20 Φεβρουαρίου 1054, επίσης γνωστός ως Γιαροσλάβ ο Σοφός) του Κιέβου, στη σημερινή Ουκρανία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια εμπορικής λειτουργίας στην περιοχή.

Οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην περιοχή του βουνού το 2024 για να πραγματοποιήσουν περαιτέρω ανασκαφές.


Πηγή: Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια