Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το παλαιότερο κραγιόν που έχει βρεθεί ποτέ ανακαλύφθηκε στο Ιράν

[Credit: Archaeology News Online Magazine] Αρχαιολόγοι στην περιοχή Jiroft του νοτιοανατολικού Ιράν πραγματοποίησαν μια αξιοσημείωτη ανακάλυ...

Το παλαιότερο κραγιόν που έχει βρεθεό ποτέ ανακαλύφθηκε στο Ιράν
[Credit: Archaeology News Online Magazine]

Αρχαιολόγοι στην περιοχή Jiroft του νοτιοανατολικού Ιράν πραγματοποίησαν μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη. Ανάμεσα σε πολυάριθμα αντικείμενα που λεηλατήθηκαν από αρχαιοκάπηλους και αργότερα ανακτήθηκαν, βρέθηκε ένα μικρό φιαλίδιο χλωρίτη, το οποίο περιέχει ένα βαθύ κόκκινο καλλυντικό παρασκεύασμα που πιστεύεται ότι είναι μια αρχαία μορφή κραγιόν.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports, αποκαλύπτουν ότι τα ορυκτά συστατικά της κοκκινωπής ουσίας περιλαμβάνουν σκουρόχρωμο αιματίτη με μαγγανίτη και βραουνίτη, μαζί με ίχνη γαληνίτη και αγγλεσίτη. Αυτά αναμειγνύονταν με φυτικά κεριά και άλλες οργανικές ουσίες, που έμοιαζαν πολύ με τις συνταγές των σύγχρονων κραγιόν.

Η ανακάλυψη, που χρονολογείται στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ., παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την αρχαία πολιτεία των Marḫaši, ο οποίος αναφέρεται στα σφηνοειδή κείμενα της Μεσοποταμίας.


Το αρχαίο φιαλίδιο χλωρίτη-σχιστόλιθου και το περιεχόμενό του. (α) το σκαλισμένο φιαλίδιο χλωρίτη που περιέχει το καλλυντικό παρασκεύασμα. (β) Ορυκτολογική σύνθεση του καλλυντικού παρασκευάσματος. Ενισχυμένο σε ψευδή χρώματα. [Credit: Eskandari, et al., Sci Rep (2024)]
Το αρχαίο φιαλίδιο χλωρίτη-σχιστόλιθου και το περιεχόμενό του. (α) το σκαλισμένο φιαλίδιο χλωρίτη που περιέχει το καλλυντικό παρασκεύασμα. (β) Ορυκτολογική σύνθεση του καλλυντικού παρασκευάσματος. Ενισχυμένο σε ψευδή χρώματα. [Credit: Eskandari, et al., Sci Rep (2024)]

«Μέχρι στιγμής, για τον κόσμο πριν από 5.000-4.000 χρόνια, γνωρίζαμε για συνταγές μακιγιάζ και σκιές ματιών, αλλά όχι για βαφές για τα χείλη» δήλωσε ο καθηγητής Massimo Vidale, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία.

Οι εξελιγμένες γνώσεις των αρχαίων Σουμέριων για τη χημική επεξεργασία και τη χρήση διαφορετικών μεταλλευμάτων πιθανότατα συνέβαλαν στην πολυπλοκότητα των καλλυντικών προϊόντων τους. Ο πολιτισμός Jiroft, που πιστεύεται ότι ήταν η αρχαία πολιτεία των Marḫaši, άκμασε σε μια κοιλάδα πλούσια με ποικίλους λιθικούς πόρους, παρέχοντας ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη προηγμένων καλλυντικών.

Τα αγγεία με καλλυντικά που βρέθηκαν σε περιβάλλοντα ταφής υποδηλώνουν τη σημασία της παρουσίασης συγκεκριμένων κοινωνικών ταυτοτήτων, ακόμη και πέρα από το θάνατο, στις πρώιμες αστικές κοινωνίες. Ο καθηγητής Vidale σημείωσε ότι τα καλλυντικά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τόσο στις τελετουργίες όσο και στην κηδεία, αντανακλώντας τις κοινωνικές ιεραρχίες της εποχής.

Ενώ τα προηγούμενα αρχαιολογικά στοιχεία επικεντρώνονταν κυρίως σε λευκές ή ανοιχτόχρωμες ενώσεις, η ανακάλυψη βαθυκόκκινων χρωστικών για τα χείλη προσθέτει μια νέα διάσταση στην κατανόησή μας για τα αρχαία καλλυντικά.


Χάρτης του νοτιοανατολικού ιρανικού οροπεδίου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών διερευνημένων τοποθεσιών της Εποχής του Χαλκού. η αλλουβιακή λεκάνη του Halil Rud χαρακτηρίζεται εδώ από ένα ορθογώνιο. [Credit: Eskandari, et al., Sci Rep (2024)]
Χάρτης του νοτιοανατολικού ιρανικού οροπεδίου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών διερευνημένων τοποθεσιών της Εποχής του Χαλκού. η αλλουβιακή λεκάνη του Halil Rud χαρακτηρίζεται εδώ από ένα ορθογώνιο.
[Credit: Eskandari, et al., Sci Rep (2024)]

Παρά την απουσία ιστορικών αρχείων ή απεικονίσεων στην περιοχή του Jiroft, η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι η Μεσοποταμία θα μπορούσε να είναι η γενέτειρα του κραγιόν. Ο καθηγητής Vidale προειδοποίησε ενάντια στους οριστικούς ισχυρισμούς περί «πρώιμων αποδεικτικών στοιχείων», αναγνωρίζοντας τη διαρκή πιθανότητα νέων ανακαλύψεων που αναδιαμορφώνουν την κατανόησή μας για τους αρχαίους πολιτισμούς.

Το λεπτό σχήμα του φιαλιδίου του κραγιόν, μαζί με τη συμβατότητά του με αρχαίους καθρέφτες, υποδηλώνει ομοιότητες μεταξύ αρχαίων καλλυντικών πρακτικών και σύγχρονων τελετουργιών ομορφιάς.

Ο πολιτισμός Jiroft παραμένει σε μεγάλο βαθμό μυστηριώδης λόγω της μαζικής λεηλασίας και καταστροφής των νεκροταφείων του τα έτη 2000-2001.


Eskandari, N., De Carlo, E., Zorzi, F. et al. (2024). A Bronze Age lip-paint from southeastern Iran. Sci Rep 14, 2670. doi:10.1038/s41598-024-52490-w

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια