«Αν έχουν φιρμάνι (για τα Γλυπτά του Παρθενώνα) να το δείξουν τώρα» καλεί τους Βρετανούς μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» η αξιωματούχο...
«Αν έχουν φιρμάνι (για τα Γλυπτά του Παρθενώνα) να το δείξουν τώρα» καλεί τους Βρετανούς μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» η αξιωματούχος της Τουρκίας Ζεϊνέπ Μποζ που έκανε αίσθηση με την παρέμβασή της στην Σύνοδο της UNESCO όπου συζητήθηκε το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και επισήμανε ότι ανυπομονεί να γιορτάσει την επιστροφή των Γλυπτών «καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα δοθεί παγκοσμίως».
Σε ερώτηση για την ιταλική μετάφραση του φιρμανιού που διαθέτει το Βρετανικό Μουσείο για να υποστηρίξει την νομιμότητα της πώλησης των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν στην βρετανική κυβέρνηση του 1816, η Τουρκάλα αξιωματούχος αναφέρει ότι θα περίμενε ένα τέτοιο έγγραφο να έχει ορισμένα διακριτικά. Το περιεχόμενό της όμως, ακόμη κι αν είναι πρωτότυπο, δεν είναι 100% καθαρό όταν το συγκρίνετε με την εργασία που έγινε.
«Φανταστείτε να γράφατε εσείς κάτι αντίστοιχο σήμερα και μετά από 200 χρόνια να έπρεπε κάποιος να υποστηρίξει την γνησιότητά του. Θα περίμενα να έχει σφραγίδες επάνω στο έγγραφο» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ζεϊνέπ Μποζ. «Δεν υπάρχει φιρμάνι, υπογραφή ή σφραγίδα Σουλτάνου οπουδήποτε σε αυτή την ιταλική μετάφραση».
Ελληνοτουρκικό χαστούκι στη Βρετανία, γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ
«Υποστήριξη στον γείτονα, η κυρία Ζεϊνέπ έκανε την Αθήνα ευτυχισμένη», γράφει η Hurriyet.
Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι η Τουρκία στηρίζει το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών και σημειώνει πως η Ζεϊνέπ Μποζ έγινε το πρόσωπο της ημέρας στην Ελλάδα όταν ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι τα μάρμαρα μεταφέρθηκαν νόμιμα στην Αγγλία κατά την οθωμανική περίοδο.
Η ομιλία της, γράφει η Hurriyet, «θεωρήθηκε ως ένα εξαιρετικά σημαντικό ατού και ένα μεγάλο στήριγμα στον αγώνα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων από την Αγγλία για σχεδόν 40 χρόνια». Στην ομιλία της, η Μποζ είπε για τα μάρμαρα Έλγιν: «Δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη εγγράφου που θα νομιμοποιούσε αυτή την αγορά που έκαναν οι Βρετανοί αποικιοκράτες εκείνη την εποχή. Επομένως, ακόμη και αν λάβουμε υπόψη τη νομοθεσία εκείνης της περιόδου, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να συζητήσουμε τη νομιμότητα αυτού. Ανυπομονούμε να γιορτάσουμε την επιστροφή αυτών των αγαλμάτων (στην Ελλάδα) με όλη μας την καρδιά. Επειδή πιστεύουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή στη στάση απέναντι στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα σταλεί παγκοσμίως».
«Οθωμανικό χαστούκι από την Τουρκία και την Ελλάδα στους Βρετανούς… Κατέρρευσε το ψέμα δύο αιώνων», γράφει η τουρκική Haber.
«Η Τουρκία κατέρριψε το κόλπο των Βρετανών, οι οποίοι κρατούν τα αγάλματα του Παρθενώνα της Ελλάδας, επικαλούμενοι οθωμανικό διάταγμα. Η Τουρκάλα εκπρόσωπος στην UNESCO, Ζεϊνέπ Μποζ, η οποία δήλωσε ότι το διάταγμα που φέρεται να δόθηκε στον τότε Βρετανό πρέσβη λόρδο Έλγιν δεν υπήρξε ποτέ, έκανε την Αθήνα χαρούμενη. Δεν απομένει κανένα εμπόδιο για την επιστροφή των αγαλμάτων», γράφει το τουρκικό μέσο.
Βρετανικό Μουσείο: Ο Έλγιν έδρασε με άδεια
Επιμένει το Βρετανικό Μουσείο στον προκλητικό ισχυρισμό ότι ο λόρδος του Έλγιν είχε άδεια να ξεριζώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά την εκκωφαντική διάψευση της εκπροσώπου της Άγκυρας στην επιτροπή της UNESCO, η οποία δήλωσε ότι δεν υπήρξε φιρμάνι. Μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα» ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: «Ο λόρδος Έλγιν έδρασε με την άδεια των νόμιμων Αρχών της εποχής, τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, οι οποίες ήταν σε πλήρη γνώση των ενεργειών του. Του χορηγήθηκε φιρμάνι και , μεταξύ 1801 και 1805, ενεργώντας υπό την επίβλεψη των αρμόδιων Αρχών, αφαίρεσε περίπου τα μισά από τα εναπομείναντα Γλυπτά από τα ερείπια του Παρθενώνα».
Ο εκπρόσωπος του λονδρέζικου ιδρύματος κατέληξε λέγοντας ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ανήκουν νομίμως στους επιτρόπους του Μουσείου».
Πηγή: The Leader, iefimerida, Zougla
Δεν υπάρχουν σχόλια