Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

H Αππία οδός προστέθηκε στα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

H Αππία Οδός [Credit: Michele Barbero] Η Via Appia Antica ή  Αππία Οδός , ο αρχαιότερος και σημαντικότερος δρόμος που κατασκεύασαν οι Ρωμαίο...

H Αππία Οδός [Credit: Michele Barbero]
H Αππία Οδός [Credit: Michele Barbero]

Η Via Appia Antica ή Αππία Οδός, ο αρχαιότερος και σημαντικότερος δρόμος που κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι, έγινε το τελευταίο ιταλικό μνημείο  που προστέθηκε στη λίστα των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. 

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που συνεδρίασε στο Νέο Δελχί κατά την 46η σύνοδό της, αποφάσισε να προσθέσει τη «Via Appia Regina Viarum» στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς- και να γίνει ο 60ος ιταλικός χώρος που αναγνωρίζεται.


Ένας δρόμος στρατηγικής σημασίας

Γνωστή ως Regina Viarum, ή Βασίλισσα των δρόμων, συνέδεε τη Ρώμη με το λιμάνι του Μπρίντιζι στα νότια και αποτέλεσε μια επανάσταση στην κατασκευή δρόμων.


H Αππία οδός προστέθηκε στα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Η Unesco δήλωσε ότι ο δρόμος πρεσβεύει «την προηγμένη τεχνική ικανότητα των Ρωμαίων μηχανικών στην κατασκευή δρόμων, έργων πολιτικού μηχανικού, υποδομών και εκτεταμένων εγγειοβελτιωτικών έργων, καθώς και μια τεράστια σειρά μνημειακών κατασκευών, όπως, για παράδειγμα, αψίδες θριάμβου, λουτρά, αμφιθέατρα και βασιλικές, υδραγωγεία, κανάλια, γέφυρες και δημόσιες πηγές»

Το πρώτο τμήμα του δρόμου κατασκευάστηκε το 312 π.Χ. από τον Ρωμαίο πολιτικό, Άππιο Κλαύδιο Καίκο (Appius Claudius Caecus), και χρησίμευε ως στρατηγικός διάδρομος για στρατιωτικούς σκοπούς. Μέχρι τότε, οι μόνοι δρόμοι εκτός της αρχαίας Ρώμης ήταν ετρουσκικοί και οδηγούσαν προς την Ετρουρία, η οποία ήταν μια περιοχή της κεντρικής Ιταλίας.

Σήμερα, τα πρώτα 17 χιλιόμετρα του λιθόστρωτου μονοπατιού παραμένουν και διατηρούνται στο αρχαιολογικό πάρκο Άππια Αντίκα στα νότια της Ρώμης. Δημοφιλής για τους λάτρεις της ιστορίας, τους περιπατητές και τους ποδηλάτες, ο απόλυτα άθικτος δρόμος πλαισιώνεται από ό,τι έχει απομείνει από αρχαία ρωμαϊκά υδραγωγεία και βίλες. Κάτω από το μονοπάτι υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο κατακομβών όπου θάβονταν οι χριστιανοί.


H Αππία οδός προστέθηκε στα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO
[Credit: Fabio Caricchia | REUTERS]

Η προσφορά για την προσθήκη του μονοπατιού στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco έγινε από το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας και ανακοινώθηκε σε σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Δελχί.

«Αρχικά σχεδιάστηκε ως ένας δρόμος στρατηγικής σημασίας για στρατιωτικές κατακτήσεις, που προχωρούσε προς την Ανατολή και τη Μικρά Ασία», δήλωσε η Unesco. «Αργότερα η Αππία Oδός επέτρεψε στις πόλεις που ένωνε να αναπτυχθούν και να δημιουργηθούν νέοι οικισμοί, διευκολύνοντας την αγροτική παραγωγή και το εμπόριο».


«Σύμβολο ενός ολόκληρου πολιτισμού»

Η Unesco δήλωσε ότι ο δρόμος πρεσβεύει «την προηγμένη τεχνική ικανότητα των Ρωμαίων μηχανικών στην κατασκευή δρόμων, έργων πολιτικού μηχανικού, υποδομών και εκτεταμένων εγγειοβελτιωτικών έργων, καθώς και μια τεράστια σειρά μνημειακών κατασκευών, όπως, για παράδειγμα, αψίδες θριάμβου, λουτρά, αμφιθέατρα και βασιλικές, υδραγωγεία, κανάλια, γέφυρες και δημόσιες πηγές».


H Αππία οδός προστέθηκε στα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO
[Credit: Fabio Caricchia | REUTERS]

Η Αππία Oδός είναι το 60ό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ιταλία που προστίθεται στον κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει τα ιστορικά κέντρα της Ρώμης, της Φλωρεντίας, της Βενετίας, της Πίζας και της Νάπολης, καθώς και τα πέντε χωριά των Τσίνκε Τέρρε και τη σπηλαιώδη πόλη της Ματέρα στη Μπαζιλικάτα.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, δήλωσε ότι η ένταξη «αποτελεί αναγνώριση της αξίας της ιστορίας και της ταυτότητάς μας», ενώ ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, δήμαρχος της Ρώμης, χαρακτήρισε το μονοπάτι ως «σύμβολο ενός ολόκληρου πολιτισμού».

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης την κατοικία Ανσάμπλ Σβέριν στη Γερμανία, το Εθνικό Πάρκο Νιάχ στη Μαλαισία, την αρχαιολογική περιοχή Αλ Φόου στη Σαουδική Αραβία, το γλυπτό σύνολο του Κονσταντίν Μπρανκούσι στο Τάργκου Ζίου και τα Σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Δακία, αμφότερα στη Ρουμανία.



Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από Guardian, CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια