Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ετρουσκικός ναός βρέθηκε στην Iταλία

[Credit: Centre for Ancient Mediterranean and Near Eastern Studies] Αρχαιολόγοι από το Κέντρο Μελετών Αρχαίας Μεσογείου και Εγγύς Ανατολής (...

Ετρουσκικός ναός βρέθηκε στην Tuscania της Ιταλίας
[Credit: Centre for Ancient Mediterranean and Near Eastern Studies]

Αρχαιολόγοι από το Κέντρο Μελετών Αρχαίας Μεσογείου και Εγγύς Ανατολής (CAMNES), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II, ανακάλυψαν έναν λατρευτικό ναό στη νεκρόπολη Sasso Pinzuto στην Τοσκάνη της Ιταλίας.

Τα θεμέλια ενός άγνωστου μέχρι σήμερα ετρουσκικού ναού βρέθηκαν στην Tuscania, μια αρχαία πόλη κοντά στο Viterbo, περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ρώμης. Ο ναός ανακαλύφθηκε στην ετρουσκική νεκρόπολη του Sasso Pinzuto.

Η νεκρόπολη που συνδέεται με τον ετρουσκικό οικισμό στο παρακείμενο Colle San Pietro, αποτελείται από περισσότερους από 120 τύμβους και θαλαμοειδείς τάφους λαξευμένους στον ηφαιστειακό τόφο και χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 7ου αιώνα π.Χ. έως την ελληνιστική περίοδο (3ος-2ος αιώνας π.Χ.). Ερευνάται κατά διαστήματα από τη δεκαετία του 1830 και έχουν ανακαλυφθεί πολλά κτερίσματα, κυρίως κεραμικά αγγεία.


Ετρουσκικός ναός βρέθηκε στην Iταλία
[Credit: Centre for Ancient Mediterranean and Near Eastern Studies]

Έχουν επίσης βρεθεί πολύχρωμες πήλινες πλάκες που χρονολογούνται στο δεύτερο τέταρτο του 6ου αιώνα π.Χ., διακοσμημένες με ανάγλυφα που απεικονίζουν τελετές και εορτασμούς μελών της ετρουσκικής ελίτ, συχνά σπασμένες και συσσωρευμένες στις τάφρους που περιβάλλουν τους ταφικούς τύμβους. Οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν επί μακρόν ότι οι πλάκες αυτές ήταν αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που κάποτε κοσμούσαν λατρευτικά κτήρια, αλλά δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα τέτοιων κατασκευών μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκαν τα θεμέλια ενός κτηρίου με ορθογώνια κάτοψη, διαστάσεων 6,2x7,1 μέτρων, προσανατολισμένου βόρεια-βορειοανατολικά και απέναντι από τον δρόμο πρόσβασης στην αστική περιοχή Colle San Pietro. Η εξερεύνηση αυτού του κτηρίου, που βρίσκεται σε δεσπόζουσα θέση πάνω από τη γύρω περιοχή, θα επιτρέψει την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με τις ταφικές λατρείες, χαρακτηριστικές της Tuscania κατά την αρχαϊκή περίοδο. Πρόκειται πιθανότατα για ένα λατρευτικό κτήριο, έναν οίκο, όπως αποκαλείται με τεχνικούς όρους, αφιερωμένο σε μία θεότητα.


Ετρουσκικός ναός βρέθηκε στην Iταλία
[Credit: Centre for Ancient Mediterranean and Near Eastern Studies]

Το κτήριο βρέθηκε σε μια έκταση γης λίγο μικρότερη από 1.000 τ.μ., όπου υπήρχαν τουλάχιστον τρεις τύμβοι με κρηπιδώματα σκαμμένα στον τόφο και ενσωματωμένα με την τεχνική opus quadratum. Βόρεια του μεγαλύτερου τύμβου, με διάμετρο άνω των δέκα μέτρων, εννέα μικροί λάκκοι στον τόφο προορίζονταν για ταφές και λατρείες: σε αυτή την περιοχή της ανασκαφής βρέθηκε το κτήριο.

Η τρέχουσα ανασκαφή της νεκρόπολης αποσκοπεί στην εμβάθυνση της γνώσης της ετρουσκικής Τοσκάνης, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο η αλληλεπίδραση της μνημειακής αρχιτεκτονικής και των μικρότερων ταφών εξηγεί την κοινωνική δομή των πρώτων περιόδων του οικισμού (ανατολικός και αρχαϊκός, 7ος-5ος αιώνας π.Χ.).

«Κατά πάσα πιθανότητα, ο οίκος του Sasso Pinzuto θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις ταφικές λατρείες σε άλλες αρχαϊκές ετρουσκικές νεκροπόλεις», δήλωσε ο καθηγητής Alessandro Naso από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης.


Πηγή: The History Blog, Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια