Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κροατία: Βρέθηκε αρχαίος ελληνικός οικισμός 3.500 ετών

Άποψη των κτισμάτων και των τειχών της αρχαίας ελληνικής πόλης του Επέτιου. [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Κροατίας] Κατά τη διάρκεια επί...

Άποψη των κτισμάτων και των τειχών της αρχαίας ελληνικής πόλης του Επέτιου. [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Κροατίας]
Άποψη των κτισμάτων και των τειχών της αρχαίας ελληνικής πόλης του Επέτιου. [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Κροατίας]

Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην πόλη Stobreč, κοντά στο Σπλιτ, η υπουργός Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Κροατίας, Dr. Nina Obuljen Koržinek, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Krešimir Partl, συμμετείχαν στην παρουσίαση ενός εξαιρετικού αρχαιολογικού ευρήματος. Ο χώρος, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, έχει ταυτοποιηθεί ως τμήμα της αρχαίας ελληνικής πόλης Επέτιον.

Η Dr. Marina Ugarković, αρχαιολόγος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και υπεύθυνη για τις έρευνες του χώρου, αποκάλυψε εκπληκτικές λεπτομέρειες σχετικά με το εύρημα. Η πιο εντυπωσιακή είναι η ανακάλυψη ενός αρχαίου ελληνικού τείχους μήκους περίπου 70 μέτρων και ύψους άνω των τριών μέτρων σε ορισμένα σημεία, εύρημα που το καθιστά ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαιοελληνικά τείχη στην Κροατία. Ο Ugarković τόνισε ότι η ανακάλυψη αυτή είναι μνημειώδης από κάθε άποψη, συγκρίνοντας την με άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα παγκοσμίως.

Αλλά το τείχος δεν είναι το μόνο πράγμα που έχει αφήσει έκπληκτους τους ειδικούς. Τα κατάλοιπα των κατασκευών που ανακαλύφθηκαν μέσα στον αρχαίο οικισμό του Επέτιου χρονολογούνται από διάφορες περιόδους, από την προϊστορία έως την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και την ύστερη αρχαιότητα, ακόμη και τον Μεσαίωνα. Επιπλέον, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το Επέτιον κατοικήθηκε πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, καθώς βρέθηκαν στοιχεία που χρονολογούνται από τον 16ο ή 15ο αιώνα π.Χ., που αντιστοιχεί στη Μέση Εποχή του Χαλκού.


Αεροφωτογραφία των ανασκαφών στο Stobreč, Κροατία.  [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Κροατίας]
Αεροφωτογραφία των ανασκαφών στο Stobreč, Κροατία.
 [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Κροατίας]

Ο υπουργός Obuljen Koržinek, εμφανώς εντυπωσιασμένος από το μέγεθος της ανακάλυψης, επιβεβαίωσε ότι θα διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία του χώρου και η μελλοντική του έκθεση. «Πρόκειται για μια ανακάλυψη μεγάλης αξίας, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για το ευρύ κοινό. Θα παρακολουθούμε στενά τις ανασκαφές για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθούν και θα μοιραστούν με τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός.

Εν τω μεταξύ, οι αρχαιολόγοι και συντηρητές Silva Kukoč και Ivica Pleština, οι οποίοι έχουν επιβλέψει το έργο, εξήγησαν ότι η περιοχή αυτή είχε ήδη χαρακτηριστεί ως πιθανό αρχαιολογικό σημείο ενδιαφέροντος. Το Τμήμα Συντήρησης στο Σπλιτ είχε εγκρίνει ανασκαφές στην περιοχή στο πλαίσιο ενός προληπτικού έργου για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μελλοντικής κατασκευής. Η προσέγγιση αυτή επέτρεψε τον εντοπισμό ευρημάτων πριν από την έναρξη οποιασδήποτε κατασκευής στην περιοχή.

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι το κροατικό κοινοβούλιο εργάζεται για την έγκριση ενός νέου νόμου για την προστασία και τη διατήρηση των πολιτιστικών αγαθών, ο οποίος θα περιλαμβάνει νέες διατάξεις για τη διασφάλιση αρχαιολογικών χώρων όπως ο συγκεκριμένος. «Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η νομική προστασία των πολύτιμων χώρων, ιδίως στις αστικές περιοχές, όπου είναι απαραίτητο να εξισορροπηθεί η ανάπτυξη με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», δήλωσε ο Obuljen Koržinek.


Λεπτομέρεια από τις ανασκαφές στο αρχαίο Επέτιον. [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Κροατίας]
Λεπτομέρεια από τις ανασκαφές στο αρχαίο Επέτιον.
[Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Κροατίας]

Η τοποθεσία του Επέτιου, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή μόνο από ιστορικές αναφορές των ελληνικών πόλεων Τραγιούριο, Επέτιο και Σάλωνα, αποκαλύπτει μια πολύ πιο σύνθετη ιστορία. Οι πρώτες αρχαιολογικές μελέτες πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1960, όταν ανακαλύφθηκε ένα τείχος στη βόρεια ακτή του Stobreč.

Ωστόσο, οι πρόσφατες ανασκαφές αποκάλυψαν πρόσθετες κατασκευές, συμπεριλαμβανομένης μιας εντυπωσιακής μεγαλιθικής κατασκευής με διπλές πύλες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πόλη μπορεί να εκτείνεται πολύ περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί.

Με αυτές τις ανακαλύψεις, προκύπτουν νέες υποθέσεις σχετικά με την οργάνωση και την έκταση του Επέτιου, οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν μια βαθύτερη κατανόηση της αρχαίας ιστορίας της περιοχής. Η έρευνα συνεχίζεται και αυτή η ανακάλυψη, όχι μόνο τοπικής αλλά και διεθνούς σημασίας, αναμένεται να προσφέρει νέες ευκαιρίες για την αρχαιολογική μελέτη και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κροατίας.


Πηγή: LBV Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια