Ένα δημοψήφισμα στις 13 Απριλίου 1924 στο οποίο ηγούνταν ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ιδρυτής ομάδας των κοινωνιολόγων της αριστερής πτέρυγας...
Ένα δημοψήφισμα στις 13 Απριλίου 1924 στο οποίο ηγούνταν ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ιδρυτής ομάδας των κοινωνιολόγων της αριστερής πτέρυγας του κόμματος των φιλελευθέρων, εμπνευστής και συγγραφέας του Δημοκρατικού Μανιφέστου, κατάργησε τη μοναρχία κι έφερε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα που ήταν βαθύτατα λαβωμένη από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την έλευση των προσφύγων.
Ο Παύλος Κουντουριώτης (1855-1935), ένας αψύς και οξυδερκής αξιωματικός του ναυτικού με καταγωγή από εύπορη οικογένεια της Ύδρας, γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και βάζει τη σφραγίδα του στην αναγέννηση της χώρας μέσα από έναν λόφο από στάχτες. Ο Κουντουριώτης είχε καταταγεί στο Βασιλικό Ναυτικό το 1874 και έλαβε μέρος στις ελληνοτουρκικές συγκρούσεις του 1886 και στον πόλεμο του 1897.
Έμεινε στην ιστορία για τη συμμετοχή του στους Βαλκανικούς Πολέμους, όπου ως Yποναύαρχος, Αρχηγός του Στόλου, απελευθέρωσε τα νησιά του Αιγαίου και διεύθυνε από το θωρηκτό «Αβέρωφ» τις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου, χάρη στις οποίες αναγκάστηκε να υποχωρήσει ο Οθωμανικός Στόλος.
Γεννήθηκε στην Ύδρα και ήταν γιος του Θεοδώρου Κουντουριώτη, προξένου και βουλευτή, και της Λουκίας Νεγρεπόντη. Από την πλευρά του πατέρα του καταγόταν από τη ναυτική οικογένεια Κουντουριώτη και ήταν εγγονός του Γεωργίου Κουντουριώτη, πλοιοκτήτη και Προέδρου της πρώτης προσωρινής κυβέρνησης της επαναστατημένης Ελλάδας, καθώς και αδερφός του τραπεζίτη και πολιτικού Ιωάννη Κουντουριώτη, ενώ από την πλευρά της μητέρας του καταγόταν από τη χιώτικη οικογένεια Νεγρεπόντη και ήταν δισέγγονος του Κωνσταντίνου Χατζερή, ηγεμόνα της Βλαχίας.
Ακολουθώντας τη ναυτική παράδοση της οικογένειας, το 1874, σε ηλικία 19 ετών, κατατάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό. Το 1886 ως Ανθυποπλοίαρχος, κυβερνήτης κανονιοφόρου, διακρίθηκε στον βομβαρδισμό του φρουρίου της Πρέβεζας, όπου διέφυγε κάτω από τις πλώρες των τουρκικών πλοίων με ελάχιστες ζημιές και απώλειες. Ως κυβερνήτης του εκπαιδευτικού «Μιαούλης», ο αντιπλοίαρχος τότε Κουντουριώτης πραγματοποίησε το πρώτο υπερπόντιο ταξίδι ελληνικού πολεμικού στην Αμερική, ενώ το 1908 έγινε υπασπιστής του βασιλιά Γεώργιου Α΄ και τον επόμενο χρόνο προήχθη σε πλοίαρχο.
Τον Ιούνιο του 1911 ανέλαβε τη θέση του Κυβερνήτη στο νεότευκτο θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» με τον βαθμό του πλοιάρχου και το έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διορίστηκε ως υπουργός των Ναυτικών, αλλά στη συνέχεια συντάχθηκε με τον Βενιζέλο και συμμετείχε στην Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης. Το 1920 και το 1923 ανέλαβε τα καθήκοντα τοu αντιβασιλέα, ενώ το 1924 εκλέχτηκε ως πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τον Μάιο του 1929 επανεκλέχθηκε από την Ελληνική Βουλή και τη Γερουσία στο αξίωμα του Τακτικού Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θέση από την οποία όμως παραιτήθηκε για λόγους υγείας τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Στιγμές ιστορίας - Τα πολύτιμα προσωπικά του αντικείμενα
Τούτες τις μέρες που βρίσκονται στο απόγειό τους οι διεργασίες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, μια συγκυρία φέρνει στην επικαιρότητα τον Παύλο Κοντουριώτη και αναμοχλεύει στιγμές της ιστορίας του προηγούμενου αιώνα.
Ο γνωστός Οίκος Δημοπρασιών Vergos, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο και μακροβιότερο στην εγχώρια δευτερογενή αγορά, παρουσιάζει ιστορικά και λαογραφικά αντικείμενα του 19ου και 20ού αιώνα, μεταξύ των οποίων πολλά προσωπικά είδη και οικογενειακά κειμήλια από τη ζωή και την πολιτική καριέρα του Παύλου Κουντουριώτη, με φιλελληνικό ενδιαφέρον.
Η δημοπρασία θα γίνει -και ηλεκτρονικά- την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, στις 17.30, στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα. Τα 258 αντικείμενα και έργα τέχνης της δημοπρασίας αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της ελληνικής ιστορίας και του λαογραφικού πλούτου της περιόδου και θα εκτεθούν για το κοινό στον ίδιο χώρο από την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου μέχρι την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου.
Δείτε φωτογραφίες
Σε πολύ κατάσταση διατηρείται το τρικαντό Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού από τη στολή του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη με την ξύλινη θήκη του. Το τρικαντό είναι το τρίκοχο καπέλο φτιαγμένο από μαύρο ύφασμα, με ανεστραμμένο γείσο και φτερά, το οποίο φορούσε ο ναύαρχος στις επίσημες εμφανίσεις του, και η τιμή εκκίνησης είναι 2.000 ευρώ.
Από χρυσοΰφαντο ύφασμα πάνω σε μαύρο βελούδο είναι οι επωμίδες του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού από τη στολή του ναύαρχου Κουντουριώτη, οι οποίες χρονολογούνται στην περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων. Κάθε επωμίδα στο πάνω τμήμα φέρει τη βασιλική κορώνα και το μονόγραμμα του Γεωργίου Α΄, ενώ στο πλατύ τμήμα φέρουν δύο ασημοκέντητα αστέρια και άγκυρα. Η τιμή εκκίνησης είναι 3.000 ευρώ.
Στην ίδια περίοδο, αυτήν των Βαλκανικών Πολέμων, χρονολογούνται και τα κιάλια του Κουντουριώτη. Κατασκευασμένα στο Λονδίνο από τον οίκο οπτικών Henry Hughes & Son, δημοπρατούνται μαζί με τη θήκη τους. Έχουν ύψος 16 εκ. με τιμή εκκίνησης 1.200 ευρώ.
Εντυπωσιακό είναι και το ρολόι του Κουντουριώτη, το οποίο είναι κατασκευασμένο από τον οίκο Au Diademe στη Λοζάνη της Ελβετίας. Πρόκειται για ένα ρολόι ταξιδιού με τη δερμάτινη θήκη του, με διάμετρο 6,3 εκατοστά και διαστάσεις της θήκης 10,8 x 10,8 εκ. με τιμή εκκίνησης τα 800 ευρώ.
Ιδιαίτερη ιστορική αξία -γι' αυτό και η τιμή εκκίνησης είναι 6.000 ευρώ- έχει το μετάλλιο, το οποίο εκτιμάται ότι κόπηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 για να τιμήσει τον Παύλο Κουντουριώτη για τις ηρωικές του νίκες κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Στη μία όψη ο Παύλος Κουντουριώτης σε προχωρημένη ηλικία και επιγραφή ΤΩ ΠΑΥΛΩ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ και το όνομα του χαράκτη Paul-Marcel Damman, στην άλλη όψη τα κανόνια του «Αβέρωφ» με την ελληνική σημαία και επιγραφή 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1912 ΤΩ ΝΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ Η ΠΑΤΡΙΣ ΕΥΓΝΩΜΩΝΟΥΣΑ. Το υλικό κατασκευής είναι ορείχαλκος, επικολλημένος σε ξύλο, και η τιμή εκκίνησης 6.000 ευρώ.
Ακόμη 4 σπουδαία κειμήλια
Η δημοπρασία του Οίκου Vergos κρύβει σπουδαίους θησαυρούς, πολύτιμα τεκμήρια της ιστορίας της Ελλάδας.
Ξεχωρίζει ένα χρυσό δακτυλίδι με τα σύμβολα των επτά Ιονίων Νήσων που ανήκε στον Διονύσιο Σολωμό, από τη συλλογή Ιωάννη Περδίου, για τον οποίον έχει γραφτεί πως «κυνηγούσε τον στόχο του με πάθος όπως ο Ιντιάνα Τζόουνς». Το δαχτυλίδι έχει χρόνο κατασκευής το δεύτερο τέταρτο του 19ου αιώνα και η τιμή εκκίνησης είναι 6.000 ευρώ. Tην κεντρική πλάκα με το μονόγραμμα (ΔΣ) του ποιητή «αγκαλιάζουν» επτά κυκλικά μετάλλια με ανάγλυφους θυρεούς που αντιστοιχούν στα Ιόνια νησιά. Στο μετάλλιο της Κέρκυρας (ΚΕΡ) αναπαρίσταται η «απήδαλος ναυς», δηλαδή το πλοίο χωρίς πηδάλιο, το αρχαίο έμβλημα της πόλης που συμβόλιζε τη ναυτοσύνη των Φαιάκων. Στο μετάλλιο της Κεφαλονιάς (ΚΕΦ) απεικονίζεται ο μυθικός γενάρχης των Κεφαλληνίων, Κέφαλος, καθιστός κρατώντας ένα δόρυ στον ώμο. Στο μετάλλιο της Λευκάδας (ΛΕΥ) μια λύρα συμβολίζει τον τόπο θανάτου της αρχαίας λυρικής ποιήτριας Σαπφούς. Στο μετάλλιο των Κυθήρων (ΚΥΘ) απεικονίζεται η αναδυόμενη Αφροδίτη ενώ σε αυτό των Παξών (ΠΑ) η τρίαινα του Ποσειδώνα. Στο μετάλλιο της Ιθάκης (ΙΘΑ) αναπαρίσταται ο Οδυσσέας με τον πιστό του σκύλο Άργο και τέλος σε αυτό της Ζακύνθου (ΖΑΚ) υπάρχει παράσταση τρίποδα, εμπνευσμένη από τα αρχαία νομίσματα του νησιού. Παρόμοιο δακτυλίδι με επτά κυκλικά μετάλλια γύρω από κεντρική πλάκα με τον εστεμμένο βρετανικό λέοντα είχε εκτεθεί στην Μεγάλη Έκθεση (Great Exhibition of theWorks of Industry of AllNations) το 1851 στο Λονδίνο (Official Catalogue, 1851, pp. 164-165), ενώ ένα παρεμφερές δακτυλίδι με επτά κυκλικά μετάλλια, χωρίς το μονόγραμμα του ποιητή, φυλάσσεται σήμερα στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.
Οι συλλέκτες των ασημικών αναμένεται να δώσουν μάχη για έναν ασημένιο δίσκο, δώρο του βασιλιά Κωνσταντίνου Α´ προς τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο, που εκκινεί από τις 6.000 ευρώ και εκτιμάται ότι θα φτάσει στις 8.000 ευρώ. Στο κέντρο φέρει εγχάρακτο το έμβλημα της Μητρόπολης Σμύρνης με εστεμμένο δικέφαλο αετό, στο στήθος του οποίου διακρίνεται σύμπλεγμα γραμμάτων ΙΜC (ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙC CΜΥΡΝΗC) και στο κάτω τμήμα της παράστασης εγχάρακτη επιγραφή: «τω CΜΥΡΝΗC ΧΡΥCΟCTOMΩ-ΚωΝCΤΑΝΤΙΝΟC ΙΒ-ΑΝΤΙΔωΡΟΝ».
Στις 29 Μαΐου 1921 (σε μία συμβολικά επιλεγμένη χρονική στιγμή, 468 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης) ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αποβιβάσθηκε στη Σμύρνη. Η επίσκεψη του βασιλιά στην εμπόλεμη Μικρά Ασία είχε σκοπό να ενισχύσει κυρίως το ηθικό των Ελλήνων στρατιωτών. Ο δίσκος πρέπει να δωρίστηκε στον Χρυσόστομο όταν ο βασιλιάς τον συνάντησε στη Σμύρνη. Η όλη αισθητική του δίσκου και η αναγραφή του ονόματος του βασιλιά ως Κωνσταντίνος ΙΒ´ αποτυπώνουν την κυρίαρχη επιρροή της Μεγάλης Ιδέας στην πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας εκείνη την εποχή, που αποσκοπούσε στην απελευθέρωση αλύτρωτων ελληνικών εδαφών και στην ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Πανέμορφο σε εμφάνιση είναι το κρυστάλλινο μελανοδοχείο με ασημένια πένα του Ιωάννη Ορλάνδου. Το μελανοδοχείο είναι κατασκευασμένο από ασήμι και κρύσταλλο και φέρει σφραγίδα κατασκευαστή με τα αρχικά CR ή GR. Στο καπάκι έχει κυκλικό μετάλλιο με εγχάρακτη παράσταση κουκουβάγιας και το όνομα Ιωάννης Ορλάνδος, ενώ φέρει σφραγίδες διερχόμενου λέοντα που κοιτάζει μπροστά, κεφαλής λεοπάρδαλης χωρίς στέμμα, του βασιλιά Γεωργίου Δ´ και του γράμματος Κ. Η συγκεκριμένη σφραγίδα λέοντα (που αντιπροσωπεύει την υψηλή ποιότητα του ασημιού) καθιερώθηκε το 1822 και με το γράμμα Κ προσδιορίζει με ακρίβεια την χρονολογία κατασκευής του μελανοδοχείου το 1825. Ο Ιωάννης Ορλάνδος ήταν Έλληνας πολιτικός και αγωνιστής του 1821. Πλοιοκτήτης, γεννημένος στις Σπέτσες το 1770, συμμετείχε στην επανάσταση ως πληρεξούσιος Ύδρας στην Α΄ Εθνοσυνέλευση (1821) από την οποία διορίστηκε μέλος της επιτροπής για την κατάρτιση του Συντάγματος. Τον Μάρτιο του 1823 συμμετείχε με την ίδια ιδιότητα στη Β΄ Εθνοσυνέλευση και τον Ιούνιο του ίδιου έτους διορίστηκε μέλος της τριμελούς επιτροπής που στάλθηκε στο Λονδίνο για τη διαπραγμάτευση δανείου προς την Ελλάδα. Η τιμή εκκίνησης για το μελανοδοχείο είναι 3.000 ευρώ.
Τέλος, ενδιαφέρον έχει και ένα ζεύγος πορσελάνινα βάζα για την οθωμανική αγορά που κατασκευάστηκαν στη Γαλλία το β΄ μισό του 19ου αιώνα. Φέρουν επιπεδόγλυφο διάκοσμο με επίχρυσα κλαδιά ανθισμένης αμυγδαλιάς με εμφανείς επιρροές από τις κινεζικές πορσελάνες.
Στην εμπρόσθια όψη υπάρχουν ζωγραφισμένες φιγούρες περιπλανώμενων εμπόρων, εμπνευσμένες από το έργο με τίτλο «Marchand Ambulant au Caire» του διάσημου Γάλλου ζωγράφου και γλύπτη Jean-Léon Gérôme (1824-1904). Η τιμή εκκίνησης είναι 8.000 ευρώ και εκτιμάται ότι θα φτάσει στις 12.000 ευρώ.
Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Voria
Δεν υπάρχουν σχόλια