Η πρότασή του για δανεισμό των Γλυπτών στο Μουσείο Ακρόπολης με αντάλλαγμα σπάνιες ελληνικές αρχαιότητες απορρίφθηκε από τη Βουλή των Κοινοτ...
Η πρότασή του για δανεισμό των Γλυπτών στο Μουσείο Ακρόπολης με αντάλλαγμα σπάνιες ελληνικές αρχαιότητες απορρίφθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Χρονικό μίας προαναγγελθείσης απόρριψης υπήρξε η συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων και συγκεκριμένα σχετικά με την πρόταση ενός μακροχρόνιου δανεισμού στην Ελλάδα, ενδεχομένως και αόριστης διάρκειας.
Παρά τις καλές προθέσεις και τα επιχειρήματα του βουλευτή Αλμπέρτο Κόστα προέδρου της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας η πρότασή του για δανεισμό των Γλυπτών στο Μουσείο Ακρόπολης με αντάλλαγμα σπάνιες ελληνικές αρχαιότητες απορρίφθηκε με βάση και τα λεχθέντα από τον υπουργό Τεχνών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κρις Μπράιαντ.
Ο τελευταίος αντέτεινε τα δύο πάγια επιχειρήματα των βρετανικών κυβερνήσεων σε βάθος χρόνου, ότι δηλαδή τα Γλυπτά δεν αποτελούν ιδιοκτησία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά του Βρετανικού Μουσείου, άρα εκείνο αποφασίζει και ότι σύμφωνα με συγκεκριμένο νόμο του 1963 δεν επιτρέπεται η απομάκρυνσή τους, όπως και όλων των αντικειμένων από τις συλλογές του, πλην εκθεσιακών περιπτώσεων περιορισμένης χρονικής διάρκειας.
«Θέλω να διευκρινίσω, επειδή νομίζω ότι έχει υπάρξει κάποια παρεξήγηση, ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα ήταν αδύνατο να υπάρξει μόνιμος ή αόριστος δανεισμός», είπε ο κ. Μπράιαντ. Προσθέτοντας ακόμη, ότι «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε τον νόμο».
Παρ΄όλα αυτά η πρωτοβουλία είχε το ενδιαφέρον της, καθώς είναι η πρώτη που πραγματοποιήθηκε επί κυβερνήσεως Κιρ Στάρμερ, ο οποίος όπως είναι γνωστό είχε εκφραστεί στο παρελθόν, διπλωματικά μεν, πλην ενθαρρυντικά για το ελληνικό αίτημα.
Μια αμοιβαία συμφωνία
Ένα νέο πλαίσιο διαλόγου μέσα από τον οποίο θα έβγαιναν κερδισμένες και οι δύο πλευρές πρότεινε συγκεκριμένα, ο βουλευτής των Συντηρητικών κ. Κόστα τονίζοντας ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μία αμοιβαία συμφωνία, χωρίς αυτή να συνιστά επιστροφή των Γλυπτών ή παραδοχή ηθικής ευθύνης. Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά θα μπορούσε να αναζητηθεί ένα δημιουργικό αλλά αξιοπρεπές σενάριο win-win μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας».
«Όλοι συμφωνούμε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν σύμβολο εθνικής ταυτότητας», είπε στην ομιλία του ο κ. Κόστα. «Είναι για την Ελληνική Δημοκρατία ό, τι είναι ο Πύργος της Ελισάβετ για εμάς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα μάρμαρα σμιλεύτηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ., όταν η Αθήνα βρισκόταν στην ακμή της για να κοσμήσουν τον Παρθενώνα. Αποτέλεσαν το φόντο της χρυσής εποχής της φιλοσοφίας, της δημοκρατίας και της τέχνης. Αυτά τα γλυπτά θα είχαν θαυμάσει στην αρχική τους δόξα άνθρωποι, όπως ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης και θα είχαν χρησιμεύσει ως έμπνευση για τον Σοφοκλή, άλλους μεγάλους θεατρικούς συγγραφείς και σπουδαίους στοχαστές».
Για να επισημάνει όμως, και την σημασία μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέροντας, ότι «Το ζήτημα που τίθεται είναι κατά πόσον έχει παρουσιαστεί μία νέα και θετική ευκαιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει, πώς επιθυμεί να σφυρηλατήσει ισχυρότερες σχέσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ και στην προκειμένη περίπτωση με την Ελλάδα».
Η ανταλλαγή
Για μία ακόμη φορά εξάλλου, έγινε και η σημαντική διευκρίνιση, ότι το αίτημα της Ελλάδας αφορά αποκλειστικά στα Γλυπτά και όχι σε όποιες άλλες ελληνικές αρχαιότητες βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Κάτι, που σχετίζεται με τον τρόμο των μεγάλων μουσείων και όχι μόνο της Βρετανίας για το ενδεχόμενο γενικευμένων αιτημάτων με συνέπεια την απώλεια πολλών αντικειμένων από τις συλλογές τους.
«Πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη συζήτηση σχετικά με μια απομονωμένη ομάδα αντικειμένων, που έχουν ισχυρή ταυτότητα με μια φιλική συμμαχική χώρα», όπως επισήμανε όμως ο βουλευτής. «Αυτή η ταυτότητα, και μόνο αυτή σημαίνει, ότι υπάρχει η ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο να επωφεληθεί ουσιαστικά από κάποια μορφή συμφωνίας που υπερβαίνει την απλή κατοχή των μαρμάρων στο Βρετανικό Μουσείο». Καταλήγοντας, ότι η Ελλάδα και η Βρετανία είναι δημοκρατικές χώρες χωρίς διαφορές μεταξύ τους, εκτός από αυτήν. «Τώρα έχουμε την ευκαιρία», όπως είπε «να επουλώσουμε μια διαφωνία δεκαετιών και να μετατρέψουμε το ένα και μοναδικό ζήτημα που έχει προκαλέσει ποτέ διαμάχες στα έθνη μας σε έναν θρίαμβο ομαδικής εργασίας, σε μία αμοιβαία επωφελή ανταλλαγή».
Ο ίδιος πάντως δεν απέφυγε να ορίσει και το είδος αυτής της «ανταλλαγής» με προτάσεις, όπως τον δανεισμό σε «σημαντικά μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου» του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο οποίος ωστόσο χαρακτηρίζεται ως απολύτως αμετακίνητο αντικείμενο λόγω της μοναδικότητας αλλά και της ευθραυστότητάς του αλλά παραχώρηση δωρεάν εισόδου σε βρετανούς πολίτες στο Μουσείο Ακρόπολης.
Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια