Το πότε εξημερώθηκε για πρώτη φορά ο σκύλος αναζητούν οι επιστήμονες Κρανίο σκύλου που ανακάλυψαν οι επιστήμονες στα όρη Αλτάι στη ...
Το πότε εξημερώθηκε για πρώτη φορά ο σκύλος αναζητούν οι επιστήμονες |
Κρανίο σκύλου που ανακάλυψαν οι επιστήμονες στα όρη Αλτάι στη Σιβηρία, συγγενεύει περισσότερο με αυτό του οικόσιτου σκύλου παρά με εκείνο του λύκου, σύμφωνα με γενετικές αναλύσεις.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «PLοS ONE» τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι ο σκύλος εξημερώθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 33.000 χρόνια.
Η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άνθρωπος απέκτησε έναν πιστό τετράποδο σύντροφο αποτελεί μυστήριο για τους επιστήμονες. Γνωρίζουν παρόλα αυτά, από ευρήματα της εποχής, ότι πριν από 10.000 χρόνια η σχέση ανθρώπου-σκύλου είχε καθιερωθεί στις ανθρώπινες κοινωνίες.
Πριν από 14.000 χρόνια πάλι, στην περιοχή της Γερμανίας σκύλοι και ιδιοκτήτες θάβονταν μαζί – γεγονός που υποδεικνύει ότι ο σκύλος είχε ήδη εξημερωθεί. Γενετικές μελέτες, προσανατολίζουν τους ειδικούς προς την Κίνα και τη Μέση Ανατολή, όπου ενδεχομένως να πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξημέρωση του καλύτερου «φίλου» του ανθρώπου.
Το κρανίο που βρέθηκε στα όρη Αλτάι |
Αναλύοντας το «αρχαίο» DNA
Το καλοδιατηρημένο κρανίο του Αλτάι, αποτελεί ένα από τα δύο παλαιότερα ευρήματα που αφορούν πιθανότατα εξημερωμένους σκύλους. Το δεύτερο, είναι ένα απολίθωμα που ενδεχομένως ανήκει σε σκύλο ο οποίος είχε ζήσει πριν από 31.700 έτη - βρέθηκε στη σπηλιά Γκογιέ, στο Βέλγιο. Από ανατομικές αναλύσεις φάνηκε ότι τα ευρήματα αυτά πλησιάζουν περισσότερο στον σκύλο παρά στον λύκο.
Προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματά τους, οι ρώσοι ερευνητές άνοιξαν μια μικρή οπή στο κρανίο και στη γνάθο και προχώρησαν σε ανάλυση DNA. Όλα τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε απομονωμένο εργαστήριο προς αποφυγή της επιμόλυνσης των δειγμάτων, καθώς το γενετικό υλικό τόσο μεγάλης ηλικίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε εξωγενείς παράγοντες.
Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν τις «αρχαίες» γενετικές αλληλουχίες του Αλτάι με το DNA 72 σύγχρονων σκύλων από 70 διαφορετικές ράτσες, 30 λύκων, τεσσάρων κογιότ και 35 προϊστορικών κυνοειδών από την περιοχή της Αμερικής.
Φάνηκε λοιπόν, ότι το κυνοειδές του Αλτάι αποτελεί «εξάδελφο» του οικόσιτου σκύλου και όχι του σύγχρονου λύκου. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να τραβήξουν την προέλευση του σημερινού σκύλου περί τα 15.000 χρόνια πίσω.
Πηγή: Ε. Βενιού, Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια