Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κοιτάζοντας από ψηλά τη ρωμαϊκή Λιβύη

Εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες της Leptis Magna και της Sabratha στη Λιβύη.

Εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες της Leptis Magna και της Sabratha στη Λιβύη.

O διάσημος αεροφωτογράφος Jason Hawkes φωτογραφίζει τα θαυμάσια διατηρημένα κατάλοιπα δύο σημαντικών ρωμαϊκών πόλεων της Λιβύης, της Leptis Magna και της Sabratha.  Και στις δύο πόλεις σώζονται σε εκπληκτική κατάσταση στοές και αγορές, μεγάλα θέατρα και αμφιθέατρα, ναοί, δημόσια λουτρά, πύλες και καμάρες, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Στις αεροφωτογραφίες του Hawkes έχει κανείς τη δυνατότητα όχι μόνο να θαυμάσει την άριστη διατήρηση των μνημείων, αλλά και να εκτιμήσει την τεράστια έκταση που καλύπτουν καθώς και τη σχέση τους με τη θάλασσα της Μεσογείου.    

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά η Leptis Magna έχει ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco για την άριστη διατήρηση των ρωμαϊκών καταλοίπων της αρχαίας πόλης. H πόλη υπήρξε γενέτειρα του ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (145-211 μ.Χ.), που επένδυσε μεγάλα ποσά στην ανοικοδόμησή της, κάνοντάς την την τρίτη πιο σημαντική πόλη της ρωμαϊκής Αφρικής, μαζί με την Αλεξάνδρεια και την Καρχηδόνα.

Leptis Magna

Αιγύπτιοι, Καρχηδόνιοι, Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άραβες, Τούρκοι και Ιταλοί έχουν περάσει από την Λιβύη και άφησαν το στίγμα τους σε αυτή. Η αρχαία πόλη της Leptis Magna εμπνέει δέος. H Leptis Magna υπήρχε ήδη για πάνω από 600 χρόνια, όταν ένα από τα παιδιά της, ο Σεπτίμιος Σεβήρος, έγινε Ρωμαίος αυτοκράτορας στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ.. Ο αυτοκράτορας ξόδεψε μια περιουσία για την ανοικοδόμηση της πόλης.

Η Λιβύη είναι γνωστή για τα αρχαία ερείπια της, με αυτά που βρίσκονται στην Leptis Magna - ένα από τα πέντε Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκονται στη χώρα - να είναι τα πιο γνωστά. Η πρώην ρωμαϊκή πόλη βρίσκεται περίπου 80 χλμ ανατολικά της σύγχρονης πρωτεύουσας, Τρίπολης, και χρονολογείται γύρω στο 1100 π.Χ..

Η πόλη άρχισε να ακμάζει μετά την άνοδο της Καρχηδόνας ως σημαντική δύναμη στη Μεσόγειο. Όταν ο Lucius Septimius Severus,  γέννημα θρέμμα της Leptis Magna, έγινε αυτοκράτορας της Ρώμης το 193 π.Χ., η πόλη συναγωνίστηκε την Καρχηδόνα και την Αλεξάνδρεια. Έπεσε στα χέρια των Βανδάλων το 439 μ.Χ., και τελικά εγκαταλείφθηκε τον έβδομο  αιώνα.

Ο Καντάφι προσπάθησε να παρουσιάσει τα ρωμαϊκά μνημεία ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λιβύης και των ανθρώπων της. Δεδομένου ότι το καθεστώς του επικεντρώθηκε στις αραβικές και αφρικανικές φιλοδοξίες, ήταν απαγορευμένο επί των ημερών του να παραδεχτεί κάποιος ότι η Λιβύη ήταν κάποτε ο σιτοβολώνας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Septimius Severus,  ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, των οποίων οι κατακτήσεις του έφθασαν μέχρι την Βρετανία όπου και πέθανε στο York και θάφτηκε στο Bath, γεννήθηκε στη Leptis Magna.

Οι επισκέπτες συχνά παρατηρούν ότι οι καμάρες και οι πύλες, το φόρουμ, η αγορά, οι ναοί, τα λουτρά, το θέατρο, ο ιππόδρομος και το αμφιθέατρο εντυπωσιάζουν όχι μόνο επειδή είναι μερικά από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και λόγω της απόκοσμης πληρότητά τους. Ο επισκέπτης έχει την αίσθηση ότι οι κάτοικοι της πόλης απλά την εγκατέλειψαν ένα πρωινό πριν από 1.500 χρόνια. Έχει αναφερθεί ότι ο Καντάφι χρησιμοποίησε τα ερείπια της Leptis Magna για την αποθήκευση πυραύλων, επειδή ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσαν να την βομβαρδίσουν.

Από τα εντυπωσιακότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι η αψίδα του Σεπτίμιου Σεβήρου, μια όμορφα διακοσμημένη βασιλική, ένα φόρουμ, μια αγορά και το θέατρο. Πολλά από αυτά, όμως, δεν έχουν ανασκαφεί πλήρως.

Το θέατρο της Leptis Magna.

Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Leptis Magna.

Η ανατολική αποβάθρα στο αρχαίο λιμάνι της Leptis Magna.



Sabratha

Η Sabratha ιδρύθηκε από τους Φοίνικες και αναδείχθηκε σε λιμάνι μεγάλης σπουδαιότητας τον 2ο και 3ο αι. μ.Χ. 

Η Sabratha, στη βορειοδυτική γωνία της Λιβύης, ήταν κάποτε ένα φοινικικό εμπορικό λιμάνι που έφτασε στο απόγειό της στον δεύτερο και τρίτο αιώνα μ.Χ..

Τα σωζόμενα ερείπια έχουν αναγνωριστεί επίσης από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συμπεριλαμβάνουν διάφορους ναούς, μια χριστιανική βασιλική, και ένα θέατρο.

Η αναστηλωμένη κύρια πύλη της πόλης και το ρωμαϊκό θέατρο του 3ου αιώνα που έχει  αποκατασταθεί εν μέρει υπέστησαν βλάβες από τις σφαίρες και τις χειροβομβίδες στις μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των ανταρτών.

Κίονες της ρωμαϊκής εποχής στην Sabratha.




Αναδημοσίευση: Β.Πλιάτσικα, LiFO
Πηγή εικόνων: J. Hawkes




Δεν υπάρχουν σχόλια