Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η αισιοδοξία επιστρέφει στη Νεμέα

Ο καθηγητής Στέφανος Μίλερ ξενάγησε χθες τον νέο υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα στο αρχαιολογικό πάρκο της Νεμέας, που κινδύνευσε να κλ...

Ο καθηγητής Στέφανος Μίλερ ξενάγησε χθες τον νέο υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα στο αρχαιολογικό πάρκο της Νεμέας, που κινδύνευσε να κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η χθεσινή αυτοψία του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα στο αρχαιολογικό πάρκο της Νεμέας έφερε και τη θετική έκβαση στο φλέγον θέμα προσωπικού λειτουργίας και φύλαξης του χώρου.

Το ζήτημα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις από πέρυσι όταν ο Αμερικανός αρχαιολόγος Στέφανος Μίλερ, που έχει αφιερώσει δεκαετίες από τη ζωή του για την ανασκαφή και την ανάδειξη της αρχαίας Νεμέας, σε ανοικτή του επιστολή είχε απευθύνει αγωνιώδη έκκληση να μην μπει λουκέτο στον χώρο εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς αριθμού εργαζομένων και φυλάκων. Οπως είναι γνωστό, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε δραστικές περικοπές σε αυτόν τον τομέα.

Ο διαπρεπής επιστήμονας, που έφερε στην Ελλάδα χρηματοδότηση για τις ανασκαφές από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ και φρόντισε ώστε να δημιουργηθεί και ένα δραστήριο μη κερδοσκοπικό σωματείο φίλων, τόνιζε σε δραματικό τόνο ότι, αν σταματήσει η λειτουργία του αρχαιολογικού πάρκου, η χώρα μας θα εκτίθετο διεθνώς.

Επί υπουργείας Πάνου Παναγιωτόπουλου είχε βρεθεί μια προσωρινή λύση. Όμως, στις 4 Ιουλίου ήρθε η λήξη των συμβάσεων των εποχικών εργαζομένων του Δήμου Νεμέας, οι οποίοι είχαν διατεθεί για να παραμείνουν ανοικτά στο κοινό ο αρχαιολογικός χώρος, το μουσείο και το Στάδιο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι έκλεισε για μερικές ημέρες το τελευταίο, ενώ ήταν ορατός ο κίνδυνος να παραμένει κλειστό το μουσείο τα Σαββατοκύριακα, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.

Ευτυχώς, ο νέος υπουργός Πολιτισμού, που ξεναγήθηκε από τον κ. Μίλερ, δεσμεύτηκε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς θα εξοικονομηθούν οικονομικοί πόροι αλλά και θα βρεθούν φύλακες από άλλους αρχαιολογικούς χώρους.

«Η επίσκεψη του κ. Τασούλα και η απόφασή του να κρατήσει τον χώρο ανοικτό μας έδωσε μια ανάσα, τουλάχιστον για τη διάρκεια της θερινής περιόδου, οπότε και έχουμε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Σήμερα μόνον μέτρησα περίπου 200 άτομα. Επρόκειτο για ξένους τουρίστες που έχουν έρθει να δουν μουσείο και Στάδιο και θέλουν να τα βρουν ανοικτά», είπε ο κ. Μίλερ στην «Κ». Το θέμα θα ξανασυζητηθεί - και ενδεχομένως να λυθεί μια και καλή από τον Οκτώβριο.

Στα Αηδόνια

Ο υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε και το μυκηναϊκό νεκροταφείο στο παρακείμενο χωριό Αηδόνια, που βρίσκεται δυτικά της Νεμέας. Παρότι αρκετοί τάφοι είχαν συληθεί στο παρελθόν, έχουν εντοπιστεί χρυσά κοσμήματα σπάνιας ομορφιάς. Στο άμεσο μέλλον, ο Δήμος Νεμέας πρόκειται να αγοράσει τα οικόπεδα στα οποία βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος και να τα παραχωρήσει στο ΥΠΠΟ, όπως είπε χθες ο υπουργός.

«Στην περίπτωση της Νεμέας έχουμε μια υποδειγματική λειτουργική συνύπαρξη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ξένων φορέων και του δήμου», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας στην «Κ», επαινώντας το έργο ζωής του Στέφανου Μίλερ: «Είναι από τους ανθρώπους που έχει πολλές ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να προωθήσουμε την αρχαιολογική μας κληρονομιά στο εξωτερικό και όχι μόνον».


Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια