Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Φεγγάρι μάγια έκανες

«Έχει πανσέληνο απόψε...». Φεγγάρι ολόγιομο, διάθεση ρομαντική. Μια τέτοια νύχτα, όπως τη προχθεσινή, έχει καθιερωθεί τα μνημεία της ...


«Έχει πανσέληνο απόψε...». Φεγγάρι ολόγιομο, διάθεση ρομαντική. Μια τέτοια νύχτα, όπως τη προχθεσινή, έχει καθιερωθεί τα μνημεία της χώρας να ανοίγουν τις πόρτες τους και να υποδέχονται τους... πιστούς εραστές της σελήνης, μετά μουσικής.

Τη μεγαλύτερη και πλησιέστερη στη Γη «υπερ-πανσέληνο» του έτους και την πιο φωτεινή βροχή διαττόντων αστέρων (Περσείδες) χιλιάδες κόσμου τις γιόρτασε στο Μουσείο της Ακρόπολης, με κλασικά μουσικά κομμάτια από όπερες, κινηματογραφική μουσική και ελληνικές γνωστές μελωδίες. Ο πρόεδρος του Μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής υποδέχτηκε την μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας, που έδωσε μια μοναδική συναυλία στον προαύλιο χώρο υπό τη διεύθυνση του υποσμηναγού Αλέξανδρου Λιτσαρδόπουλου.

Από τις 9 το βράδυ, που η είσοδος ήταν ελεύθερη στο Μουσείο, ο κόσμος ερχόταν κατά εκατοντάδες.Οι ουρές έφταναν έως τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στις 9.30 μ.μ., την ώρα έναρξης της συναυλίας, γινόταν το αδιαχώρητο. Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου δεν μπορούσες να κάνεις βήμα. Το Μουσείο ήταν γεμάτο μέσα, στην ταράτσα αλλά και στον προαύλιο χώρο, όπου είχε στηθεί η μπάντα. Στα σκαλοπάτια της εισόδου κάθονταν οι... προνομιούχοι έχοντας απέναντί τους μουσικούς και Μουσείο.

Πίσω τους, όρθιοι, στριμωγμένοι, δεκάδες κάθε ηλικίας. Όσοι επέλεξαν να μείνουν στην αίθουσα του Παρθενώνα απολάμβαναν τη φωτισμένη Ακρόπολη. «Μια σπάνια εμπειρία», σχολίαζε μια παρέα εφήβων.



Με μουσικές γεννημένες μέσα από εικόνες, από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το θέατρο, με μουσικές γεμάτες χρώματα κι αρώματα Ανατολής και Δύσης, η Ευανθία Ρεμπούτσικα ταξίδεψε το κοινό στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας.

Στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», στη Μαρίνα Φλοίσβου, ο Βασίλης Λέκκας μαζί με τους παρευρισκόμενους σάλπαραν «Σε μια θάλασσα με φεγγάρια στον βυθό». Μαζί τους ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός και οι Σαβέρια Μαργιολά και Χάρης Μακρής.

Νομισματικό Μουσείο

Με «Τα φεγγάρια της Μεσογείου» και μέσα από ένα μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, με συνταξιδιώτες τον Μάριο Στρόφαλη και τη Φένια Χρήστου, υποδέχθηκε το Νομισματικό Μουσείο τη μαγεία του ολόγιομου αυγουστιάτικου φεγγαριού.


Στον χώρο εκτός της περίφραξης του Ιερού του Ποσειδώνος, νότια από το τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ, στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, κείμενα κορυφαίων λογοτεχνών, Ελλήνων και ξένων, ερμήνευσαν η Μαρίνα Καλογήρου και ο Δημήτρης Παπανικολάου, μαζί με τη λυρική τραγουδίστρια Βασιλική Καραγιάννη.

Καθώς τα πεφταστέρια έδιναν τη δική τους παράσταση στον νυχτερινό ουρανό και η πανσέληνος βρισκόταν μόλις σε απόσταση 356.896 χιλιομέτρων μακριά από τη Γη, δημιουργώντας έτσι ένα ουράνιο υπερθέαμα, η ρομαντζάδα είχε την τιμητική της και σε άλλα μνημεία. Ωστόσο, λόγω της ανακοινωθείσας αποχής των αρχαιοφυλάκων κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι έμειναν κλειστοί.


Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το Ολυμπιείον, στο οποίο ο κόσμος έφτανε κατά δεκάδες. Απογοητευμένοι στέκονταν μπροστά στην κλειστή είσοδο. «Κρίμα... Μα γιατί;» αναρωτιούνταν κι έμεναν για λίγο εκεί.

Επίσης, αντί για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών οι εκδηλώσεις, με μελοποιημένη ποίηση του Ελύτη, μεταφέρθηκαν στον μόλο της Ιτέας. Η επόμενη πανσέληνος θα έρθει στις 9 Σεπτεμβρίου. Εως... τότε υπάρχει το σήμερα και το αύριο, οπότε θα βρέξει... πεφταστέρια. Κάντε μια ευχή, όπως όταν ήμασταν παιδιά. Ποιος ξέρει... Μπορεί να πιάσει!

Mε ποπ, ροκ και μπόσα νόβα στη Θεσσαλονίκη

Κάτω από τον έναστρο ουρανό που τον έλουζε το ολόγιομο φεγγάρι, σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Βόρειας Ελλάδας ντόπιοι και ξένοι απόλαυσαν μουσικές βραδιές παρέα με την πανσέληνο του Αυγούστου.

Η πλατεία της Αρχαίας Αγοράς στη Θεσσαλονίκη πλημμύρισε από ήχους μπόσα νόβα και ρετρό ρυθμούς από το συγκρότημα Les Au Ravoir, καθώς και ποπ-ροκ εκτελέσεις από τους Mondays, που έγιναν γνωστοί μέσα από την επιτυχία τους «Το φιλί». Στο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης έγινε εκδήλωση με το πενταμελές συγκρότημα «Από πριν και από μετά». Στο αντίστοιχο μουσείο της Βέροιας, η 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων φιλοξένησε τη μουσική εκδήλωση «Από την οδό Ονείρων στον Σταυρό του Νότου: Τραγούδια για το αυγουστιάτικο φεγγάρι».

Αιγές

Ανοιχτό ήταν και το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων στις Αιγές, όπου η ΙΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Βέροιας συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση «Μουσικές από την Οικουμένη του Μεγάλου Αλεξάνδρου» με τον Baris Bal στο τανμπούρ και την Gorkem Okten Saoulis στο κανονάκι και τη φωνή. Στον αρχαιολογικό χώρο Λόγγου Έδεσσας οι δύο εφορείες -ΙΖ' ΕΠΚΑ και 11η ΕΒΑ- και ο Δήμος Έδεσσας προσέφεραν στο κοινό «Έργα του Μάνου Χατζιδάκι και μελωδίες από τον κινηματογράφο», με τους Ειρήνη Κουρδάκη (φωνή), Φοίβο Φίλκα (πιάνο), Γιάννη Ανδρόνογλου (κιθάρα) και Μιλτιάδη Κασσάρα (βιολοντσέλο). Στην Ακρόπολη Ιτς Καλέ, στο Κάστρο των Ιωαννίνων, η σοπράνο Μπέτυ Χαρλαύτη έδωσε συναυλία με τίτλο «Φεγγάρι μου ψηλό, λαμπρό», ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας εμφανίστηκαν η ομάδα κρουστών KrotalArta του Γιώργου Γεωργίου και το συγκρότημα Διαπασών με ελληνικά έντεχνα τραγούδια που είχαν ως θέμα την πανσέληνο και το φεγγάρι.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Α. Καραλή, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια