Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Φίλιπποι 1914-2014: Εκατό χρόνια ερευνών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και η Γαλλική Σχολή Αθηνών, παρουσιάζουν την περιοδική έκθεση με τίτλο Φίλιπποι 1914-2014 Εκατό χρό...



Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και η Γαλλική Σχολή Αθηνών, παρουσιάζουν την περιοδική έκθεση με τίτλο Φίλιπποι 1914-2014 Εκατό χρόνια ερευνών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου. 

H έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σχέδια και μακέτες από τα αρχεία της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, του Πανεπιστημίου της Λωζάνης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, που αφορούν κυρίως στις πρώτες δεκαετίες των ανασκαφών στους Φιλίππους, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ευρήματα βυζαντινών χρόνων.

Η έκθεση που οργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων ερευνών της Γαλλικής Σχολής στους Φιλίππους περιλαμβάνει φωτογραφίες, σχέδια και αποσπάσματα από τα ημερολόγια των ανασκαφέων. Το υλικό προέρχεται από το πλούσιο Αρχείο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, αλλά και από το αρχείο του Ελβετού Paul Collart, μέλους της Γαλλικής Σχολής και υπεύθυνου πολλών αποστολών στους Φιλίππους ανάμεσα στο 1927 και το 1935. Στόχος της έκθεσης, η οποία διαρθρώνεται σε τρεις βασικές ενότητες, είναι να σκιαγραφήσει την ιστορία των ανασκαφών και των ερευνών της Γαλλικής Σχολής από το το 1914 και εξής. 

Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει την ιστορία των Φιλίππων, τον τόπο και τους πρωτοπόρους, η δεύτερη την ιστορία των ανασκαφών, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά οι ανασκαφικές περίοδοι, τα μνημεία, τα κινητά ευρήματα και οι προσπάθειες αποκατάστασης και η τρίτη ενότητα παρουσιάζει τους ανθρώπους, δηλαδή τους ανασκαφείς και τις συνθήκες διεξαγωγής των ερευνών και διαβίωσης, καθώς και την ιστορία της περιοχής και τις προοπτικές της έρευνας. 

Την έκθεση συνοδεύουν και δύο προβολές, μία για τον Paul Collart, και μία για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Γαλλία και στην Ελλάδα το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

To συνέδριο «Ο χώρος των Φιλίππων, παρελθόν, παρόν, μέλλον» που οργανώνεται στην Θεσσαλονίκη στις 24 Οκτωβρίου 2014 για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την έναρξη των ανασκαφών στους Φιλίππους, έχει ως στόχο να κάνει έναν απολογισμό των ερευνών που έχουν διεξαχθεί στον χώρο εδώ και έναν αιώνα και να σχεδιάσει την προοπτική των μελλοντικών μελετών, σε όλους τους τομείς (αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, επιφανειακή έρευνα, γεωμορφολογία, επιγραφική, ιστορία) και για όλες τις χρονικές περιόδους (από την προϊστορία έως την βυζαντινή περίοδο). 

Η στρογγυλή τράπεζα με την οποία κλείνει το συνέδριο, υπό την προεδρία των εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού, στηρίζεται σε αυτήν την σύνθεση των προηγούμενων και των μελλοντικών εργασιών ώστε να σχεδιάσει το πλαίσιο της επιστημονικής πολιτικής για το εγγύς μέλλον. Μία ειδική συνεδρία της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres αφιερώνεται στον χώρο των Φιλίππων στις 14 Νοεμβρίου 2014. Η συνεδρία αυτή που θεωρείται ως προέκταση του συνεδρίου της Θεσσαλονίκης, θα δώσει την ευκαιρία να αναδειχθούν οι επιγραφικές και αρχιτεκτονικές μελέτες που διεξάγονται από την Γαλλική Σχολή Αθηνών στους Φιλίππους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τιμώντας τη μνήμη της πρόσφατα εκλιπούσας Ευτυχίας Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου, πρώτης Διευθύντριας του ΜΒΠ και ανασκαφέως της Βασιλικής του Μουσείου Φιλίππων (γνωστής και ως Βασιλικής Γ’) ενέταξε στην παραπάνω έκθεση και μία ενότητα αφιερωμένη στην ανασκαφή της Βασιλικής Γ΄, εκθέτοντας χαρακτηριστικά ευρήματα, που εικονογραφούν τόσο τον παλαιοχριστιανικό ναό, όσο και την επανάχρηση του χώρου στους μεσοβυζαντινούς χρόνους.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 στις 20.00. Των εγκαινίων θα προηγηθεί στις 18.00 στο αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης, η εναρκτήρια συνεδρία του Διεθνούς Συνεδρίου «Ο χώρος των Φιλίππων, παρελθόν, παρόν, μέλλον», στην οποία θα χαιρετήσουν η κ. A. Τσιλιπάκου, Διευθύντρια ΜΒΠ και ο κ. Α. Farnoux, Διευθυντής Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Θα ακολουθήσει η εναρκτήρια ομιλία του κ. Pierre Ducrey, ξένου Εταίρου της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres, και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Γαλλικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Philippes, la redécouverte d’un site. 100 années de recherches».  

Διάρκεια έκθεσης: 23 Οκτωβρίου 2014 – 31 Ιανουαρίου 2015
Χώρος: πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»   

Το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη


Δεν υπάρχουν σχόλια