Ιδιαίτερα σημαντικό έργο, το οποίο αναμένεται να προσφέρει ανυπολόγιστα οφέλη, θέτοντας σε τροχιά ανάπτυξης την περιοχή μας, είναι το ...
Ιδιαίτερα σημαντικό έργο, το οποίο αναμένεται να προσφέρει ανυπολόγιστα οφέλη, θέτοντας σε τροχιά ανάπτυξης την περιοχή μας, είναι το φιλόδοξο σχέδιο της δημιουργίας υποβρύχιων μουσείων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αλοννήσου.
Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή του είναι μέχρι το 2016.
Το φιλόδοξο και καινοτόμο «Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Κατασκευή Υποβρύχιων Μουσείων και Καταδυτικών Πάρκων στις Νήσους Σποράδες και τον Δυτικό Παγασητικό», που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, επιχειρεί να κάνει πράξη το πρώτο στην Ελλάδα μουσείο, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Με βάση τις μελέτες, προβλέπεται η υλοποίηση του σχεδίου σε δύο παράλληλα επίπεδα, προκειμένου να δοθεί στους λάτρεις των καταδύσεων η δυνατότητα επίσκεψης ορισμένων από τα δεκάδες αρχαία, βυζαντινά και σύγχρονα ναυάγια, μετά από άδεια της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία πρώτα θα τα έχει καταγράψει, φωτογραφήσει, χαρτογραφήσει και δημοσιεύσει
Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία τεχνητών υφάλων - καταφυγίων θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας με πόντιση ειδικών κατασκευών σε προκαθορισμένα σημεία του βυθού.
Παράλληλα, θα απαιτηθεί η δημιουργία υποδομών απόπλου και κατάπλου των σκαφών, ενώ έχει προταθεί η δημιουργία και ενός Κέντρου Ναυτικής Αρχαιολογίας, με φωτογραφικό υλικό, αλλά και δυνατότητα ζωντανής εικόνας από τον βυθό.
Η δυνατότητα συνδυασμένης λειτουργίας Υποβρύχιων Μουσείων και Καταδυτικών Πάρκων στην περιοχή των Βορείων Σποράδων αλλά και του Δυτικού Παγασητικού, αποτελεί εθνικό πλούτο και κλειδί ανάπτυξης.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο προβλέπει, ειδικότερα, την ίδρυση α) επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων σε περιοχές των Βορείων Σποράδων και του Παγασητικού και β) καταδυτικών πάρκων σε επιμέρους περιοχές (σε α’ και β’ φάση).
Στο ίδιο φιλόδοξο σχέδιο εντάσσονται, παράλληλα, τα Κέντρα Επισκεπτών Καταδυτικού Τουρισμού (Σημεία Απόπλου - Κατάπλου και δημιουργία Κέντρου Υποδοχής και Ενημέρωσης Επισκεπτών)
Ως σημείου απόπλου - κατάπλου και δημιουργίας κέντρου υποδοχής και ενημέρωσης επισκεπτών, προτείνεται η θέση του λιμένα της «Στενής Βάλας». Επίσης, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη προσέγγιση, ανάδειξη και προβολή του όλου εγχειρήματος, προτείνεται το κτήριο της «Αστυνομίας» στη Χώρα Αλοννήσου, που έχει παραχωρηθεί από τη Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, να λειτουργήσει ως χώρος έκθεσης και διάθεσης εποπτικού υλικού των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων.
Κλειδί ανάπτυξης
Η ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος των περιοχών αναφοράς του Επιχειρησιακού Σχεδίου και της καθιέρωσής τους ως ειδικό - θεματικό τουριστικό προορισμό, αποτελεί έναν από τους στόχους της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ανάπτυξη των περιοχών των Βορείων Σποράδων και του Δυτικού Παγασητικού.
«Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, θα επιτευχθεί δραστική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση των αφίξεων των τουριστών, η προστασία του περιβάλλοντος, η εκθετική αύξηση των αλιευμάτων σε θετική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, η ανάδειξη και ταυτόχρονα προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η αύξηση της απασχόλησης και γενικότερα η τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής των Βορείων Σποράδων και του Δυτικού Παγασητικού, αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.
Η ανάδειξη και προβολή των ενάλιων πολιτιστικών θησαυρών των περιοχών αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί στοίχημα για όλους τους εμπλεκόμενους με το σχέδιο αυτό. Η υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και του Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποτελεί κομβικό σημείο στην όλη προσπάθεια. Αλλωστε, είναι βασική παράμετρος στο όλο εγχείρημα, η θέληση και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων αρμόδιων φορέων ώστε να παραδοθεί και λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αλλά και της χώρας.
Παράλληλα, «το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος των υποθαλάσσιων αυτών περιοχών σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που προσφέρουν για καταδύσεις, πρέπει να αξιοποιηθεί και προβληθεί στο διεθνή χώρο, για την ωφέλεια τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και της χώρας» καταλήγει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Πηγή: Ταχυδρόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια