Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μαρμάρινο δελφίνι βρέθηκε κοντά στη Γάζα

Αγαλματίδιο δελφινιού βρέθηκε κοντά στη Λωρίδα της Γάζας Θα περίμενε κανείς ότι  το τελευταίο μέρος για να βρεθεί το γλυπτό ενός δελ...


Μαρμάρινο δελφίνι βρέθηκε κοντά στη Γάζα
Αγαλματίδιο δελφινιού βρέθηκε κοντά στη Λωρίδα της Γάζας
Θα περίμενε κανείς ότι το τελευταίο μέρος για να βρεθεί το γλυπτό ενός δελφινιού να κρατά ένα ψάρι ανάμεσα στα σαγόνια του να βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα παράλια της Μεσογείου.

Λαξευμένο σε μάρμαρο, το 2000 ετών αγαλματίδιο βρέθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών κοντά στην περιοχή Kibbutz Magen, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, τον περασμένο Μάρτιο. Η ανακάλυψη του αγάλματος  ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων και πραγματοποιήθηκε στα κατάλοιπα αρχαιολογικού χώρου στο βόρειο Negev, που χρονολογείται στην ύστερη βυζαντινή και στις αρχές της ισλαμικής περιόδου .

Ο Alexander Fraiberg, επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφικής ομάδας της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, πιστεύει ότι το γλυπτό χρονολογείται στη Ρωμαϊκή περίοδο, παρόλο που ήταν ενσωματωμένο σε μεταγενέστερο, βυζαντινής περιόδου, πλακόστρωτο δάπεδο μαζί με άλλα θραύσματα. «Είναι ενδιαφέρον, επειδή το αγαλματίδιο ήταν ξαπλωμένο μπρούμυτα, οπότε ήταν αδύνατο να το δει κάποιος», είπε. Με ύψος 40 εκατοστά περίπου, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ίσως το δελφίνι αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου γλυπτού, ενδεχομένως, ενός αγάλματος φυσικού μεγέθους θεού ή θεάς.

Μαρμάρινο δελφίνι βρέθηκε κοντά στη Γάζα
Αγαλματίδιο δελφινιού βρέθηκε κοντά στη Λωρίδα της Γάζας
«Είναι πιθανό ότι το άγαλμα φυσικού μεγέθους να απεικόνιζε τη θεά του έρωτα και της ομορφιάς, την Αφροδίτη», δηλώνει ο Dr. Rina Avner, αρχαιολόγος της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων που ειδικεύεται στην Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. 

Αγάλματα της Αφροδίτης, όπως αυτό της Αφροδίτης με τον Έρωτα καβάλα σε δελφίνι που βρίσκεται σήμερα στο Dayton Art Institute, την απεικονίζουν μαζί με θαλάσσια ζώα, που συμβολίζουν την καταγωγή της. «Είναι επίσης πιθανό το άγαλμα να ανήκε στον Ποσειδώνα, τον θεό της θάλασσας», ο οποίος απεικονίζεται συνήθως στην κλασική εικονογραφία μαζί με δελφίνια, προσθέτει ο Avner. Η Αφροδίτη και ο Ποσειδώνας εμφανίζονται επίσης, σε νομίσματα της εποχής που βρέθηκαν στο κοντινό αρχαίο λιμάνι του Ασκελόν, στο οποίο βρισκόταν επίσης ένας μεγάλος ναός της θεάς του έρωτα. 

«Το μυστήριο», δήλωσε ο Fraiberg, «είναι η προέλευση του αγάλματος, ποιος το κατέστρεψε, πότε και κάτω από ποιες συνθήκες, και ποιός έφερε το γλυπτό με το δελφίνι στην περιοχή».



Δεν υπάρχουν σχόλια