Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι παρακολουθούσαν πράγματι τις εκλείψεις του... Δαίμονα

Oι αυξομειώσεις του φωτός του «άστρου του Δαίμονα» μεταφράζονταν από τους αρχαίους Αιγύπτιους ως οιωνός καλής ή κακής τύχης Δεν γνώρ...


Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι παρακολουθούσαν πράγματι τις εκλείψεις του... Δαίμονα
Oι αυξομειώσεις του φωτός του «άστρου του Δαίμονα» μεταφράζονταν από
τους αρχαίους Αιγύπτιους ως οιωνός καλής ή κακής τύχης
Δεν γνώριζαν απλά το άστρο Αλγκόλ αλλά κατέγραφαν και τις περιοδικές εκλείψεις του, σύμφωνα με νέα φινλανδική μελέτη.

Το όνομα του σημαίνει «δαίμονας» στα αραβικά και, καθόλου τυχαία, το «άστρο του Δαίμονα» έχει ταυτισθεί με την μαγεία ανά τους αιώνες. Στο παρελθόν ερευνητές είχαν υποστηρίξει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι παρακολουθούσαν τον Αλγκόλ και τις εκλείψεις του, αλλά ήταν δύσκολο να το αποδείξουν. 

Μια νέα ανάλυση του αρχαίου αιγυπτιακού ημερολογίου έρχεται να δώσει νέα επιχειρήματα γι' αυτόν τον ισχυρισμό. Το λεγόμενο «Ημερολόγιο του Καΐρου», που χρονολογείται μεταξύ 1244 - 1163 π.Χ., περιέχει πληροφορίες για τις θεότητες, που ταυτίζονται με συγκεκριμένα άστρα. 

Μελετώντας τα αρχαία κείμενα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, με επικεφαλής τον δρ Σεμπάστιαν Πορσέντου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «PLoS OΝΕ», αναφέρουν ότι ο Αλγκόλ ταυτίζεται με τον μυθικό Ώρο και ότι οι κινήσεις αυτού του θεού, όπως καταγράφονται στα αρχαία κείμενα, σχετίζονται με τις περιοδικές αλλαγές στη φωτεινότητα του εν λόγω άστρου. Ανάλογα με τις αυξομειώσεις του φωτός του, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ότι η τύχη τους θα είναι καλή ή κακή.

Οι φινλανδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι, με βάση τις αρχαίες περιγραφές, το «Ημερολόγιο του Καΐρου» αποτελεί την παλαιότερη στον κόσμο καταγραφή της ανακάλυψης ενός μεταβλητού αστέρα.

«Θα είχα σοβαρές αμφιβολίες αν κάποιος, για παράδειγνμα, ισχυριζόταν πως η Βίβλος περιέχει πληροφορίες για ύπαρξη νερού στον 'Αρη. Όμως τα αρχαία αιγυπτιακά κείμενα όντως περιέχουν αστροφυσικές πληροφορίες για τον Αλγκόλ. Δεν αποτελεί έκπληξη πάντως που υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν τόσοι σκεπτικιστές περί αυτού», δήλωσε ο ερευνητής Λάουρι Γιέτσου.


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια