Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Είναι αυτή η παλαιότερη σωζόμενη απεικόνιση της Παναγίας;

Τοιχογραφία που αποκαλύφθηκε στη δεκαετία του 1920 στην περιοχή της Δούρας-Ευρωπού στη Συρία - ίσως και να αποτελεί το αρχαιότερο σωζόμ...

Είναι αυτή η παλαιότερη σωζόμενη απεικόνιση της Παναγία

Τοιχογραφία που αποκαλύφθηκε στη δεκαετία του 1920 στην περιοχή της Δούρας-Ευρωπού στη Συρία - ίσως και να αποτελεί το αρχαιότερο σωζόμενο χριστιανικό ιερό στον κόσμο - καθώς θεωρείται ότι απεικονίζει την Παναγία τη στιγμή του Ευαγγελισμού.

Η αρχαία τοιχογραφία, που απεικονίζει μια γυναίκα δίπλα σε πηγάδι, βρίσκεται σήμερα σε μουσείο του Πανεπιστημίου του Yale. Αρχικά θεωρήθηκε ότι απεικονίζει Σαμαρείτισσα δίπλα στο πηγάδι, όπου την συναντά ο Ιησούς όπως αναφέρεται στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (4:5-43· 17:3).

Ωστόσο, μια νέα έρευνα έδειξε ότι αντί για την Σαμαρείτισσα μπορεί να απεικονίζει την Μαρία, μητέρα του Ιησού, όπως αναφέρεται στο απόκρυφο Ευαγγέλιο του Ιάκωβου του 2ου αιώνα, όπου ένας άγγελος ανακοινώνει τα νέα της ενσάρκωσης του Ιησού στην Παναγία, δίπλα στο πηγάδι. Η παραδοσιακή ιστορία της παραπάνω αναγγελίας αναφέρεται στο Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (1:26-38), όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοινώνει στην Παναγία, τα χαρμόσυνα νέα.

Η τοιχογραφία που προέρχεται από πρωτοχριστιανική εκκλησία του 3ου αιώνα μ.Χ. που βρισκόταν μέσα σε οικία, περιλαμβάνει επίσης μία από τις παλαιότερες γνωστές εικονογραφήσεις του Καλού Ποιμένα, του Ιησού που περπατά στο νερό με τον Πέτρο και της θεραπείας του παραλυτικού.


Είναι αυτή η παλαιότερη σωζόμενη απεικόνιση της Παναγίας;
Το σημείο όπου βρισκόταν η πρωτοχριστιανική εκκλησία
Στην τοιχογραφία παρατηρούνται επίσης και κάποιες αχνές λεπτές γραμμές γύρω από τη γυναίκα που μπορούν τώρα να ερμηνευτούν ως μια οπτική ένδειξη της ενσάρκωσης του Χριστού.

Η τοιχογραφία βρίσκεται σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Yale, αλλά ο χώρος των ανασκαφών βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ISIS και κανένας αρχαιολόγος δεν κατάφερε να επισκεφθεί την περιοχή από το 2011. Πολλοί φοβούνται ότι οι ισλαμιστές ίσως έχουν λεηλατήσει ή καταστρέψει ιερά αντικείμενα από τις περιοχές.

«Οι Χριστιανοί της Δούρας-Ευρωπού έχουν ακόμα μυστικά να αποκαλύψουν για τον πρώιμο Χριστιανισμό στην Ανατολή», γράφει ο Michael Peppard, ο μελετητής που πρωτοστάτησε στην ερμηνεία της τοιχογραφίας. Λόγω της απειλής του ISIS, ωστόσο, «οι πιθανότητες πρόσβασης στη συγκεκριμένη μορφή της χριστιανικής ταυτότητάς τους ολοένα και ελαχιστοποιούνται».


Πηγή: The Archaeology News Network, The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια