Ομιλία με θέμα: "Φωνές από την Αρχαία Αθήνα: Πολίτες και Μέτοικοι" παρουσίασε στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών ο καθηγη...
Ομιλία με θέμα: "Φωνές από την Αρχαία Αθήνα: Πολίτες και Μέτοικοι" παρουσίασε στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Γιώργος Μαυρογορδάτος, στο πλαίσιο του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
"Αν έπρεπε να κρίνουμε τους Αθηναίους για κάτι αυτό δεν είναι ο αποκλεισμός των σκλάβων αλλά των μετοίκων, καθώς ενώ δεν απολάμβαναν ευνοϊκή φορολόγηση είχαν στρατιωτικές υποχρεώσεις", σημείωσε ο καθηγητής για να επικεντρωθεί στη συνέχεια σε όσα χώριζαν Αθηναίους Πολίτες και Μέτοικους.
Ο κύριος Μαυρογορδάτος επικεντρώθηκε στα δικαιώματα πολιτών και μετοίκων στην Αρχαία Αθήνα. "Το επιχείρημα που συνδέει τα δικαιώματα με την συνεισφορά στην Πόλη ήταν διαδεδομένο στην Αρχαία Αθήνα. Προέρχονταν από την αιχμή του δόρατος", είπε χαρακτηριστικά, συνδέοντας το εύρος των δικαιωμάτων με την προσφορά στο στρατό.
Ο καθηγητής χαρακτήρισε οξύμωρο ωστόσο το γεγονός ότι οι μέτοικοι στην Αρχαία Αθήνα είχαν στρατιωτικές υποχρεώσεις συγκρίσιμες με αυτές των Αθηναίων πολιτών αλλά δεν απολάμβαναν τα ίδια προνόμια. Μάλιστα υπογράμμισε ότι αποτελούσε ζήτημα ταμπού για την Αρχαία Αθήνα το να ανοίξει η πόλη στους μετοίκους σε φυσιολογικούς καιρούς, καθώς όσες φορές διευρύνθηκαν τα δικαιώματά τους αυτό συνέβη, για την αντιμετώπιση απειλών από εχθρούς.
Συνδέοντας την αρχαιότητα με την σημερινή εποχή, ο κύριος Μαυρογορδάτος έδωσε το παράδειγμα των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι ο πιο γρήγορος τρόπος για να θεωρηθεί κανείς πολίτης του αμερικανικού κράτους είναι το να υπηρετήσει στον στρατό. Η διαφορά πάντως που επεσήμανε είναι ότι οι μέτοικοι στην Αρχαία Αθήνα ακόμα και εκπληρώνοντας τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις δεν ελάμβαναν τα πλήρη πολιτικά δικαιώματα των Αθηναίων πολιτών.
Αναφέρθηκε μάλιστα στην εποχή του Περικλή όπου ο ίδιος προσπάθησε να μειώσει τον αριθμό όσων μπορούσαν να θεωρηθούν Αθηναίοι πολίτες. Προκειμένου να μειωθούν παράλληλα και όσοι διεκδικούσαν δημόσια αξιώματα, έθεσε ως προϋπόθεση να έχουν πατέρα και μητέρα Αθηναίους πολίτες.
Μιλώντας για την Αρχαία Ρώμη, επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι η ιδιότητα του πολίτη δινόταν σε όλο τον ελεύθερο πληθυσμό, αυτό δεν σήμαινε και πραγματική συμμετοχή στα κοινά.
Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχετισμός των μετοίκων με τους σημερινούς μετανάστες, απάντησε ότι είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε σύγκριση καθώς δεν είναι γνωστό τι ίσχυε στις άλλες πόλεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η πολυπολιτισμικότητα μπορεί πιο εύκολα να συμφιλιωθεί με αντιπροσωπευτικούς θεσμούς.
Πηγή: Capital
Δεν υπάρχουν σχόλια