Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

O οίκος Bonhams απέσυρε από δημοπρασία κλεμμένο αρχαιοελληνικό κάνθαρο

Οι δύο όψεις του αρχαίου ελληνικού κάνθαρου Ένα μοναδικό αρχαίο αντικείμενο που θα δημοπρατούνταν από τον οίκο Bonhams.


O οίκος Bonhams απέσυρε από δημοπρασία κλεμμένο αρχαιοελληνικό αμφορέα
Οι δύο όψεις του αρχαίου ελληνικού κάνθαρου
Ένα μοναδικό αρχαίο αντικείμενο που θα δημοπρατούνταν από τον οίκο Bonhams.

Αποσύρθηκε από δημοπρασία του οίκου Bonhams ένας αρχαιοελληνικός κάνθαρος, ο οποίος καταγγέλθηκε πως ήταν κλεμμένος.    

Η είδηση αναθερμαίνει τη συζήτηση για το πώς μεγάλοι οίκοι πλειστηριασμών δεν κάνουν επαρκείς ελέγχους ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσον οι αρχαιότητες που εμπορεύονται είναι κλεμμένες από τη χώρα καταγωγής τους.   

Ο αρχαιολόγος - ερευνητής Χρήστος Τσιρογιάννης είναι και σε αυτή την υπόθεση ο άνθρωπος που προειδοποίησε την Ιντερπόλ και άλλες αστυνομικές αρχές, δίνοντας στοιχεία που συνδέουν την αρχαιότητα με καταδικασθέντες εμπόρους κλεμμένων αρχαιοτήτων. Περιέγραψε την υπόθεση ως ένα ακόμα παράδειγμα δημοπρασιών σε όλο τον κόσμο που δεν έκανε τα "βασικά βήματα" στην ανίχνευση της ιστορίας ενός έργου τέχνης.

Ο συγκεκριμένος κάνθαρος, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οίκου Bonhams, «έφτασε» στο Λονδίνο μέσω Νέας Υόρκης και μέσω του οίκου Sotheby's, ο οποίος φέρεται να τον είχε προμηθευτεί από ανώνυμο πωλητή.   

O οίκος Bonhams απέσυρε από δημοπρασία κλεμμένο αρχαιοελληνικό αμφορέα

Το αγγείο, ύψους 21 εκ. φέρει περίτεχνα σχέδια με το πρόσωπο ενός σάτυρου από τη μία του πλευρά και μια μαινάδας στην άλλη, ενώ η αξία του εκτιμάται πως θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 30.000 ευρώ.   

Ο κ. Τσιρογιάννης ερεύνησε διεξοδικά όταν είδε στον κατάλογο το αντικείμενο και βρήκε αποδεικτικά στοιχεία μεταξύ δεκάδων χιλιάδων εικόνων και άλλου αρχειακού υλικού με αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί από αστυνομικές επιδρομές από άτομα που εμπλέκονται στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων. 

Οι ελληνικές και ιταλικές αρχές του έδωσαν πρόσβαση στο κατασχεθέν υλικό, καθώς η ακαδημαϊκή του έρευνα επικεντρώθηκε σε αρχαιότητες και δίκτυα διακίνησης σε διεθνή κλίμακα.   

Το υλικό αυτό περιλαμβάνει τις παράνομες επιχειρηματικές συναλλαγές του Giacomo Medici, καταδικασθέντος στην Ιταλία το 2004 για διακίνηση κλεμμένων αντικειμένων, και του Gianfranco Becchina, καταδικασθέντος στην Ιταλία και την Ελλάδα για παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων. Στο αρχείο Becchina, η εικόνα του αγγείου εμφανίζεται σε μια φωτογραφία να φέρει όμως μερικές φθορές, αλλά σε άλλο αρχείο βρήκε την εικόνα του αγγείου μετά την αποκατάσταση.   

Για τον Χρήστο Τσιρογιάννη, αυτή είναι μια άλλη λεηλατημένη αρχαιότητα που έχει εντοπίσει σε οίκους δημοπρασιών, εμπορικές γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές. Από τότε που άρχισε την έρευνά του πριν από 13 χρόνια, έχει εντοπίσει πάνω από 1.100 τέτοια αντικείμενα. Ειδοποιώντας την Interpol και άλλες αστυνομικές αρχές, ο έλληνας ερευνητής έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση του επαναπατρισμού πολλών από αυτούς στη χώρα καταγωγής τους.  

Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια