Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια του 9ώροφου στου Μακρυγιάννη από το ΣτΕ

Προτεραιότητα στην Ακρόπολη έδωσαν τα μέλη του ΣτΕ ακυρώνοντας την προέγκριση της οικοδομικής άδειας του δήμου για ανέγερση ξενοδο...


Ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια του 9ώροφου στου Μακρυγιάννη από το ΣτΕ

Προτεραιότητα στην Ακρόπολη έδωσαν τα μέλη του ΣτΕ ακυρώνοντας την προέγκριση της οικοδομικής άδειας του δήμου για ανέγερση ξενοδοχείου κι επισκευή διώροφου.

Προηγείται η Ακρόπολη! Αυτό αποφάνθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνοντας την προέγκριση της οικοδομικής άδειας του δήμου Αθηναίων για την ανέγερση του ξενοδοχείου και την επισκευή του διώροφου διατηρητέου στην συμβολή των οδών Τσάμη Καρατάσου και Μισαραλιώτου κάτω από την Ακρόπολη.

Δικαιώθηκαν, λοιπόν, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμ. 2103/2019 απόφασή της, οι 14 κάτοικοι της περιοχής του Μακρυγιάννη, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η προέγκριση οικοδομικής άδειας της υπηρεσίας δόμησης του Δήμου Αθηναίων για την ανέγερση 9ώροφου ξενοδοχείου με τρία υπόγεια και δώμα, καθώς και την επισκευή διώροφου διατηρητέου κτιρίου, στην συμβολή των οδών Τσάμη Καρατάσου και Μισαραλιώτου.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε μερικά δεκτή την αίτηση των 14 περιοίκων της περιοχής του Μακρυγιάννη και ακύρωσε την σχετική προέγκριση οικοδομικής άδειας.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, στην προκειμένη περίπτωση, πριν την προέγκριση της οικοδομικής άδειας είχε χορηγηθεί έγκριση του υπουργού Πολιτισμού, μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Μεταγενεστέρως όμως, η έγκριση αυτή ανακλήθηκε, μετά νεώτερη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, για λόγους νομιμότητας.

Τελικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την προέγκριση της οικοδομικής άδειας, καθώς «απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της».

Στην περίπτωση του άλλου πολυώροφου κτιρίου στην οδό Μισαραλιώτου (αρ. 2103/19), το δικαστήριο ακύρωσε την προέγκριση της οικοδομικής του άδειας. Οπως σημειώνει, ο υπουργός Πολιτισμού έχει την ευχέρεια να απαγορεύει ή να περιορίζει τη δόμηση, αν κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την προστασία σημαντικών μνημείων. Η προέγκριση είχε αρχικώς δοθεί ύστερα από θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ και έγκριση του ΥΠΠΟ, η οποία όμως στη συνέχεια ανακλήθηκε έπειτα από νεότερη γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Επομένως, η προέγκριση απώλεσε τη νομιμότητά της.

«Θα αναμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση ώστε να δούμε το σκεπτικό της Ολομέλειας. Στη συνέχεια θα απευθυνθούμε στην Πολεοδομία Αθηνών, ώστε να εφαρμόσει την απόφαση για το ξενοδοχείο», λέει ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, δικηγόρος των προσφευγόντων. «Είναι μια νίκη της κοινωνίας των πολιτών», εκτιμά η πολεοδόμος Ειρήνη Φρεζάδου, μέλος της κίνησης «Ακρόπολη-Μακρυγιάννης SOS». «Ελπίζουμε ότι θα είναι η απαρχή για την προστασία του αστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στου Μακρυγιάννη».

Πηγή: The TOC, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γ. Λάλιος, Καθημερινή

1 σχόλιο

  1. Για 43 χρόνια έβλεπα από το σπίτι μας τον Παρθενώνα. Ημουν τυχερός, γιατί απέναντι μας ήταν μια ισόγεια κατοικία και κατόπιν΄ένα άλλο κτήριο. Από το καλοκαίρι μας την έκρυψε μια πενταόροφη οικοδομή που πείρε τη θέση του ισόγειου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή