Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τροία-Τενέα-Ρώμη (Troy-Tenea-Rome) – Μυθολογικά και ιστορικά μονοπάτια συναντώνται για πρώτη φορά

Ένα σημαντικό αρχαιολογικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, από τις 9.00 το πρωί στην Κόρινθο στο Δημ...



Τροία-Τενέα-Ρώμη (Troy-Tenea-Ρome) – Μυθολογικά και ιστορικά μονοπάτια συναντώνται για πρώτη φορά

Ένα σημαντικό αρχαιολογικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, από τις 9.00 το πρωί στην Κόρινθο στο Δημοτικό Θέατρο «Θωμάς Θωμαΐδης». 

Πρόκειται για το Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο «Τροία-Τενέα-Ρώμη (Troy-Tenea-Rome) – Μυθολογικά και ιστορικά μονοπάτια συναντώνται για πρώτη φορά» που περιλαμβάνεται στο αρχαιολογικό πρόγραμμα Tenea Project.

Η πρώτη μέρα θα είναι αφιερωμένη στο συνέδριο, ενώ η δεύτερη ημέρα θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους. Το συνέδριο θα είναι ανοιχτό στο κοινό και θα φιλοξενηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Κορινθίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που εδρεύει στην Κόρινθο.

Τα κύρια θέματα του συνεδρίου είναι τα εξής: Μυθολογία, Γλωσσολογία, Εθνολογία, Ιστορία, Αρχαία Λογοτεχνία, Αρχαιολογία, Νομισματικά, Επιγραφικά, Εκθέματα Μουσείων, Αρχιτεκτονική, Αρχαιομετρία, Τοπογραφία, Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Το συνέδριο συνδέεται με τον εορτασμό της χρονιάς της Τροίας. Καθώς πραγματοποιείται για πρώτη φορά μια τέτοια επιστημονική συνάντηση για το θέμα αυτό, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε εύφορα συμπεράσματα σχετικά με τις αρχαιολογικές μελέτες. Συγκεκριμένα, στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ερευνητών, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα στοιχεία και δεδομένα, τα οποία πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν σε συνέργειες και ανάπτυξη νέων πολιτιστικών δρομολογίων.


Οι τρεις πόλεις και το ευρύτερο περιβάλλον τους συνδέονται μέσω ενός κοινού παρελθόντος και η μελέτη τους στο σύνολό τους θα βοηθήσει στην περαιτέρω αντίληψη και ερμηνεία των ιστορικών και αρχαιολογικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τον μύθο η Τροία, η Τενέα και η Ρώμη, συνδέονταν στην αρχαιότητα. Η πτώση της Τροίας επέφερε την μετανάστευση των Τρώων και την εγκαθίδρυσή τους στην Τένεα και τη Ρώμη. Μάλιστα, οι πρώτοι κάτοικοι της Τενέας φαίνεται πως ήταν Τρώες αιχμάλωτοι, τους οποίους ο Αγαμέμνονας μετέφερε στην περιοχή μετά την πτώση της Τροίας για τη φύλαξη των Μυκηνών και του Αργους. Εκτός από την Τενέα, και η Ρώμη θεωρείται πως ιδρύθηκε από Τρώες φυγάδες που έφτασαν εκεί υπό τον Αινεία, γιο του Αγχίση και της Θεάς Αφροδίτης, αδελφό του Λύρου και συγγενή του βασιλιά της Τροίας Πριάμου, με βάση την ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία.

Τα πρώτα οικιστικά κατάλοιπα της αρχαίας Τενέας που έχουν έρθει στο φως από την ερευνητική ομάδα της δρος Ελενας Κόρκα χρονολογούνται στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο και μαρτυρούν ότι πρόκειται για μια πόλη με ιδιαίτερο πολιτισμό και κατοίκους, που αν και δίπλα ακριβώς σε ένα σημαντικό κέντρο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, την Κόρινθο, κατάφεραν να διατηρήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, μη λησμονώντας τις ρίζες τους από την Τροία ή την Τένεδο.

Η ανακάλυψη της Αρχαίας Τενέας έχει διεγείρει την αρχαιολογική έρευνα στον τομέα αυτό. Το έργο Tenea Project περιλαμβάνει τη μελέτη και την αρχαιολογική ανασκαφή της αρχαίας πόλης Τενέα , η οποία έχει αρχίσει να έρχεται στο φως κατά τα τελευταία χρόνια στην Κορινθία. Το 2018 αναγνωρίστηκε διεθνώς μεταξύ των δεκαπέντε σημαντικότερων αρχαιολογικών ανακαλύψεων παγκοσμίως.

Η φιλοδοξία του συνεδρίου είναι η επικοινωνία με Έλληνες και ξένους μελετητές και ερευνητές από τα πεδία της Αρχαιολογίας, της Αρχιτεκτονικής, της Αρχαιομετρίας, των ειδικών πολιτιστικών επικοινωνιών και πολιτιστικών πόρων, των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, της Ιστορίας, της Μυθολογίας, της Γλωσσολογίας και της Τοπογραφίας.


Πηγή: Loutraki365

Δεν υπάρχουν σχόλια