Ολική ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Λέσβου έχει ξεκινήσει με σειρά έργων που υλοποιεί και άλλα που προγραμματίζει για τα επόμενα πέ...
Ολική ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Λέσβου έχει ξεκινήσει με σειρά έργων που υλοποιεί και άλλα που προγραμματίζει για τα επόμενα πέντε χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.
Στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε ο προϊστάμενος της Εφορείας, Παύλος Τριανταφυλλίδης στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm, έκανε γνωστό ότι ένας μεγάλος προϋπολογισμός από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τη βούληση του υπουργείου Πολιτισμού, τη στήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και το ερχόμενο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, θα επιτρέψει ουσιαστικά σε ντόπιους και επισκέπτες να γνωρίσουν με σύγχρονα μέσα, σε αναδειγμένα κατάλληλα αρχαιολογικά μνημεία και ιστορικούς ναούς την πλούσια κληρονομιά του νησιού. Αυτό θα αναβαθμίσει το πολιτιστικό προϊόν του νησιού και κατ’ επέκταση την τουριστική και οικονομική του αξία.
Ενώ σε εξέλιξη είναι μεγάλες ανασκαφικές εργασίες στο Κάτω Κάστρο για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου και πρόσβασης ΑμεΑ που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο μήνες, αναμένονται οι εργασίες αποκατάσταση του Μενδρεσέ, (σ.σ. Οθωμανικού Ιεροδιδασκαλείου), του Μεγάλου Περίβολου ή Πύργου Βασίλισσας, την πυριτιδαποθήκης και άλλων μνημείων του πάνω κάστρου, μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Από τους ίδιους πόρους προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί εντός δύο χρόνων η αποκατάσταση του Βαλιδέ Τζαμί στην Επάνω Σκάλα το οποίο θα μετατραπεί σε Μουσείο Βυζαντινού και υστεροβυζαντινού Πολιτισμού με ψηφιακή πλοήγηση, συνολικού κόστους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ιδιαίτερα ας σημειωθούν οι παρεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Μήθυμνας που κάθε άλλο παρά σε καλή κατάσταση βρίσκονται.
Αλλά και η συντήρηση του Ναού του Αγίου Θεράποντα με την αποκατάσταση και αντικατάσταση του τρούλου από την Διεύθυνση Αναστύλωσης Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και του εξωτερικού περιβλήματος του ναού σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης περιλαμβάνεται στα ίδια προγράμματα χρηματοδότησης. Μαζί με άλλα έργα στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο.
Στη δεύτερη φάση του προγράμματος που ξεκινά το 2022, σχεδιάζεται η αποκατάσταση του οθωμανικού κάστρου στο Σίγρι, προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ, το οποίο σε συνδυασμό με το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους θα αναδείξουν περισσότερο την περιοχή. Στην ίδια φάση προγραμματίζεται η ανάδειξη, αποκατάσταση και επισκευή 12 ναών, διαμορφώνοντας «μονοπάτια ορθόδοξης πίστης», έργα ύψους 6.000.000 ευρώ που θα ολοκληρωθούν σε πέντε χρόνια και αφορούν μεταξύ άλλων το ναό Ταξιαρχών στο Κάτω Τρίτος, τον Μεταβυζαντινό Ναό στον Μεσαγρό, τον Ναό Αγίου Γεωργίου στην Ανεμώτια, τον Άγιο Ιωάννη στο Κεράμι, τον Ναό Αγίου Νικολάου στην Πέτρα, τη Μονή Περιβολής, τον Ναό στη Τζίθρα.
Επίσης σχεδιάζεται η αποκατάσταση των βραχωδών πρανών και του περιβόλου του μεσαιωνικού κάστρου του Μολύβου, έργο διαμόρφωσης και αντικατάστασης της σκηνής για υψηλού κύρους εκδηλώσεις και ηχητικές εγκαταστάσεις, καθώς και η δημιουργία τουαλετών. Ενώ με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα καταστεί επισκέψιμη η Συλλογή Μήθυμνας.
Στο νέο ΕΣΠΑ σχεδιάζεται να ενταχθεί η επισκευή και επανέκθεση του παλιού Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης.
Εκδηλώσεις το καλοκαίρι
Τον Αύγουστο προγραμματίζεται η μουσικοθεατρική Όπερα για τη Σαπφώ να ανεβεί στο Ιερό της Κλοπεδής και στο Κάστρο της Μυτιλήνης, και πλήθος θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων σε Μόλυβο και Ερεσό.
Επίσης κατά τον Ιούλιο και Αύγουστο, επισκέπτες και ντόπιοι θα μπορούν να περιηγηθούν στη νέα περιοδική έκθεση στο νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης που αφορά στη λατρεία των Θεών στη Λέσβο.
Πηγή: Α. Παζιάνου, Στο Νησί
Δεν υπάρχουν σχόλια