Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την Αντίπαρο. Διαβάστε εδώ το 2ο Μέρος του αφιερώματος της ...
Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την Αντίπαρο.
Διαβάστε εδώ το 2ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την Αντίπαρο.
Διαβάστε εδώ το 3ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την Αντίπαρο.
Η Αντίπαρος των Ιστορικών Χρόνων
Για την Αντίπαρο των ιστορικών χρόνων οι φιλολογικές μαρτυρίες είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, οι επιγραφικές μαρτυρίες ελάχιστες, τα ευρήματα αποσπασματικά και η ανασκαφική έρευνα βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Προς το παρόν, λοιπόν, δεν είναι δυνατή η ανασύνθεση της εικόνας της ζωής και της κατοίκησης στο νησί.
Δενδροκαλλιέργεια, αμπελοκαλλιέργεια και παραγωγή κρασιού
Σε διάφορες παραθαλάσσιες θέσεις της Πάρου, της Αντιπάρου (Γλυφό, Άγιος Σπυρίδωνας) και των γύρω νησίδων (Φυρό, Δεσποτικό) εντοπίζονται επιμήκεις τάφροι λαξευμένες σε ασβεστολιθικά εδάφη (ασπριά). Είναι ορατές σε μήκος πολλών μέτρων και συνήθως παράλληλες στην ακτή, με πλάτος και σε αποστάσεις που ποικίλουν. Γεωλογικές έρευνες έδειξαν ότι οι τάφροι που βρίσκονται κάτω από τη σημερινή στάθμη της θάλασσας δεν είχαν καταβυθιστεί, τουλάχιστον έως τα ρωμαϊκά χρόνια, γεγονός που υποδεικνύει ότι αρχικά είχαν λαξευτεί στην ξηρά, όπως εξάλλου αποδείχτηκε σε πρόσφατη σωστική ανασκαφική έρευνα στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα.
Η ύπαρξη των τάφρων στην Αντίπαρο υποδεικνύει συστηματική καλλιέργεια κατά την αρχαιότητα, πιθανότατα αμπέλου, ή συνδυασμού δενδροκαλλιέργειας, η οποία –όπως μαρτυρούν οι αρχαίες πηγές και διαπιστώνεται από αντίστοιχες τάφρους σε άλλα μέρη της Ελλάδας– ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες ως προς τον προσανατολισμό των φυτών και τον τρόπο φύτευσής τους. Η λάξευση των τάφρων, μια ιδιαίτερα κοπιαστική εργασία, συνδέεται με την προσπάθεια να έχουν οι ρίζες των καλλιεργούμενων δένδρων πρόσβαση και χώρο σε βαθύτερα επίπεδα, όπου συγκρατείται η υγρασία, σε μέρη σχετικά φτωχά σε χώμα και νερό.
Άγιος Σπυρίδωνας: Τάφροι καλλιέργειας στην παραλία |
Άγιος Σπυρίδωνας: Τάφροι καλλιέργειας στην ξηρά |
Γλυφά: Τάφροι καλλιέργειας |
Φαίνεται, λοιπόν, ότι τόσο η Πάρος όσο και η Αντίπαρος είχαν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες δενδροκαλλιέργειες και ειδικά αμπελοκαλλιέργειες κατά την αρχαιότητα, όπως και στους νεώτερους χρόνους, υπόθεση που ενισχύεται από τον εντοπισμό εργαστηρίων αμφορέων κρασιού και στα δύο νησιά και από τη διασπορά του κρασιού της περιοχής στην Μεσόγειο.
Αγία Κυριακή: ένα κέντρο παραγωγής αμφορέων κρασιού
Στην ανατολική πλευρά της Αντιπάρου στην περιοχή της Αγίας Κυριακής αποκαλύφθηκαν κτηριακά κατάλοιπα που ανήκουν σε εργαστήρια κατασκευής αμφορέων, τα οποία προμήθευαν τις οινοπαραγωγικές μονάδες που υπήρχαν στην περιοχή κατά τους ελληνιστικούς χρόνους.
Τα κινητά ευρήματα περιλαμβάνουν στην πλειονότητά τους τμήματα αμφορέων, οι οποίοι έφεραν στις λαβές τους τις σφραγίδες ΠΑΡΙΩΝ, ΓΟΡΓΟΥ, ΚΛΕΩΝΟ<Σ> και ΔΙΟΝΥΣΙ<ΟΥ>. Η εύρεση σφραγίδων με το εθνικό ΠΑΡΙΩΝ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποδεικνύει την οικονομική, πιθανότατα και πολιτική, εξάρτηση της Αντιπάρου από την γειτονική Πάρο την περίοδο εκείνη. Τα τρία ανθρωπωνύμια που σταθερά επαναλαμβάνονται στις σφραγίδες των αμφορέων κρασιού της Αγίας Κυριακής μπορεί να συνδέονται είτε με τον ιδιοκτήτη του κεραμικού εργαστηρίου είτε με τον οινοπαραγωγό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στο εργαστήριο παράγονταν τουλάχιστον τρεις διαφορετικοί τύποι αμφορέων κρασιού.
Αγία Κυριaκή: Άποψη των χώρων κεραμικού εργαστηρίου. |
Αγία Κυριακή: Τμήμα ληνού (πατητηριού) |
Ευρήματα από την Αγία Κυριακή: Λαβές ενσφράγιστων αμφορέων. |
Ευρήματα από την Αγία Κυριακή: Πήλινα τριγωνικά αντικείμενα για τον διαχωρισμό των αγγείων στον κεραμικό κλίβανο. |
Ευρήματα από την Αγία Κυριακή: Άνω τμήμα παριακών αμφορέων με ενσφράγιστη λαβή. |
Το σπήλαιο της Αντιπάρου |
Ψήφισμα του Δήμου των Σιφνίων προς τιμήν δύο Σιφνίων πολιτικών ανδρών και μάλιστα αδελφών. Εντοιχισμένη στο καμπαναριό της Αγ. Σοφίας, στον Κάμπο Αντιπάρου. Eλληνιστικοί χρόνοι. |
Μαρμάρινη επιγραφή από την Παναγία την Φλεβαριώτισσα. Φέρει τρεις επιγραφές, η πρώτη από τις οποίες είναι έμμετρη. Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου Α.109. 1ος αι. μ.Χ. |
Σε μικρή απόσταση από τα κεραμικά εργαστήρια είναι ορατά τα κατάλοιπα οινοπαραγωγικής εγκατάστασης με ληνό (πατητήρι) και πίθο για την υποδοχή του μούστου, ενώ λίγο νοτιότερα, στο Γλυφό, διακρίνονται μέχρι σήμερα τάφροι καλλιέργειας στην ακτή και στα αβαθή της θάλασσας.
Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την Αντίπαρο.
Διαβάστε εδώ το 2ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την Αντίπαρο.
Διαβάστε εδώ το 3ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την Αντίπαρο.
Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Δεν υπάρχουν σχόλια