Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν ότι οι Ρώσοι έκλεψαν τον Θησαυρό των Σκυθών

Ενα από τα χρυσά αντικείμενα της συλλογής που εκλάπη, είχε βρεθεί στη νότια Ουκρανία, το 1971. Η χρυσή συλλογή βρισκόταν στο Μουσείο Τοπικής...

Ενα από τα χρυσά αντικείμενα της συλλογής που εκλάπη, είχε βρεθεί στη νότια Ουκρανία, το 1971.
Ενα από τα χρυσά αντικείμενα της συλλογής που εκλάπη, είχε βρεθεί στη νότια Ουκρανία, το 1971.

Η χρυσή συλλογή βρισκόταν στο Μουσείο Τοπικής Ιστορίας της Μελιτόπολης, κρυμμένη στο κελάρι, αλλά εξαφανίστηκε όταν εισέβαλε στο κτίριο μία διμοιρία ρώσων στρατιωτών με έναν άνδρα με λευκή στολή. Οδυνηρή η αποτρόπαια λεηλασία των τεχνουργημάτων των Σκυθών, δήλωσε η Λίνα Μενδώνη.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι λεηλάτησαν ανεκτίμητα αντικείμενα από το μουσείο της Μελιτόπολης, στη νότια Ουκρανία και συγκεκριμένα τη χρυσή συλλογή των Σκυθών. 

Οι New York Times, επικαλούμενοι τη διευθύντρια του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας της πόλης, Λέιλα Ιμπραΐμοβα, αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι είχαν κρύψει τον ανεκτίμητο θησαυρό σε κούτες σε ένα κελάρι, ωστόσο ρώσοι στρατιώτες τη απήγαγαν τη διευθύντρια και την ανέκριναν για αρκετές ώρες ώστε να τους αποκαλύψει την κρυψώνα του. 

Το περιστατικό συνέβη τον προηγούμενο μήνα, καθώς η πόλη είναι υπό ρωσικό έλεγχο από τις αρχές Μαρτίου, ωστόσο έγινε γνωστό χθες από τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ. 


Αγνωστο πού βρίσκεται ο θησαυρός 

Οπως αναφέρει το ertnews, η ληστεία ξεκίνησε όταν ένας μυστηριώδης άνδρας με λευκή στολή εργαστηρίου εμφανίστηκε στο μουσείο. Μια διμοιρία ρώσων στρατιωτών στεκόταν πίσω του, κρατώντας όπλα. Οι Ρώσοι μπήκαν στο μουσείο, κατευθύνθηκαν στο κελάρι και χρησιμοποιώντας μακριές λαβίδες και ειδικά γάντια, ο άνδρας έβγαλε προσεκτικά δεκάδες χρυσά αντικείμενα ηλικίας άνω των 2.300 ετών από τις χάρτινες κούτες που ήταν εκεί. Μετά ο μυστηριώδης ειδικός, οι ρώσοι στρατιώτες και ο χρυσός εξαφανίστηκαν. 

Σύμφωνα με τους New York Times, αφαιρέθηκαν τουλάχιστον 198 χρυσά αντικείμενα, σπάνια παλιά όπλα, ορισμένα ασημένια νομίσματα και μετάλλια. 


Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν ότι οι Ρώσοι έκλεψαν τον Θησαυρό των Σκυθών

Τα χρυσά αντικείμενα ήταν από τη σκυθική αυτοκρατορία και χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. 

«Δεν ξέρουμε πού τα πήγαν» είπε δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ λέγοντας ότι «τα “ορκ” κατέκτησαν τον σκυθικό χρυσό μας», χρησιμοποιώντας έναν υποτιμητικό όρο με τον οποίο πολλοί Ουκρανοί αναφέρονται στους εισβολείς ρώσους στρατιώτες. 

«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο ακριβές συλλογές στην Ουκρανία και σήμερα δεν ξέρουμε πού την πήγαν»

Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη για άλλα σκυθικά αντικείμενα που βρίσκονται επί του παρόντος στην Ολλανδία, μετά τη ρωσική προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας, το 2014. 

Στη Μαριούπολη, την πόλη στα ανατολικά που σφυροκοπείται εδώ και εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Ρώσοι εισέβαλαν σε ένα μουσείο τέχνης και έκλεψαν και από εκεί αριστουργηματικούς πίνακες, ένα διάσημο γλυπτό και πολλές πολύτιμες χριστιανικές εικόνες. 

Σε συνέντευξη στη ρωσική τηλεόραση, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής του μουσείου, Γιεβγιέν Χορλάτσεφ, είπε ότι τα αντικείμενα «έχουν μεγάλη πολιτιστική αξία για ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ενωση» και κατηγόρησε το προσωπικό του μουσείου ότι ξοδεύει «πολλή προσπάθεια και ενέργεια» να τα κρύψει. Δεν είπε πού μεταφέρθηκαν τα αντικείμενα. 


Ανησυχία από ΟΗΕ

Η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε την περασμένη Τρίτη πως, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, πάνω από 110 πολιτιστικές τοποθεσίες έχουν καταστραφεί. 

Σύμφωνα με τον ίδιο φορέα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει τουλάχιστον:

  • 48 θρησκευτικά σημεία, 
  • 10 μουσεία, 
  • 22 ιστορικά κτήρια, 
  • 11 κτίσματα αφιερωμένα σε πολιτιστικές δραστηριότητες, 
  • 13 μνημεία και 
  • 6 βιβλιοθήκες 

Μάλιστα, λόγω της ανησυχίας για την τύχη των αρχαιολογικών θησαυρών της Ουκρανίας, διεθνή ιδρύματα στέλνουν προμήθειες στα ουκρανικά μουσεία ώστε να θωρακίσουν και να προστατεύουν τα πολύτιμα εκθέματά τους. 

Υπενθυμίζεται πως, προ ολίγων ημερών, Ουκρανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ξανά τις ρωσικές δυνάμεις για την κατάσχεση πάνω από 2.000 έργων τέχνης από τα μουσεία της υπό πολιορκία Μαριούπολης, τα οποία μετέφεραν στο ελεγχόμενο από τους Ρώσους Ντονέτσκ. 

Όπως αναφέρει το μήνυμα στο Telegram του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης, από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει εφόδους σε τρία μουσεία της πόλης, μεταξύ αυτών και το Μουσείο Τέχνης Kuindzhi.


Δήλωση Μενδώνη για την κλοπή 

«Είναι πραγματικά οδυνηρό να παρακολουθούμε, εκτός από τις δραματικές ώρες που ζουν οι πολίτες της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, την αποτρόπαια λεηλασία των τεχνουργημάτων των Σκυθών από το Μουσείο της Μελιτόπολης», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Είναι λυπηρό ότι η βαρβαρότητα του πολέμου εκδηλώνεται με επιθέσεις στα μουσεία και σε ό,τι εκφράζει το ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό. Ομως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τα έργα τέχνης. Επί δεκαετίες, έπειτα από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος, ο Θησαυρός του Πριάμου από τις ανασκαφές του Σλίμαν μεταφέρθηκε στη Ρωσία για να αποκαλυφθεί πολλά χρόνια αργότερα, το 1993, στο Μουσείο Πούσκιν. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Ηδη, στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Λουξεμβούργο, ζητήσαμε μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, τη δημιουργία Red List για την αποτροπή της παράνομης διακίνησής τους, τη δημιουργία πλατφόρμας για τη συλλογή πληροφοριών για λεηλασίες και κλοπές πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη λήψη ad hoc νομικών και θεσμικών μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας. Η λήψη των μέτρων αυτών είναι πλέον εκτός από αναγκαία και επείγουσα», κατέληξε η κυρία Μενδώνη. 


Πηγή: Protagon, LiFOΥΠΠΟΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια