Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιοελληνικό νόμισμα στα κλεμμένα του Βρετανικού Μουσείου

Ανάμεσα στα κλεμμένα αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο φαίνεται ότι είναι και αρχαιοελληνικό ασημένιο νόμισμα, ενώ ο διευθυντής του Μουσε...

Αρχαιοελληνικό νόμισμα στα κλεμμένα του Βρετανικού Μουσείου

Ανάμεσα στα κλεμμένα αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο φαίνεται ότι είναι και αρχαιοελληνικό ασημένιο νόμισμα, ενώ ο διευθυντής του Μουσείου εκφράζει για πρώτη φορά δημόσια την “αγανάκτηση του” στην αποκάλυψη του πληροφοριοδότη ότι έχει αγοράσει 70 αντικείμενα από το 2014.

Το σκάνδαλο της κλοπής στο “μεγαλύτερο Μουσείο παγκοσμίως” παίρνει καθημερινά και μεγαλύτερες διαστάσεις με τις αποκαλύψεις ότι η κλοπή γινόταν από το 2013 και αφορά “περίπου 2000 αντικείμενα”.

Ανάμεσα στους θησαυρούς που λείπουν είναι εξαιρετικά κοσμήματα και αρχαία νομίσματα σύμφωνα με αστυνομική πηγή των Times, ενώ φαίνεται ότι «οι αποθήκες – θησαυροφυλάκια του Βρετανού Μουσείου λεηλατήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια» από «κλεπτομανή».


Κλεμμένα αντικείμενα (λίστα Τάιμς)


• Μικροσκοπικό αρχαιοελληνικό ασημένιο νόμισμα, που αποκτήθηκε το 1948

• Ένα ρωμαϊκό νόμισμα του 4ου αιώνα μ.Χ., που αποκτήθηκε το 1994

• Δαχτυλίδι στις αρχές του 20ου αιώνα, που αποκτήθηκε το 2001

• Ομάδα 42 τεμαχίων από διαφορετικά χειροποίητα αγγεία, που αποκτήθηκαν το 2001

• Όστρακο χείλους, σε σχήμα στρογγυλεμένο, που ανήκει σε χειροποίητο αγγειοπλαστικό μπολ, και αποκτήθηκε το 2001

• Ομάδες 439, 42, 40 και 17 τεμαχίων από διαφορετικά χειροποίητα αγγεία, που αποκτήθηκαν το 2001

• Σκαλιστοί ξύλινοι σκόρερ οπίου σε σχήμα βατράχου, πουλιού και δύο με αφηρημένο σχήμα, που αποκτήθηκαν το 2009

• Θραύσμα ημισελήνου από σχιστόλιθο, που αποκτήθηκε το 1963

• Ασημένια αλυσίδα που αποτελείται από τρεις κρίκους από λεπτό ασημένιο σύρμα με στρογγυλή διατομή, που αποκτήθηκε το 1932

• Κρεμαστό φύλλο σύνθεσης με επικάλυψη πράσινο γυαλί

• Κολιέ, χάντρες σύνθεσης με μπλε υάλινη επικάλυψη

• Χάντρα σύνθεσης, που αποκτήθηκε το 1834

• Γυάλινο coin-weight, που αποκτήθηκε πριν από το 1868

• Κεραμικό φωτιστικό, που αποκτήθηκε το 1872


Η ντροπιαστική αποτυχία του Βρετανικού Μουσείου είναι ο τίτλος της βρετανικής Τέλεγκραφ που ισχυρίζεται ότι «απροσεξία σε αυτή την κλίμακα αποδυναμώνει τη διεκδίκησή μας για θησαυρούς όπως τα Μάρμαρα».

Το εύλογο ερώτημα πολλών που ασχολούνται με το θέμα εκφράζει ο συντάκτης που αναρωτιέται γιατί αυτοί που κατηγορούνται ότι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στη θέση τους; Η θέση της Τέλεγκραφ είναι ότι εάν «αρνούνται να παραιτηθούν, τότε ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του μουσείου, θα πρέπει να τους απολύσει επειδή αμαύρωσαν τη φήμη ενός μεγάλου ιδρύματος».

«Ο πληροφοριοδότης έδωσε στο Βρετανικό Μουσείο την ευκαιρία να ανακόψει τις εξαφανίσεις χωρίς δημοσιότητα. Το ότι δεν έκανε καμία ενέργεια όπως εικάζεται, ήταν παράλειψη καθήκοντος και κατέστησε πιο δύσκολο να αντιπαρατεθεί στις απαιτήσεις για επαναπατρισμό σημαντικών τμημάτων της συλλογής, όπως τα μάρμαρα του Έλγιν», υποστηρίζει η Τέλεγκραφ που αρνείται να πει τα Γλυπτά του Παρθενώνα με το όνομα τους.

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα πιθανώς δίνει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου που μιλάει για πρώτη φορά από την αποκάλυψη του σκανδάλου της κλοπής.

Ο Χάρτουϊκ Φίσερ εξέφρασε «απογοήτευση» για το ότι η «οικειοποίηση αντικειμένων από τη συλλογή του δεν ήταν εμφανής όταν εκφράστηκαν για πρώτη φορά ανησυχίες το 2021».

«Έχουμε πλέον λόγους να πιστεύουμε ότι το άτομο που εξέφρασε ανησυχίες είχε πολλά περισσότερα αντικείμενα στην κατοχή του και είναι απογοητευτικό που δεν μας αποκαλύφθηκε αυτό καθώς θα βοηθούσε τις έρευνες μας», δήλωσε ο Χάρτουϊκ Φίσερ.

Ο Ίταϊ Γκράντελ, ο Δανός έμπορος αντικών που ειδοποίησε το 2021 το Βρετανικό Μουσείο για τις κλοπές, αποκάλυψε στην Τέλεγκραφ ότι έχει αγοράσει 70 αντικείμενα που ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, τα οποία έχει πλέον επιστρέψει.

Είναι έντονη πλέον η κριτική για «έλλειψη σωστής καταλογογράφησης» καθώς πολλά αντικείμενα «εξαφανίστηκαν» επειδή δεν υπήρχε επαρκής καταγραφή τους.

Στην περίπτωση των κοσμημάτων, όπως είπε στην ΕΡΤ ο Κρίστοφερ Μαρινέλλο, οι εγκληματίες προτιμούν να πουλάνε τα αντικείμενα ως μέταλλο και τα πετράδια χωριστά για να ξανακοπούν και να χαθεί η ταυτότητα τους, παρόλο που θα πάρουν ελάχιστα χρήματα συγκριτικά με την αρχική αξία των αντικών.

Η αστυνομική έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο του Βρετανικού Μουσείου συνεχίζεται χωρίς να έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ μόνο ο επιμελητής των αρχαιοελληνικών συλλογών απολύθηκε τον Ιούλιο. Η οικογένεια του αρνείται κάθε κατηγορία.

Ο διευθυντής του Μουσείου ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα παραιτηθεί και η διαδικασία αναζήτησης του αντικαταστάτη του θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο. Μέχρι στιγμής κανείς δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το σκάνδαλο, ενώ το Βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού παραμένει σιωπηλό.


«Απροκάλυπτος οπορτουνισμός των Ελλήνων» λέει Βρετανός βουλευτής

Βρετανός βουλευτής κατηγορεί την Ελλάδα για οπορτουνισμό, μετά την θέση Ελλήνων αρχαιολόγων ότι αρχαίοι θησαυροί, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δεν είναι ασφαλείς στο Βρετανικό Μουσείο, μετά τις κλοπές που αναφέρθηκαν στο ίδρυμα. 

Ο Τιμ Λάουτον, βουλευτής των Τόρις και πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για το Βρετανικό Μουσείο, δήλωσε ότι η αποκάλυψη των κλεμμένων και εξαφανισμένων αντικειμένων είναι «επιζήμια», αλλά οι αξιωματούχοι του ιδρύματος αντιμετωπίζουν το θέμα με σοβαρότητα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και στα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

Ο Λάουτον επισήμανε στο BBC ότι «αυτό που είναι ιδιαίτερα επιζήμιο είναι ο απροκάλυπτος οπορτουνισμός των Ελλήνων και άλλων που λένε “Ωχ όχι, το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ασφαλές”».

«Για να καθησυχαστεί, ο κόσμος θέλει να μάθει πόσα έχουν εξαφανιστεί, τι έρευνες έγιναν τότε που ήρθαν διάφορες αναφορές και τι γίνεται τώρα, διότι διαφορετικά το θέμα ξεφεύγει από τον έλεγχο», πρόσθεσε.

Από την άλλη, η Δέσποινα Κουτσούμπα, επικεφαλής του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, δήλωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν προστατεύει τους θησαυρούς του. «Θέλουμε να πούμε στο Βρετανικό Μουσείο ότι δεν μπορούν πλέον να λένε ότι η κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού προστατεύεται περισσότερο εκεί παρά στην Ελλάδα», δήλωσε η ίδια στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 την Τετάρτη.


Πηγή: Ευδ. Λυμπέρη, ErtNews, LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια