Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πρωτοβυζαντινή βασιλική του 6ου αιώνα ήρθε στο φως στους Ωρεούς της Εύβοιας

H αψίδα της βασιλικής των Ωρεών Ένα τυχαίο εύρημα, μία βασιλική του 6ου αιώνα ήρθε στο φως στους Ωρεούς της Εύβοιας προσφέροντας πολύτιμα, χ...

H αψίδα της βασιλικής των Ωρεών
H αψίδα της βασιλικής των Ωρεών

Ένα τυχαίο εύρημα, μία βασιλική του 6ου αιώνα ήρθε στο φως στους Ωρεούς της Εύβοιας προσφέροντας πολύτιμα, χαμένα στοιχεία για την ιστορία της περιοχής. 

Συγκεκριμένα το περασμένο καλοκαίρι κατά τις εργασίες για ένα δημοτικό έργο αποχέτευσης  εντοπίστηκαν μέσα στον οικισμό  των Ωρεών και πλησίον του Κάστρου, θεμέλια τοιχίων που σχηματίζουν μία  αψίδα, όπως δείχνει η κάτοψη. (Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων ευρύτερης περιοχής Ιστιαίας, Β΄ φάση» στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού Π.Ε Εύβοιας).

Ακολούθησε ανασκαφική έρευνα και από αυτήν προέκυψε ένα τμήμα πρωτοβυζαντινής βασιλικής, το δάπεδο της οποίας ήταν στρωμένο με πλίνθους. Οι τοίχοι της είναι κατασκευασμένοι με αδρούς και ημίεργους λίθους, κεράμους και πηλό ενώ εξωτερικά φέρουν λεπτό στρώμα επιχρίσματος. Στα σημεία γενέσεως του τόξου της αψίδας εξάλλου υπάρχουν δύο ογκώδεις πεσσοί, από τις εσωτερικές πλευρές των οποίων ξεκινούν δύο αναβαθμοί. Μεγάλο ενδιαφέρον όμως, έχουν και δύο σιδερένιοι σταυροί, που αποκαλύφθηκαν,  καθώς και μία χάλκινη στεφάνη πολυκάνδηλου. Όλα βρέθηκαν στην επίχωση του κτίσματος.


Σιδερένιος σταυρός από τα στρώματα επίχωσης
Σιδερένιος σταυρός από τα στρώματα επίχωσης.

Χάλκινη στεφάνη από πολυκάνδηλο της πρωτοβυζαντινής εκκλησίας των Ωρεών.
Χάλκινη στεφάνη από πολυκάνδηλο της πρωτοβυζαντινής εκκλησίας των Ωρεών.


Σημαντικό εύρημα

Η χρονολόγηση της βασιλικής  στον 6ο αιώνα, εποχή κατά την οποία η επισκοπή Ωρεού υπαγόταν μαζί με τις υπόλοιπες τέσσερις επισκοπές της Εύβοιας στην μητρόπολη Κορίνθου την καθιστά ένα πολύ σημαντικό εύρημα. Κι αυτό γιατί συμπληρώνει τις μέχρι σήμερα γνώσεις μας για τον 5ο και 6ο αιώνα στην περιοχή, καθώς στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί μόνο μερικά εκκλησιαστικά γλυπτά, ορισμένα εκ των οποίων είναι εντοιχισμένα σε νεώτερες εκκλησίες.


Τοιχοποιία
Τοιχοποιία

Να σημειωθεί εξάλλου, ότι η  βασιλική είναι «εγγεγραμμένη» σε παλαιότερο εκτεταμένο δημόσιο κτήριο, πιθανότατα μία ακόμη παλαιότερη βασιλική. Θα απαιτηθεί ωστόσο συνέχεια της αρχαιολογικής έρευνας ώστε να αποσαφηνιστεί η σχέση της βασιλικής με το ευρύτερο κτήριο, καθώς και του περιβάλλοντα χώρου του.


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews, ΥΠΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια