Το κράνος 400 ετών που ανακαλύφθηκε στο κάστρο Visegrád. [Credit: Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ουγγαρίας] Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτο...
Το κράνος 400 ετών που ανακαλύφθηκε στο κάστρο Visegrád. [Credit: Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ουγγαρίας] |
Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν την ιστορική Ακρόπολη του Βίζεγκραντ στην Ουγγαρία ανακάλυψαν μια εξαιρετική κρύπτη με αντικείμενα που μαρτυρούν τις έντονες πολιορκίες και τη στρατιωτική ιστορία της περιοχής κατά τον 16ο και 17ο αιώνα.
Το φρούριο του 13ου αιώνα, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου με θέα τον ποταμό Δούναβη στην κομητεία της Πέστης, το οποίο κάποτε αποτελούσε βασιλική κατοικία, βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη ένα μεγάλης κλίμακας έργο αποκατάστασης με στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής του κληρονομιάς.
Οι πρόσφατες ανακαλύψεις έγιναν κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε μια γεμάτη τάφρο που χρονολογείται από την περίοδο των Ανδεβίνων. Σύμφωνα με το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ουγγαρίας, τα ευρήματα περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα οπλισμού, όπως φορητά όπλα, σφαίρες κανονιών, αιχμές βελών και όπλα μάχης. Τα αποδεικτικά στοιχεία των σκληρών μαχών είναι εμφανή από τις σοβαρές ζημιές μάχης που βρέθηκαν σε πολλά από αυτά τα αντικείμενα.
Λεπτομερής φωτογραφία εύρεσης του κράνους στο σκάμμα. [Credit: Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ουγγαρίας] |
Το πίσω μέρος του κράνους όπως ανασύρθηκε από το σκάμμα. [Credit: Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ουγγαρίας] |
Πεζός τυφεκιοφόρος [Credit: Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ουγγαρίας] |
Μια από τις πιο αξιοσημείωτες ανακαλύψεις είναι ένα θρυμματισμένο κράνος cabasset, ένα κωνικό κράνος πεζικού που χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε όλη την Ευρώπη μεταξύ 1550 και 1700. Διακοσμημένο με χάλκινους ρόδακες και με περίτεχνο χάλκινο περιστρεφόμενο φτερό στο πίσω μέρος, το κράνος αυτό πιστεύεται ότι ανήκε σε μισθοφόρο των Αψβούργων που πολέμησε κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταετούς Πολέμου (γνωστού και ως Μακρύς Τουρκικός Πόλεμος). Σε αυτή τη σύγκρουση, που έλαβε χώρα μεταξύ 1591 και 1606, η Αυτοκρατορία των Αψβούργων συγκρούστηκε με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές στη σημερινή Ουγγαρία. Το Πανεπιστήμιο του Szeged αναδεικνύει τον σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του πολέμου στην περιοχή.
Το αποσπασματικό κράνος έχει προκαλέσει συγκρίσεις με παρόμοια κομμάτια σε συλλογές τοπικών μουσείων. Ένα παράλληλο παράδειγμα που εκτίθεται στην έκθεση του Πύργου του Σολομώντα μοιράζεται το ίδιο σχέδιο περιστρεφόμενου φτερού, ενώ ένα άλλο, απλούστερο κράνος cabasset από την έκθεση όπλων του παλατιού αντικατοπτρίζει έναν πιο συνηθισμένο τύπο εξοπλισμού πεζικού.
Θραύσματα από φορητά όπλα και μολύβδινα βλήματα μικρού διαμετρήματος. [Credit: Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ουγγαρίας] |
Διάφορα είδη στρατιωτικού εξοπλισμού ανακαλύφθηκαν στην τοποθεσία. [Credit: Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ουγγαρίας] |
Θωράκιση που διαπερνάτε από όπλο ή βλήμα τετραγωνικής διατομής. [Credit: Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ουγγαρίας] |
Η ανασκαφή στο Βίζεγκραντ αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος ανάπτυξης της Αναγέννησης του Βίζεγκραντ, το οποίο αποσκοπεί στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Πέρα από τα στρατιωτικά αντικείμενα, το πρόγραμμα ανέδειξε επίσης μεσαιωνικές αρχιτεκτονικές καινοτομίες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας τρισδιάστατης ανακατασκευής του θόλου του ιερού της Φραγκισκανικής Εκκλησίας. Η ανακατασκευή αυτή συνδέει τα τοπικά σχέδια με εκείνα της εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη, αποδεικνύοντας την επιρροή του αρχιμάστορα Anton Pilgram, πρωτοπόρου στην κατασκευή καμπύλων θόλων με νευρώσεις.
Οι φωτογραφίες που μοιράστηκε το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο παρουσιάζουν τα σκουριασμένα αλλά λεπτομερή υπολείμματα του κράνους cabasset και άλλων αντικειμένων που ανασύρθηκαν από την τάφρο.
Πηγή: Archaeology News
Δεν υπάρχουν σχόλια