Μια πρωτοποριακή έκθεση στο Γιορκ επιχειρεί να φωτίσει μια από τις πιο σκοτεινές και εμβληματικές περιόδους της αγγλικής ιστορίας, όταν οι Β...
Μια πρωτοποριακή έκθεση στο Γιορκ επιχειρεί να φωτίσει μια από τις πιο σκοτεινές και εμβληματικές περιόδους της αγγλικής ιστορίας, όταν οι Βίκινγκς εγκαταστάθηκαν και κυριάρχησαν στη βόρεια Αγγλία.
Η έκθεση, με τίτλο «Βίκινγκ Βορράς», αποτελεί τη μεγαλύτερη παρουσίαση αντικειμένων από την Εποχή των Βίκινγκς που έχει φιλοξενηθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο και φιλοδοξεί να αλλάξει την αντίληψη του κοινού για τους Σκανδιναβούς πολεμιστές.
Ένα πολιτισμικό σταυροδρόμι
Η έκθεση επικεντρώνεται στην εγκατάσταση του Μεγάλου Στρατού των Βίκινγκς, ο οποίος έφτασε στη βόρεια Αγγλία το 866 μ.Χ. και διατήρησε τον έλεγχό της για περίπου δύο αιώνες. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν ευρήματα που αναδεικνύουν όχι μόνο τη στρατιωτική ισχύ και τις λεηλασίες των Βίκινγκς, αλλά και τη σύνθετη πολιτισμική τους αλληλεπίδραση με τους Αγγλοσάξονες κατοίκους της περιοχής.
«Πρόκειται για την πλουσιότερη συλλογή αντικειμένων από την εποχή των Βίκινγκς που μπορεί κανείς να δει σε ένα βρετανικό μουσείο», επισημαίνει ο δρ Άνταμ Πάρκερ, επιμελητής αρχαιολογίας του Ιδρύματος Μουσείων του Γιορκ. Όπως εξηγεί, τα αντικείμενα αποκαλύπτουν μια κοινωνία στην οποία οι Σκανδιναβοί και οι Αγγλοσάξονες άρχισαν να μοιράζονται όχι μόνο τον ίδιο χώρο αλλά και πολιτισμικά στοιχεία.
Αντικείμενα πλούτου και καθημερινότητας
Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν ένα αργυρό επιχρυσωμένο αγγείο με χριστιανικά σύμβολα, το οποίο βρέθηκε σε τάφο Βίκινγκ πολεμιστή, καθώς και μενταγιόν σε σχήμα σφυριού του Θορ, που αντικατοπτρίζουν την πολιτισμική συνύπαρξη και τη θρησκευτική διαφοροποίηση. Η έκθεση παρουσιάζει τόσο αντικείμενα μεγάλης αξίας όσο και απλά, καθημερινά αντικείμενα, όπως ένα επιχρυσωμένο χάλκινο κόσμημα που αποδεικνύει ότι ακόμα και τότε υπήρχαν απομιμήσεις για εκείνους που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν πραγματικό χρυσό.
Η άγνωστη ιστορία του δουλεμπορίου
Πέρα από τις μάχες και τις λεηλασίες, η έκθεση ρίχνει φως σε μια λιγότερο γνωστή αλλά σκοτεινή πτυχή της ιστορίας των Βίκινγκς: το εμπόριο σκλάβων. Ο Πάρκερ σημειώνει ότι η υποδούλωση ανθρώπων αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς πυλώνες της εποχής μετά τις επιδρομές. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που απήχθησαν από τη βόρεια Αγγλία και πουλήθηκαν ως σκλάβοι, φτάνοντας ακόμη και στη Μέση Ανατολή, όπως αποδεικνύουν νομίσματα της ισλαμικής περιόδου που βρέθηκαν σε θησαυρούς της εποχής.
Ένα συγκλονιστικό εύρημα είναι μια ανάγλυφη παράσταση σε τάφο που απεικονίζει την αιχμαλωσία μιας Αγγλοσαξονικής γυναίκας, πιθανότατα για αναγκαστικό γάμο – μια τραγική υπενθύμιση της ανθρώπινης διάστασης του πολέμου και των κατακτήσεων.
Ζωντανεύοντας το παρελθόν με τεχνολογία
Η έκθεση δεν περιορίζεται μόνο σε στατικά εκθέματα, αλλά περιλαμβάνει και διαδραστικά μέσα. Ένα ψηφιακό βίντεο απεικονίζει τις προσωρινές εγκαταστάσεις των Βίκινγκς και τη ζωή στις αγροτικές περιοχές της βόρειας Αγγλίας, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Γιορκ (ή Γιορβίκ, όπως το αποκαλούσαν οι Βίκινγκς).
Μια ιστορία γεωπολιτικών αλλαγών
«Η ιστορία αυτή δεν αφορά μόνο πολεμιστές και επιδρομές. Είναι μια ιστορία γεωπολιτικής αλλαγής και πολιτισμικής σύγκρουσης», τονίζει ο Πάρκερ. Μέσα από τα ευρήματα, αναδεικνύεται η δημιουργία μιας νέας ταυτότητας – της αγγλο-σκανδιναβικής κουλτούρας που διαμόρφωσε τη μετέπειτα εξέλιξη της βόρειας Αγγλίας.
Η έκθεση «Βίκινγκ Βορράς» ανοίγει για το κοινό αυτή την Παρασκευή στο Γιορκ και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους επισκέπτες να γνωρίσουν μια περίοδο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της Βρετανίας, φέρνοντας στο φως τόσο τον πλούτο όσο και τη βαρβαρότητα της εποχής.
Πηγή: Στ. Παπαγρηγορίου, CNN
Δεν υπάρχουν σχόλια