Μία από τις Αίθουσες του Ραφαήλ στο Βατικανό. [Credit: AP Photo/Alessandra Tarantino, File via Associated Press] Μετά από δέκα χρόνια εργασ...
![]() |
Μία από τις Αίθουσες του Ραφαήλ στο Βατικανό. [Credit: AP Photo/Alessandra Tarantino, File via Associated Press] |
Μετά από δέκα χρόνια εργασιών αποκατάστασης, παρουσιάζεται το τέταρτο δωμάτιο του Αποστολικού Παλατιού, φέρνοντας στο φως πρωτοποριακές τεχνικές του σπουδαίου καλλιτέχνη της Αναγέννησης.
Μετά από εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης διάρκειας δέκα ετών, τα Μουσεία του Βατικανού παρουσίασαν την «τελευταία και σημαντικότερη» από τις «Αίθουσες του Ραφαήλ».
Η τέταρτη αίθουσα υποδοχής, φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο αναγεννησιακό ζωγράφο και αρχιτέκτονα Ραφαέλο Σάντσιο ντα Ουρμπίνο, τον επονομαζόμενο Ραφαήλ (1483-1520) σε συνεργασία με τους μαθητές του, ενώ η ανάθεση του έργου στον 25χρονο τότε καλλιτέχνη, έγινε από τον Πάπα Ιούλιο Β′ το 1508/9. Η τελευταία αίθουσα ήταν αφιερωμένη στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Μεγάλο Κωνσταντίνο και τη συμβολή του στη διάδοση του Χριστιανισμού.
Οι υπόλοιπες τρεις είναι η Stanza della Segnatura (Αίθουσα της Υπογραφής), η Stanza di Eliodoro (Αίθουσα του Ηλιοδώρου) και η Stanza dell’Incendio del Borgo (Αίθουσα της Πυρκαγιάς στο Μποργκό).
Ωστόσο, ο διάσημος καλλιτέχνης της Αναγέννησης πέθανε σε ηλικία 37 ετών στις 6 Απριλίου 1520, προτού προλάβει να ολοκληρώσει το έργο που του είχε ανατεθεί. «Ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα έργα στην αίθουσα του Κωνσταντίνου κλήθηκαν να φέρουν σε πέρας οι μαθητές του Ραφαήλ», δήλωσε η διευθύντρια των Μουσείων του Βατικανού, Μπάρμπαρα Τζάτα στο Associated Press.
![]() |
«The Apparition of the Cross to the Emperor Constantine», 1517-1524, Τζιανφραντσέσκο Πένι. [Credit: Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images, Heritage Images via Getty Images] |
Οι τρεις βοηθοί του, Τζιανφραντσέσκο Πένι, Τζούλιο Ρομάνο και Ραφαελίνο ντελ Κόλε ολοκλήρωσαν την Αίθουσα του Κωνσταντίνου (Stanza di Costantino) σύμφωνα με τα σχέδια του Ραφαήλ. Οι ευμεγέθεις, επιβλητικές τοιχογραφίες οι οποίες κοσμούν την Αίθουσα απεικονίζουν τέσσερα επεισόδια από τον βίο του αυτοκράτορα, τα οποία μαρτυρούν τον θρίαμβο του χριστιανισμού έναντι του παγανισμού.
Τώρα, οι εργασίες αποκατάστασης - οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 26 Ιουνίου-, αποκάλυψαν μια πρωτοποριακή τεχνική του Ραφαήλ μέσω της εφαρμογής ελαιοχρώματος απευθείας στον τοίχο αλλά και ενός πλέγματος από καρφιά ενσωματωμένα στην τοιχοποιία.
Η συγκεκριμένη τεχνική του σπουδαίου καλλιτέχνη επιβεβαιώθηκε μέσω δύο γυναικείων μορφών, της «Δικαιοσύνης» και της «Ευγένειας», οι οποίες ορίζονται ως «ελαιογραφίες επί του τοίχου» και όχι τοιχογραφίες, οι οποίες έχουν φιλοτεχνηθεί από τον ίδιο τον Ραφαήλ.
Η Δικαιοσύνη υπάρχει ως αλληγορική μορφή σε έργα της Stanza della Segnatura (Αίθουσα της Υπογραφής), ιδιαίτερα στο έργο «Η Αλληγορία της Δικαιοσύνης» που βρίσκεται στον θόλο, ενώ η Ευγένεια εμφανίζεται πρώτη φορά ως επίσημος τίτλος έργου ή τοιχογραφίας.
«Με αυτές τις εργασίες, ξαναγράφουμε ένα μέρος της ιστορίας της τέχνης», επεσήμανε η διευθύντρια των Μουσείων.
Με λίγα λόγια, η δεκαετής αποκατάσταση της αίθουσας επιβεβαίωσε τη θεωρία που είχαν παρουσιάσει πολλοί ιστορικοί, σύμφωνα με την οποία, ο Ραφαήλ προτιμούσε να χρησιμοποιεί ελαιοχρώματα απευθείας στον τοίχο, παρά να δημιουργεί μία παραδοσιακή τοιχογραφία με χρώμα σε υγρό σοβά.
«Από ιστορικής και κριτικής άποψης, αλλά και τεχνικής, ήταν πραγματικά μια ανακάλυψη», δήλωσε στο Associated Press ο Fabio Piacentini, ένας από τους επικεφαλής της συντήρησης. «Η τεχνική που χρησιμοποίησε και σχεδίασε ο Ραφαήλ ήταν πραγματικά πειραματική για την εποχή και δεν έχει βρεθεί ποτέ σε καμία άλλη τοιχογραφία που έχει γίνει με χρώματα λαδιού», πρόσθεσε.
Πηγή: The Huffington Post, με πληροφορίες από ARTnews, artnet
Δεν υπάρχουν σχόλια