Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κύπρος: Μείζονος σημασίας η ανέγερση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου

Η ανέγερση νέου και σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Λευκωσία είναι ζήτημα «μείζονος σημασίας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού μα...


Η ανέγερση νέου και σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Λευκωσία είναι ζήτημα «μείζονος σημασίας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Συγκοινωνιών & Έργων Τάσος Μητσόπουλος μετά την πρώτη επίσκεψη του στο Τμήμα Αρχαιοτήτων. Πρόσθεσε ότι ίσως, λόγω του υψηλού κόστους για την ανέγερση του νέου μουσείου, θα πρέπει να εξεταστεί και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.



Η πρώτη απόφαση για κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου χρονολογείται από το 1990. Η ανάγκη για ένα νέο μουσείο είναι μεγάλη, αφού το σημερινό Μουσείο κτίστηκε το 1908. Η κυβέρνηση Τ. Παπαδόπουλου έκρινε ότι το θέμα της ανέγερσης του Μουσείου δεν είναι άμεσης προτεραιότητας και αποφάσισε να προωθήσει την ανέγερση του Μεγάρου Πολιτισμού, αντίστοιχου με αυτό της Αθήνας.

Το 2011, επί κυβέρνησης Χριστόφια, η τότε υπουργός Συγκοινωνιών & Έργων Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε ανακοινώσει ότι σε λίγους μήνες θα επισπεύσει και θα προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το νέο Μουσείο, αλλά τελικά το θέμα δεν προχώρησε. Το ποσό που χρειαζόταν το 2011 ήταν 250.000 ευρώ για προετοιμασία σχεδίων.

Πέρσι, ο τέως υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζου κατέθεσε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ολοκληρωμένη πρόταση για την ανέγερση του νέου Μουσείου στο χώρο του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο οποίος είναι πολύ κοντά από το σημερινό Μουσείο. Παρόλο που αποφασίστηκε η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, με στόχο την εμπλοκή στο έργο αρχιτεκτόνων με μεγάλη πείρα στον σχεδιασμό μουσείων, η απόφαση δεν υλοποιήθηκε.

Σύμφωνα με την πρόταση, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα χωριστεί σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο θα υποβληθούν γενικά προκαταρκτικά προσχέδια/σκαριφήματα, από τα οποία, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει οκτώ ανώνυμες συμμετοχές. Στη συνέχεια, οι οκτώ επιτυχόντες θα κληθούν για συμμετοχή στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, με την υποβολή προσχεδίων και μακέτας. Το οικονομικό κόστος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού αναμένεται να ανέλθει στα 750.000 ευρώ και θα καλύψει τις εξής δαπάνες: —ποσό 400.000 ευρώ θα διατεθεί για τα πέντε βραβεία που θα δοθούν, με το πρώτο βραβείο να ανέρχεται στα 200.000 ευρώ —ποσό 200.000 ευρώ θα είναι η αμοιβή των οκτώ επιτυχόντων —ποσό 90.000 ευρώ θα διατεθεί για να καλυφθεί η αμοιβή των μελών της κριτικής επιτροπής και των τεχνικών συμβούλων.

—ποσό 60.000 ευρώ θα διατεθεί για να καλυφθούν τα έξοδα των δυο διεθνούς φήμης αρχιτεκτόνων που θα συμμετάσχουν, ως μέλη, στην κριτική επιτροπή μαζί με τον διευθυντή Αρχαιοτήτων και εκπροσώπους από τα Τμήματα Δημοσιών Έργων, Πολεοδομίας, Δήμου Λευκωσίας, ΕΤΕΚ και Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Το κόστος ανέγερσης του νέου Μουσείου υπολογίστηκε γύρω στα 110 εκατ. ευρώ. Για την κάλυψη του κόστους ανέγερσης λειτουργεί από το 1999 ειδικό ταμείο. Κυριότερες πηγές εσόδων του ταμείου αποτελούν η καταβολή μέρους των εσόδων του κράτους από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, η καταβολή του 30% των τελών εισόδου στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους και οι τόκοι από επενδύσεις. Ο νέος υπουργός Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος κατά την επίσκεψη του στο Τμήμα Αρχαιοτήτων προήδρευσε σύσκεψης με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, στην οποία ενημερώθηκε για τα θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός απάντησε ότι στην σύσκεψη δεν εξετάστηκε το θέμα της σύστασης ανεξάρτητης Αρχής Αρχαιοτήτων. Σε δηλώσεις του ο υπουργός επεσήμανε ότι «οι αρχαιότητες είναι απόλυτα συνυφασμένες με τον πολιτισμό μας, με την ιδιαίτερη ταυτότητά μας, με την ιδιοσυστασία μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσόπουλος στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, την οποία χαρακτήρισε «πολύ υποβαθμισμένη όσον αφορά την υποδομή, αλλά πολύ σημαντική όσον αφορά το περιεχόμενο». Είναι, τόνισε, η σημαντικότερη Κυπρολογική βιβλιοθήκη, που υπάρχει σήμερα στον κόσμο.  



Πηγή: express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια