Τμήμα ενός ιστορικού ευκτήριου, που πιστεύεται ότι είναι 700 ετών, βρέθηκε στην πίσω αυλή ενός καταστήματος ελαστικών στην περιοχή Fatih της...
Τμήμα ενός ιστορικού ευκτήριου, που πιστεύεται ότι είναι 700 ετών, βρέθηκε στην πίσω αυλή ενός καταστήματος ελαστικών στην περιοχή Fatih της Κωνσταντινούπολης.
Το κτιριακό κατάλοιπο, ένα σημαντικό μέρος του οποίου παραμένει ανέπαφο αλλά σε κακή κατάσταση λόγω της σύγχρονης χρήσης και αμέλειας, χρησιμοποιείται μέχρι πρότινος από έναν καταστηματάρχη για τη συντήρηση εκατοντάδων παλαιών ελαστικών.
Κατά την μεταφορά των ελαστικών και άλλων αντικειμένων από τον χώρο ο καταστηματάρχης ισχυρίστηκε στους δημοσιογράφους ότι η σύγχρονη οροφή που φέρει χαλύβδινες κολόνες και τοιχοποιία που περιβάλλει το εσωτερικό του, χτίστηκαν για την «προστασία του ιστορικού κτηρίου».
«Προστατεύουμε αυτό το μέρος από τότε που ήρθαμε φτάσαμε εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το κτήριο βρισκόταν στο εσωτερικό κήπου γεμάτου δέντρων και λαχανικών. Ο κήπος βρίσκεται λίγα βήματα ανατολικά του «Κεφελή μεστζηδί», της παλιάς Μονής Μανουήλου. Από τον κήπο αυτό έχουμε θέα στο λιμάνι και σε όλη την απέναντι πόλη.
Το ευκτήριο αυτό είναι το μοναδικό που σώζεται άλλα δεν είναι γνωστό το όνομα του αγίου που τιμούσαν στον χώρο. Άλλοτε ήταν εκκλησία του Αγίου Νικολάου και ανήκε σε αρχαίο ανάκτορο, όπως συμπίπτουν οι χαρακτηρισμοί ως «Βλαχ-σεράι» και «Μπογδάν-σεράι». Σύμφωνα με αυτά, το Μπογδάν-σεράι κτίστηκε από τον Τέουτουλ Λογκοφέρτου, πρέσβη του Πέτρου Ραχέσκου, ηγεμόνα της Μολδαβίας. Εδώ κατοίκησε και ο ηγεμόνας της Μολδαβίας, όταν ήλθε στην Κωνσταντινούπολη για να προσφέρει στον Σουλεϊμάν την υποταγή της Μολδαβίας.
Σχέδιο του ευκτήριου το 1877 |
Ο ναός αυτός δεν μνημονεύεται στην Βυζαντινή ιστοριογραφία. Εδώ μετά την Άλωση είχαν το κατάλυμα τους οι πρέσβεις και ηγεμόνες της Μολδαβίας, όταν έρχονταν στην Κωνσταντινούπολη. Κατά μια άλλη εκδοχή το ευκτήριο ήταν αρχαίο Βυζαντινό κτίριο και όχι Μολδαβικό. Βρίσκονταν εδώ ως κατάλυμα του επίσημου Βυζαντινού πατρικίου.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν κτιριακά κατάλοιπα ενός παλατιού που οι Οθωμανοί διεξήγαγαν την πολιτική τους στην περιοχή των Βαλκανίων και τιμούσαν τους ηγεμόνες τους, κάτι που δεν θα μπορούσαν καν να έχουν στην περιοχή τους», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Göncüoğlu.
Ο ίδιος επισήμανε ότι το κτήριο είναι πολύ σημαντικό για τους αρχιτέκτονες και τους ιστορικούς που ασχολούνται με την Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα ανοιχτό εργαστήριο γνώσης για εκείνους.
Πηγή: Hurriyet Daily News, Wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια