«Το κάστρο της Κομοτηνής είναι ένας οχυρωματικός περίβολος στρατηγικής σημασίας στην Εγνατία Οδό και κοντά στα περάσματα που οδηγούσ...
«Το κάστρο της Κομοτηνής είναι ένας οχυρωματικός περίβολος στρατηγικής σημασίας στην Εγνατία Οδό και κοντά στα περάσματα που οδηγούσαν στη θρακική ενδοχώρα. Αναφέρεται ως οχυρωμένος οικισμός στα μέσα του 14ου αι. με την ονομασία Κουμουτζηνά ή Κομοτηνά, ωστόσο ιδρυτής του κάστρου θεωρείται ο Θεοδόσιος Α’ (379-395) ή κατ’ άλλους ο Θεοδόσιος Β’ (408-447), σύμφωνα με την κεραμική επιγραφή “Θεοδοσίου το κτίσμα”, που αναφέρεται ότι είδε ο Στίλπων Κυριακίδης σε πύργο της βόρειας πλευράς του».
Τα παραπάνω αναφέρονται ως βασικές πληροφορίες για το κάστρο της Κομοτηνής στο βιβλίο «Στερέωση και διαμόρφωση του βυζαντινού τείχους Κομοτηνής» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.
Το έργο του Δήμου Κομοτηνής
Τους τελευταίους μήνες, ο Δήμος Κομοτηνής ξεκίνησε έργο ανάπλασης οδών πέριξ του τείχους -το οποίο παρακολουθεί ο «Χ» από τα σχέδιά του κιόλας. Ήδη έχουν διαμορφωθεί οι οδοί Σωκράτους και Ν. Γρηγορά, ενώ αυτό το διάστημα σε εξέλιξη είναι το έργο επί της κεντρικότερης εξ αυτών αρτηρίας Σοφούλη.
Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και τα κυκλοφοριακά μέτρα που έχουν τοποθετηθεί επιτρέπουν την κίνηση των οχημάτων μόνο από το ΡΕΞ προς τη Λέσχη Κομοτηναίων κι όχι το ανάποδο. Πρόκειται συνολικά για το έργο «προσπελασιμότητας και βιώσιμης κινητικότητας σε οδούς πέριξ του βυζαντινού τείχους Κομοτηνής», μέσα από το οποίο οι οδοί αυτές αναβαθμίζονται αισθητικά και γίνονται ήπιας κυκλοφορίας.
«Αποκαλυπτήρια» τμήματος του τείχους
Τα περασμένα εικοσιτετράωρα, μέσα από τις εργασίες επί της οδού Σοφούλη, στο «φως» ήρθαν ξανά τα θεμέλια του κάστρου, το οποίο «έκλεινε» επί της ουσίας πάνω στη σημερινή οδό Σοφούλη. Το 1970, τότε με αφορμή την ασφαλτόστρωση της οδού, έγινε ανασκαφική διερεύνηση από τον αρχαιολόγο Διαμαντή Τριαντάφυλλο. Τότε ήρθε στο «φως» ένας ο θαμμένος ορθογώνιος πύργος, ωστόσο ο σχεδιασμός της ασφαλτόστρωσης -για λόγους εξυπηρέτησης της κυκλοφορίας μάλλον- προχώρησε κανονικά.
Άλλωστε, είκοσι χρόνια πριν από το 1970 περίπου, είχε προηγηθεί κατεδάφιση του πύργου και τμημάτων του κάστρου, για τη διάνοιξη δρόμου. Εν έτει 2020, οι διερχόμενοι έχουν ξανά την ευκαιρία να δουν τον «θαμμένο» θησαυρό κάτω από μία κεντρική αρτηρία της πόλης μας. Πάντως, το παράδειγμα «καταστροφής» τμήματος ενός «θησαυρού» αποδεικνύει εν πολλοίς την προχειρότητα με την οποία οικοδομήθηκαν διάφορες γειτονιές της Κομοτηνής.
Πηγή: Δ. Βοργιάς, Xronos
Έχω στη συλλογή μου φωτογραφίες από τον κατεδαφισμένο περίβολο και τους πύργους, τραβηγμένες τη δεκαετία του 1920 - 30 από Χανιώτη αξιωματικό που υπηρετούσε στην Κομοτηνή. Αν χρειαστούν από το Δήμο κλπ μπορώ να τους δώσω αντίγραφα. Ας μου στείλουν email.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή