Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παιδικά ίχνη βρέθηκαν στην αρχαία Στρατoνίκεια

Οι πατημασιές τριών παιδιών που χρονολογούνται πριν από 1.900 χρόνια ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη της Στρατονίκειας, στα Μούγλα της Μικράς...

Παιδικά ίχνη βρέθηκαν στην αρχαία Στρατoνίκεια

Οι πατημασιές τριών παιδιών που χρονολογούνται πριν από 1.900 χρόνια ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη της Στρατονίκειας, στα Μούγλα της Μικράς Ασίας.

Συνεχίζονται οι ανασκαφές στην αρχαία Στρατονίκεια, η οποία βρίσκεται στον Προσωρινό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO καθώς συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες μαρμάρινες πόλεις του κόσμου.

Φέτος, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασκαφών Στρατονίκειας και Λαγίνας, Δρ. Bilal Söğüt και η ομάδα του άρχισαν να εργάζονται στην παλαίστρα, στα αθλητικά τμήματα του ρωμαϊκού λουτρού, στα αποδυτήρια στην είσοδο και στο frigidarium, δίπλα στο δυτικό δρόμο της αρχαίας πόλης.

Δηλώνοντας ότι φέτος ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές του τμήματος του frigidarium, ο Dr. Söğüt δήλωσε ότι αποκαλύφθηκαν οι πισίνες και άλλα τμήματα γύρω τους με τις κόγχες τους που είχαν καταστραφεί κατά την αρχαιότητα.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης μια ταφή που εκτιμάται ότι στήριζε εσωτερικά το λουτρό. Κατασκευαστικά υλικά που σχετίζονται με το λουτρό, που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ., βρέθηκαν επίσης στην αρχική τους μορφή.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι βρήκαν παιδικά ίχνη που χρονολογούνται πριν από περίπου 1.900 χρόνια, ειδικά στα τούβλα που βρέθηκαν στα ερείπια του θόλου της ρωμαϊκής περιόδου. Ο Δρ. Bilal Söğüt δήλωσε σχετικά: «Ήταν ένα συναρπαστικό εύρημα για εμάς. Καταφέραμε να καθορίσουμε μάλιστα ότι ήταν τα ίχνη τριών διαφορετικών παιδιών, ηλικίας 2-3 ετών».


Παιδικά ίχνη βρέθηκαν στην αρχαία Στρατoνίκεια

«Βρίσκαμε διαφορετικές απεικονίσεις σε τέτοια κεραμίδια στέγης και τούβλα τοίχου σε προηγούμενες έρευνες, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που συναντάμε ένα τέτοιο αποτύπωμα. Αυτά τα ίχνη προήλθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις, και δεν είναι όλα προς την ίδια κατεύθυνση. Η δουλειά μας εκεί συνεχίζεται».

«Στην πραγματικότητα, το αποχετευτικό σύστημα των λυμάτων που κατασκευάστηκε στη ρωμαϊκή περίοδο στο λουτρό εξακολουθεί να λειτουργεί. Αυτό έχει αποκαλυφθεί πλήρως τόσο στις πισίνες όσο και στους δρόμους. Τώρα, όταν βρέχει, το νερό κυλάει στους αρχαίους υπονόμους σαν να είναι χτισμένοι σήμερα και ούτε μια σταγόνα νερό δεν συσσωρεύεται στις πισίνες. Αυτό είναι ένα από τα καλά και ευχάριστα νέα».


Η αρχαία Στρατονίκεια

Η αρχαία πόλη, γνωστή ως Πόλη των Μονομάχων λόγω της σχολής των μονομάχων της, συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες μαρμάρινες πόλεις στον κόσμο με μία έκταση 7 χιλιομέτρων. Η αρχαία πόλη έχει ένα ευρύ φάσμα ερειπίων από την αρχαία εποχή, τη βυζαντινή και την οθωμανική περίοδ. Μμεταξύ των κτισμάτων που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα είναι το λουτρό των Σελτζούκων και το Τζαμί Σαμπάν Αγά από την Οθωμανική περίοδο. 

Σύμφωνα με τον Στράβωνα, η πόλη επανιδρύθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά Αντίοχο Α´ Σωτήρ των Σελευκιδών, ο οποίος την αφιέρωσε στη σύζυγο του τη Στρατονίκη της Συρίας. Υπάρχουν και εναλλακτικές απόψεις ιστορικών οι οποίοι υποστηρίζουν πως η πόλη ιδρύθηκε από τον Αντίοχο Β´ Θεό, ή και ακόμα αργότερα από τον Αντίοχο Γ´ τον Μέγα.

Η πόλη ευημέρησε και αναπτύχθηκε υπό τη διοίκηση των Σελευκιδών, και διέθετε εντυπωσιακά κτήρια και κατασκευές, όπως αγορά, γυμνάσιο, θέατρο, καθώς και νεκρόπολη. Για κάποια περίοδο κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. κατακτήθηκε από τους Πτολεμαίους, και αργότερα η κυριαρχία της πέρασε στη Ρόδο, η οποία έχασε την πόλη στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. κατά τον πόλεμο με τον Φίλιππο Ε´ της Μακεδονίας, αλλά την ανέκτησε σύντομα έπειτα και τη διατήρησε έως το 167 π.Χ. μετά από τη συμμαχία της με τους Ρωμαίους, στους οποίους σύντομα έπειτα πέρασε η κυριότητα της πόλης.

Σύμφωνα με τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα, η πόλη ήταν εξοπλισμένη με πολύ όμορφα κτίρια.


Πηγή: Arkeofili

Δεν υπάρχουν σχόλια