Η κρήνη, που πιστεύεται ότι χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ., άρχισε να ρέει ξανά μετά από...
Η κρήνη, που πιστεύεται ότι χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ., άρχισε να ρέει ξανά μετά από 1800 χρόνια στην αρχαία Πέργη της Αττάλειας. [Credit: AA] |
Ένα σημαντικό αρχαιολογικό αναστηλωτικό έργο, η κρήνη του Κέστρου στην αρχαία Πέργη άρχισε να ρέει ξανά νερό μετά από σχεδόν 1.800 χρόνια. Η κρήνη, η οποία χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. και είχε παραγγελθεί από τον αυτοκράτορα Αδριανό, αναζωογονήθηκε μέσω εκτεταμένων προσπαθειών αποκατάστασης που υποστηρίχθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.
Το έργο αποκατάστασης ξεκίνησε το 2022 με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση της Επαρχιακής Διεύθυνσης Πολιτισμού της Αττάλειας και του Μουσείου της Αττάλειας.
Ο Aytac Donmez, Βοηθός Διευθυντής Ανασκαφών της αρχαίας Πέργης, υπογράμμισε τον ρόλο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, το οποίο παρείχε την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτού του έργου. «Χάρη στον προϋπολογισμό που παρείχε το υπουργείο μας φέτος, η κρήνη του Κέστρου ανέκτησε επιτέλους τη ροή της μετά από 1.800 χρόνια», δήλωσε ο Donmez.
[Credit: AA] |
[Credit: AA] |
[Credit: AA] |
Η κρήνη του Κέστρου μετέφερε κάποτε νερό από τον ομώνυμο ποταμό, που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης. Ο ποταμός αυτός συνδεόταν με τον αρχαίο ποτάμιο θεό Κέστρο, η μορφή του οποίου απεικονίζεται στην κρήνη.
Η αποκατάσταση της κρήνης επιτρέπει να μεταφέρει και πάλι νερό στην καρδιά της αρχαίας πόλης, διατηρώντας έναν ζωτικό σύνδεσμο με το ένδοξο παρελθόν της.
Οι ανασκαφικές προσπάθειες στην αρχαία Πέργη, μια πόλη που φημίζεται για τη μαρμαρογλυπτική της και την ιστορική της σημασία ως πρωτεύουσα της Παμφυλίας, συνεχίζονται από το 1946. Η πόλη είναι γνωστή για τα καλοδιατηρημένα μνημεία της ρωμαϊκής εποχής, συμπεριλαμβανομένων πύργων, θεάτρων, σταδίων, λουτρών, μνημειακών κρηνών και δρόμων με κίονες. Από το 2009 περιλαμβάνεται στον Προσωρινό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
[Credit: AA] |
[Credit: AA] |
Ο Donmez τόνισε ότι οι εκτεταμένες ανασκαφές έχουν αποκαλύψει πολλές από τις σημαντικότερες δομές της πόλης, ενώ σημαντικά ευρήματα έχουν γίνει στον ανατολικό δρόμο της πόλης, στο στάδιο, στο αμφιθέατρο και στην αρχαία αγορά του macellum. Αυτές οι συνεχιζόμενες προσπάθειες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την επιστροφή της Πέργης στην παλιά της αίγλη μέσω ανασκαφών, αποκατάστασης και συντήρησης.
Η αποκατάσταση της Κρήνης του Κέστρου πραγματοποιείται σε φάσεις. Ενώ μόνο τα πρώτα 100 μέτρα της κρήνης έχουν αποκατασταθεί και συντηρηθεί, ο Donmez περιέγραψε τα σχέδια για τις μελλοντικές εργασίες.
Η διαδικασία αποκατάστασης ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν ένα βυτιοφόρο του Δήμου Aksu χρησιμοποιήθηκε για να δοκιμάσει το σύστημα νερού της κρήνης. Αφού επιβεβαιώθηκε ότι το σύστημα ήταν λειτουργικό, αντλήθηκε νερό από ένα κοντινό κανάλι των Κρατικών Υδραυλικών Έργων.
[Credit: AA] |
«Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της κρήνης είναι ότι το νερό, όπως ακριβώς και στην αρχαιότητα, προέρχεται από τον ποταμό Κέστρο. Στη δεύτερη φάση της αποκατάστασης, στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε ολόκληρη την κρήνη, ενσωματώνοντας νέα αρχιτεκτονικά ευρήματα που θα μας βοηθήσουν να ολοκληρώσουμε το έργο», εξήγησε ο Donmez.
Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να εκτεθεί η ανακαινισμένη κρήνη στο σύνολό της, αναδεικνύοντας την ιστορική μηχανική και την τέχνη της ρωμαϊκής περιόδου.
Με την κρήνη να ρέει και πάλι, οι αρχές αναμένουν ότι η αποκατάσταση θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες στην αρχαία Πέργη. Ο Donmez εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η εμβληματική τοποθεσία θα ενισχύσει τον πολιτιστικό τουρισμό της περιοχής, προσελκύοντας επισκέπτες που ανυπομονούν να παρακολουθήσουν την αναβίωση ενός μνημείου που κάποτε χρησίμευε ως κρίσιμη πηγή νερού για την πόλη.
[Credit: AA] |
[Credit: AA] |
[Credit: AA] |
[Credit: AA] |
Πρόκειται για την τρίτη αρχαία κρήνη στην Τουρκία που αποκαθίσταται με τρεχούμενο νερό, μετά από εκείνες της Σαγαλασσού και των Κιβύρων. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το σύστημα νερού, το οποίο εκτείνεται περίπου 700 μέτρα κατά μήκος του δρόμου - ένα χαρακτηριστικό πολυτελείας στην αρχαιότητα. Ο Dönmez τόνισε ότι η κρήνη λειτουργεί επίσης ως μία πύλη που οδηγεί στην ακρόπολη. Οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται ακόμη σε κοντινή απόσταση και θα ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση.
Πηγή: Turkiye Today, Daily Sabah
Δεν υπάρχουν σχόλια