Το έργο επιτρέπει στους εικονικούς επισκέπτες να εξερευνήσουν τον ναό, ενώ βοηθά τις προσπάθειες διατήρησης, εντοπίζοντας δομικά προβλήματα ...
Το έργο επιτρέπει στους εικονικούς επισκέπτες να εξερευνήσουν τον ναό, ενώ βοηθά τις προσπάθειες διατήρησης, εντοπίζοντας δομικά προβλήματα ενόψει του επετειακού έτους 2025.
Το Βατικανό και η Microsoft παρουσίασαν μια εξαιρετική ψηφιακή αναπαράσταση της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, συνδυάζοντας πρωτοποριακή τεχνητή νοημοσύνη με την κληρονομιά αιώνων για να φέρουν το διάσημο μνημείο στην ψηφιακή σφαίρα.
Το τρισδιάστατο αντίγραφο, το οποίο δημιουργήθηκε από 400.000 εικόνες υψηλής ανάλυσης που ελήφθησαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κάμερες και λέιζερ σε διάστημα τεσσάρων ετών, επιτρέπει πλέον στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν το αγαπημένο θρησκευτικό μνημείο ενώ σερφάρουν στο διαδίκτυο.
Εικόνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου προβάλλονται σε οθόνη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την έκθεση «Petros eni», η οποία αποτελεί μέρος του έργου. [Credit: AP] |
«Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα από τα πιο τεχνολογικά προηγμένα και εξελιγμένα έργα του είδους του που έχουν ποτέ πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ σε συνέντευξη Τύπου του Βατικανού για την παρουσίαση του έργου.
Το έργο ξεκίνησε ενόψει του Ιωβηλαίου 2025 του Βατικανού, ενός ιερού έτους κατά το οποίο περισσότεροι από 30 εκατομμύρια προσκυνητές αναμένεται να περάσουν από την Αγία Πόρτα της βασιλικής, επιπλέον των 50.000 που την επισκέπτονται σε μια κανονική ημέρα.
Το εξαιρετικά ακριβές τρισδιάστατο αντίγραφο, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Iconem, ενσωματώνει 22 petabytes δεδομένων -αρκετά για να γεμίσουν πέντε εκατομμύρια DVD- δήλωσε ο Smith.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ζητήσει την ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και χρησιμοποίησε το ετήσιο Παγκόσμιο Μήνυμα Ειρήνης φέτος για να ζητήσει επιτακτικά μια διεθνή συνθήκη για τη ρύθμισή της, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία δεν πρέπει να στερείται τις ανθρώπινες αξίες της συμπόνιας, του ελέους, της ηθικής και της συγχώρεσης.
Τη Δευτέρα, ευχαρίστησε την ομάδα της Microsoft και τους εργαζόμενους της βασιλικής που ήταν υπεύθυνοι για το έργο και θαύμασε το πώς η σύγχρονη τεχνολογία βοηθά στη διάδοση μιας αρχαίας πίστης και στη διατήρηση ενός κομματιού της παγκόσμιας κληρονομιάς, η οποία γιορτάζει την 400ή επέτειο από τον καθαγιασμό της το 2026.
Πηγή: Euronews
Δεν υπάρχουν σχόλια