Χάλκινα διακοσμητικά στοιχεία θώρακα που βρέθηκαν στη νεκρόπολη. [Credit: Archivio Ufficio Stampa PAT] Ένα πρόσφατο εύρημα στο Τρέντο της Ιτ...
![]() |
Χάλκινα διακοσμητικά στοιχεία θώρακα που βρέθηκαν στη νεκρόπολη. [Credit: Archivio Ufficio Stampa PAT] |
Ένα πρόσφατο εύρημα στο Τρέντο της Ιταλίας έφερε μια νέα κατανόηση της παλιάς ιστορίας της πόλης. Οι ανασκαφές στη Via Santa Croce αποκάλυψαν μια μεγάλη νεκρόπολη της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, μεταξύ 800 και 500 π.Χ..
Η ανακάλυψη αυτή, με περισσότερους από 200 τάφους, δίνει στους αρχαιολόγους σημαντικές πληροφορίες για τις ταφικές πρακτικές και τις κοινωνικές δομές των αλπικών κοινοτήτων που ζούσαν εκεί πολύ πριν από την επιρροή της Ρώμης.
Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης σε ένα ιστορικό κτήριο, οι οποίες διεξήχθησαν υπό την επίβλεψη του Γραφείου Αρχαιολογικής Κληρονομιάς της UMSt Superintendence for Cultural Heritage and Activities της Αυτόνομης Επαρχίας του Τρέντο. Ο χώρος, που βρίσκεται οκτώ μέτρα κάτω από τον σημερινό δρόμο, παρέμεινε καλά διατηρημένος, επειδή οι πλημμύρες επί εκατοντάδες χρόνια σφράγισαν τα αρχαιολογικά στρώματα.
![]() |
Η Francesca Gerosa, Αντιπρόεδρος και Επαρχιακή Σύμβουλος Πολιτισμού, επισκέπτεται τον χώρο των ανασκαφών. [Credit: Archivio Ufficio Stampa PAT] |
Η θέση της νεκρόπολης στη ρυμοτομία της πόλης του Τρέντο, δίπλα στο σημείο όπου έρεε ο ποταμός Fersina, αναδεικνύει την ιστορική και επιστημονική σημασία της.
Ο επιθεωρητής Franco Marzatico τόνισε την ευρύτερη ιστορική σημασία αυτής της περιόδου: «Η Εποχή του Σιδήρου ήταν μια περίοδος βαθιάς ιστορικής και πολιτιστικής μεταμόρφωσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, την περιοχή των Άλπεων και πέραν αυτής. Ήταν μια εποχή που γνώρισε την άνθηση των μεγάλων πολιτισμών των Ετρούσκων, των Φοινίκων, των Ελλήνων και των Κελτών, παράλληλα με γεγονότα όπως οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες (που παραδοσιακά χρονολογούνται στο 776 π.Χ.) και η ίδρυση της Ρώμης το 753 π.Χ.».
Η νεκρόπολη ξεχωρίζει για τις πανύψηλες επιτύμβιες στήλες της, μερικές από τις οποίες έχουν ύψος 2,4 μέτρα. Αυτά τα λίθινα σημάδια σχηματίζουν υποπαράλληλες σειρές από βορρά προς νότο, σηματοδοτώντας τα άκρα των πρωτογενών τάφων. Πέτρινοι θάλαμοι στεγάζουν αυτούς τους τάφους, οι οποίοι καλύπτονται από τύμβους. Με την πάροδο του χρόνου, μικρότερες ταφές συσσωρεύτηκαν γύρω από αυτούς τους κύριους τάφους, δημιουργώντας ένα πυκνό ταφικό συγκρότημα.
![]() |
Λόγχη που ανακαλύφθηκε στη νεκρόπολη. [Credit: Archivio Ufficio Stampa PAT] |
Οι αρχαιολόγοι έχουν χρησιμοποιήσει τεχνικές μικροστρωματογραφικής ανασκαφής για να ανακατασκευάσουν τις πολύπλοκες ταφικές τελετουργίες αυτών των αρχαίων κοινωνιών. Βρήκαν αποτεφρωμένα λείψανα που συχνά συλλέγονταν σε φθαρτά αγγεία ή οστεοφυλάκια. Αυτό δείχνει ότι οι νεκροί υποβάλλονταν σε τελετουργική επεξεργασία πριν από την ταφή. Ορισμένα λείψανα είχαν τυλιγμένο ύφασμα γύρω τους, το οποίο συγκρατούνταν στη θέση του με περόνες. Αυτό υποδεικνύει μια εξελιγμένη ταφική παράδοση.
Η υψηλή κοινωνική θέση των ανθρώπων που θάφτηκαν στη νεκρόπολη αναπαύονταν με πολλά πολύτιμα κτερίσματα. Τα αντικείμενα αυτά δίνουν σημαντικές ενδείξεις για τα εμπορικά δίκτυα και τις πολιτιστικές σχέσεις της κοινωνίας τους. Στα κτερίσματα των τάφων περιλαμβάνονται μεταλλικά όπλα και λεπτοδουλεμένα στολίδια με ένθετα από κεχριμπάρι και υαλόμαζα, που υποδεικνύουν διασυνδέσεις με ιταλικές ομάδες όπως οι Ετρούσκοι και οι Βενετοί.
«Ο χώρος αυτός προσφέρει την ευκαιρία να μελετήσουμε την ελίτ μιας κοινωνίας που, εγκατεστημένη στη λεκάνη του Τρέντο, κατέδειξε τη δύναμη και το κύρος της μέσω της εναπόθεσης ταφικών αντικειμένων μεγάλης συμβολικής αξίας», εξήγησε ο Marzatico.
![]() |
Άποψη της νεκρόπολης στο Τρέντο. [Credit: Archivio Ufficio Stampa PAT] |
Οι ειδικοί Susanna Fruet και Dr. Chiara Maggioni αποκαθιστούν τα αντικείμενα αυτά. Η τεχνογνωσία τους στις τεχνικές μικροανασκαφής έχει βοηθήσει στη διατήρηση ευαίσθητων ευρημάτων, όπως οστεοφυλάκια και υπολείμματα υφασμάτων.
Δεδομένης της σημασίας του χώρου, μια διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων από ιταλικά και διεθνή ιδρύματα θα συνεχίσει να μελετά τη νεκρόπολη. Η έρευνά τους θα περιλαμβάνει αναλύσεις ανθρώπινων λειψάνων, αρχαιοβοτανικών δειγμάτων και κτερισμάτων για την περαιτέρω αποκάλυψη της κοινωνικής οργάνωσης, των τελετουργιών και των πεποιθήσεων αυτής της κοινότητας της Εποχής του Σιδήρου.
Λαμβάνοντας υπόψη πόσο κρίσιμη είναι η τοποθεσία, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από ιταλικά και διεθνή ιδρύματα θα συνεχίσει να μελετά τη νεκρόπολη. Το έργο τους θα περιλαμβάνει αναλύσεις ανθρώπινων λειψάνων, αρχαιοβοτανικών δειγμάτων και κτερισμάτων τάφων, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο αυτή η ομάδα της Εποχής του Σιδήρου οργάνωσε την κοινωνία της και πραγματοποίησε τις τελετουργίες της.
Πηγή: Archaeology News
Δεν υπάρχουν σχόλια