Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG
Tuesday, April 22

Pages

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

Οι μόνιμοι «κάτοικοι» των αρχαιολογικών χώρων

Η καταγραφή της χλωρίδας και της πανίδας από την Ακρόπολη και την Επίδαυρο έως τις Πρέσπες, τον Μυστρά, τη Δήλο και τη Φαιστό. Πώς μπορεί έν...


Η καταγραφή της χλωρίδας και της πανίδας από την Ακρόπολη και την Επίδαυρο έως τις Πρέσπες, τον Μυστρά, τη Δήλο και τη Φαιστό.

Πώς μπορεί ένα σκαθάρι που ως τώρα γνωρίζαμε ότι δεν έχει ταξιδέψει δυτικότερα από την Πάρο να ζει στην Ακρόπολη; Τι «τρώνε» τα αγριογούρουνα που κυκλοφορούν το βράδυ στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας; Ποιο φυτό μπορεί να συναντήσει ο επισκέπτης ανάμεσα στα κατάλοιπα της πόλης που έχτισε ο Οκταβιανός Αύγουστος μετά τη νίκη του στο Ακτιο; Και ποιο μοναδικό μαλάκιο σε ολόκληρο τον κόσμο πίνει νερό από την πηγή Κερνά στους Δελφούς;

Τις απαντήσεις έδωσε χθες ένας εκ των επτά σοφών της αρχαιότητας, ο Βίας (ο Πριηνεύς), το όνομα του οποίου φέρει και η πρωτότυπη σε διεθνές επίπεδο πρωτοβουλία καταγραφής της βιοποικιλότητας σε αρχαιολογικούς χώρους «ΒΙοποικιλότητα στους Αρχαιολογικούς χώρουΣ», η οποία αποτελεί συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση, επί τη ευκαιρία της ολοκλήρωσής της. 


10.460 είδη 

Περισσότερα από 10.000 είδη φυτών και ζώων – για την ακρίβεια, 10.460 είδη χλωρίδας και πανίδας εκ των οποίων τα 4.403 είναι μοναδικά –, ανάμεσά τους και ενδημικά και απειλούμενα είδη, αλλά και νέα που καταγράφονται για πρώτη φορά, εντοπίστηκαν από 49 ερευνητές που πραγματοποίησαν 586 ημέρες δειγματοληψιών – από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024 – σε 20 αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρη την Ελλάδα: από την Ακρόπολη και την Επίδαυρο έως τις Πρέσπες, τον Μυστρά, τη Δήλο και τη Φαιστό. Και ανάμεσα σε αυτά εντοπίστηκε το κολεόπτερο Eutagenia smyrnensis, το οποίο, αν και το δυτικότερο σημείο που είχε εντοπιστεί ως σήμερα ήταν η Πάρος, βρέθηκε στην Ακρόπολη, πιθανόν, όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, κατά τη μεταφορά μαρμάρου. Το Lolium persicum, μία ετήσια πόα που ενδημεί μόνο στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης επί ελληνικού εδάφους και εικάζεται ότι επιζεί εδώ και αιώνες στην περιοχή, όταν η πόλη ήταν ακόμη ζωντανή και μεταφέρθηκε από κάποιον ταξιδιώτη ή έμπορο που είχε σχέση με την Ανατολή. Το μικροσκοπικό υδρόβιο σαλιγκάρι – άγνωστο στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα – που εντοπίστηκε στην πηγή Κερνά στους Δελφούς. Αλεπούδες στο Σούνιο, τσακάλια κι αγριογούρουνα στη Βραυρώνα, τα οποία και επιτέθηκαν στις κάμερες νυχτερινής καταγραφής δοκιμάζοντας να τις… φάνε. 

«Η σημασία των αρχαιολογικών οικοτόπων είναι εντυπωσιακή, καθώς, ενώ αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 0,1% της ελληνικής επικράτειας, φιλοξενούν σχεδόν το 11% της ελληνικής βιοποικιλότητας» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με πρωτοβουλία της οποίας ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα. «Τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο των αρχαιολογικών χώρων στη διατήρηση της ελληνικής βιοποικιλότητας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ολοκληρωμένων στρατηγικών προστασίας και ανάδειξής τους» προσέθεσε, ανακοινώνοντας ότι το πρόγραμμα που ως τώρα κόστισε 258.500 ευρώ θα συνεχιστεί σε επιπλέον 30 χώρους – από τον Κεραμεικό έως την Αμφίπολη και από τη Σαμοθράκη έως τις Μυκήνες. 


Πρώτη φορά παγκοσμίως 

Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιείται πρώτη φορά παγκοσμίως και παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή Ζωικής Ποικιλότητας ΕΚΠΑ και επιστημονικό υπεύθυνο του έργου ΒΙΑΣ Παναγιώτη Παφίλη, τον καθηγητή Συστηματικής Φυτών και Βιοποικιλότητας ΕΚΠΑ Θεοφάνη Κωνσταντινίδη, τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ολυμπία Βικάτου και τη διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ελενα Κουντούρη, είναι διαθέσιμα τόσο μέσω ειδικής ιστοσελίδας που περιλαμβάνει το σύνολο του υλικού, πινακίδες με QR codes στους αρχαιολογικούς χώρους που μελετήθηκαν, ενώ σχεδιάζονται διαδρομές και εκθέσεις εντός των μουσείων Αρχαίας Αγοράς, Μεσσήνης, Ολυμπίας, Δελφών, Μυστρά και Δήλου, όπως και η δημιουργία ειδικού Περιπτέρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Αρχαία Ολυμπία. 


Info: 

Περισσότερα στην ιστοσελίδα https://necca.gov.gr/erga/prostatevomenes-perioches/pinakes-eidon-chloridas-kai-panidas-stous-archaiologikous-chorous-tis-elladas/ 


Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Τα Νέα



Δεν υπάρχουν σχόλια