Δεκάδες σκελετοί στρατιωτών βρέθηκαν σε μία πρωτοφανή ανακάλυψη χωρίς προηγούμενο στην κεντρική Ευρώπη. Ωστόσο, τα ευρήματα δεν ήταν αποτέλε...
Δεκάδες σκελετοί στρατιωτών βρέθηκαν σε μία πρωτοφανή ανακάλυψη χωρίς προηγούμενο στην κεντρική Ευρώπη. Ωστόσο, τα ευρήματα δεν ήταν αποτέλεσμα προμελετημένης αρχαιολογικής έρευνας. Αντιθέτως, όλα ξεκίνησαν όταν συνεργεία ξεκίνησαν εργασίες για να ανακαινίσουν ένα γήπεδο στην αυστριακή πρωτεύουσα και τυχαία εντόπισαν έναν σορό από σκελετικά λείψανα ακριβώς από κάτω.
Τώρα, αφού έγινε επιστημονική ανάλυση των ευρημάτων, πιστεύεται ότι πρόκειται για τους σκελετούς Ρωμαίων στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μία μάχη με γερμανικές φυλές.
Αυτή την εβδομάδα, οι ειδικοί του Μουσείου της Βιέννης έκαναν μια πρώτη δημόσια παρουσίαση του τάφου, γράφοντας ότι συνδέεται με «ένα καταστροφικό γεγονός σε στρατιωτικό πλαίσιο» και αποτελεί απόδειξη της πρώτης γνωστής μάχης στην περιοχή αυτή.
![]() |
Ένας τάφος με τα λείψανα 150 Ρωμαίων λεγεωνάριων από τα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ. βρέθηκε στη Βιέννη. [Credit: A. Slonek / Novetus] |
Κατασκευαστικές εργασίες για την ανακαίνιση ενός γηπέδου ποδοσφαίρου στην οικιστική και βιομηχανική περιοχή του Σίμερινγκ, αποκάλυψαν τα λείψανα τον Οκτώβριο. Ύστερα από ανάλυση ειδικών, επιβεβαιώθηκε ότι τα λείψανα χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η κατασκευαστική ομάδα που ανακαινίζει γήπεδο ποδοσφαίρου, ανακάλυψε για πρώτη φορά τα λείψανα τον Οκτώβριο. Ο εμπειρογνώμονας επεσήμανε ότι η ανακάλυψη είναι «εξαιρετικά σπάνια».
Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε ότι στο σημείο βρέθηκαν τα λείψανα 129 ανθρώπων και η περαιτέρω ανασκαφή οδήγησε στην ανακάλυψη περισσότερων οστών, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να πιστεύουν ότι ο αριθμός των πτωμάτων ξεπερνά τα 150.
Το Μουσείο της Βιέννης ανέφερε ότι η ανακάλυψη σκελετικών ευρημάτων από τη συγκεκριμένη περίοδο είναι εξαιρετικά σπάνια λόγω της πρακτικής της καύσης μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ.
«Καθώς οι ταφές με καύση ήταν συνηθισμένες στα ευρωπαϊκά τμήματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας γύρω στο 100 μ.Χ., οι ταφές σωμάτων αποτελούσαν απόλυτη εξαίρεση. Τα ευρήματα ρωμαϊκών σκελετών από τη συγκεκριμένη περίοδο, επομένως, είναι εξαιρετικά σπάνια», εξήγησε η Κριστίνα Άντλερ – Βελφλ, επικεφαλής του τοπικού Τμήματος Αρχαιολογίας.
Οι νεκροί είχαν σκοτωθεί στη μάχη
Το μουσείο σημείωσε ότι οι θαμμένοι ήταν ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών και ήταν αποκλειστικά άνδρες που φαίνεται ότι είχαν σκοτωθεί σε μάχη.
Όσον αφορά τις αιτίες θανάτου, διαπιστώθηκαν τραυματισμοί που προκλήθηκαν από σπαθιά, δόρατα, στιλέτα και βλήματα, οδηγώντας την ομάδα εμπειρογνωμόνων στο συμπέρασμα ότι οι νεκροί είχαν λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση που κατέληξε σε μαζικές δολοφονίες.
![]() |
Στιλέτο που βρέθηκε στον λάκκο και αναλύθηκε με ακτίνες Χ. [Credit: L. Hilzensauer, Μουσείο της Βιέννης / TimTom, Βιέννη] |
Μέχρι περίπου τον 3ο αιώνα μ.Χ., οι στρατιώτες στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία παραδοσιακά αποτεφρώνονταν. Ο λάκκος όπου εναποτέθηκαν τα πτώματα υποδηλώνει μια βιαστική ή ανοργάνωτη διαδικασία ταφής. Κάθε σκελετός που εξετάστηκε έφερε σημάδια τραυματισμού, ιδίως στο κεφάλι, τον κορμό και τη λεκάνη.
Η Kristina Adler-Wölfl, επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας της πόλης της Βιέννης, δήλωσε: «Έχουν διάφορα διαφορετικά τραύματα μάχης, γεγονός που αποκλείει την εκτέλεση. Πρόκειται πραγματικά για ένα πεδίο μάχης. Υπάρχουν τραύματα από σπαθιά, λόγχες».
Οι νεκροί είναι όλοι άνδρες. Οι περισσότεροι ήταν ηλικίας 20 έως 30 ετών και γενικά έδειχναν σημάδια καλής οδοντικής υγείας.
Η ανάλυση άνθρακα βοήθησε να χρονολογηθούν τα οστά μεταξύ 80 και 130 μ.Χ. Αυτό διασταυρώθηκε με αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στον τάφο, όπως πανοπλίες και καρφιά που χρησιμοποιούνταν στα χαρακτηριστικά ρωμαϊκά στρατιωτικά παπούτσια, γνωστά ως caligae.
Μέχρι στιγμής, μόνο ένα θύμα έχει επιβεβαιωθεί ως Ρωμαίος λεγεωνάριος. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι η ανάλυση του DNA και των θα βοηθήσει στην ταυτοποίηση περισσότερων μαχητών.
Η Adler-Wölfl δήλωσε: «Η πιο πιθανή θεωρία αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτό συνδέεται με τις εκστρατείες στον Δούναβη του αυτοκράτορα Δομιτιανού, που έγιναν από το 86 έως το 96 μ.Χ.».
«Υπάρχουν τεράστια πεδία μάχης στη Γερμανία όπου βρέθηκαν όπλα. Αλλά η εύρεση νεκρών, αυτό είναι μοναδικό για ολόκληρη τη ρωμαϊκή ιστορία», υπογράμμισε η επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής, Μιχαέλα Μπίντερ.
Το Μουσείο της Βιέννης γνωστοποίησε ότι θα συνεχιστούν περαιτέρω διεξοδικές έρευνες και ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
Πηγή: Newsbomb, LiFO, LBV Magazine
Δεν υπάρχουν σχόλια