Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρομπότ αναλαμβάνει δράση για το μυστήριο της πυραμίδας του Χέοπα

Ήταν πάντα γρίφος για τους αιγυπτιολόγους, εδώ και δεκαετίες. Στη μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας, υπάρχουν δύο αεραγωγοί που φαίνεται ότ...


Ρομπότ αναλαμβάνει δράση για το μυστήριο της πυραμίδας του Χέοπα

Ήταν πάντα γρίφος για τους αιγυπτιολόγους, εδώ και δεκαετίες. Στη μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας, υπάρχουν δύο αεραγωγοί που φαίνεται ότι είναι μπλοκαρισμένοι απ’ έξω.

Μια ομάδα από το πανεπιστήμιο του Leeds, σχεδίασε ένα ρομπότ για να διαλευκάνει αυτό το μυστήριο. Ονομάζεται Τζέντι και στόχος του να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τον τρόπο κατασκευής της πυραμίδας του Χέοπα.

Και στο παρελθόν, οι επιστήμονες είχαν χρησιμοποιήσει ρομπότ στη πυραμίδα. Κανένα όμως δεν ήταν τόσο μικρό, ώστε να μπορέσει να φτάσει ως το τέλος των δύο αεραγωγών.

«Αυτό που κάνει το ρομπότ μας εδώ είναι ότι χρησιμοποιεί αυτές τις τέσσερις μαλακές ρόδες για να στηριχθεί στους τοίχους του φρέατος. 

Καθώς κινείται, τα υπόλοιπα μέρη είναι ακίνητα. Είναι μια μέθοδος κίνησης στους αεραγωγούς, που δεν δημιουργεί προβλήματα» εξηγεί ο Τζέισον Λιου, φοιτητής που συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Leeds.

Το Τζέντι έχει κατασκευαστεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να τυπώσουν μέρη του ρομπότ, που είναι πιο σύνθετα και ανθεκτικά. 

Το ρομπότ είναι εφοδιασμένο με κάμερες και μια μικροσκοπική συσκευή υπερήχων, που μπορεί να αγγίξει τα τοιχώματα, να αντιληφθεί το πάχος τους και την κατάσταση της πέτρας.

«Η χρήση ρομπότ μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε αυτούς τους αεραγωγούς. Εγώ βέβαια αμφιβάλλω ότι θα βρούμε κάποιο δωμάτιο γεμάτο κρυμμένους θησαυρούς. Αυτό είναι μόνο καθαρή φαντασία», επισημαίνει ο Κάμπελ Πράις, επιμελητής στο τμήμα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο μουσείο του Μάντσεστερ.

Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, ίσως καταλάβουμε μερικά από τα μυστικά που συνδέονται με την κατασκευή των πυραμίδων.


Πηγή: CretaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια