Συνηθίζουμε να μιλάμε για το πολιτιστικό απόθεμα: τους αρχαιολογικούς χώρους και τα έξι αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας, τα μουσε...
Συνηθίζουμε να μιλάμε για το πολιτιστικό απόθεμα: τους αρχαιολογικούς χώρους και τα έξι αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας, τα μουσεία κτλ και να λέμε ότι αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.
Η γενική εικόνα που υπάρχει είναι ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα δεν είχε αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε. Για την ακρίβεια με βάση τα επίσημα στοιχεία η επισκεψιμότητα είναι πάρα πολύ μικρή, αλλά με δεδομένο ότι ο τουρισμός στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο και πως δεν πολλές περιπτώσεις οι υποδομές δεν είναι ελκυστικές, ίσως αυτό δεν θα έπρεπε να ξαφνιάζει.
Τα στοιχεία από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, που φέρνει στη δημοσιότητα το ΑγρίνιοCulture.gr, σχετικά με τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην Αιτωλοακαρνανία είναι κάτι περισσότερο από απογοητευτικά. Όταν οι εισπράξεις τριών μουσείων για το 2014 ξεπερνούν αθροιστικά μόλις και μετά βίας τα 1.000 ευρώ, πραγματικά αναρωτιέται κανείς ποιος είναι ο λόγος συνέχισης της λειτουργίας τους… μέσα σε ένα τόσο απαξιωμένο πλαίσιο…
Στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται πλήθος μεγάλης σημασίας αρχαιολογικών χώρων όμως οι επισκέψιμοι εξ αυτών χαρακτηρίζονται από μικρή επισκεψιμότητα. Το σύνολο των 5 αρχαιολογικών χώρων (με εισιτήριο) στην Αιτωλοακαρνανία δέχτηκε το 2014 σχεδόν 4.500 επισκέπτες. Πρόκειται για τους αρχαιολογικούς χώρους Καλυδώνας, Παλαίρου, Πλευρώνας, Οινιάδων και τις Ρωμαϊκές Θέρμες Αγ. Θωμά.
Τα τρία Μουσεία της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, δέχτηκαν 4.033 επισκέπτες, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 15% σε σχέση με το 2013, μοιρασμένα σχεδόν εξίσου στα Μουσεία Θέρμου και Αγρινίου, ενώ το Μουσείο Θυρρείου αντιμετωπίζει πρόσθετα προβλήματα λειτουργίας, αφού τους περισσότερους μήνες του έτους παραμένει κλειστό.
Όμως η εικόνα είναι δυνατό να αλλάξει. Για παράδειγμα, το νέο μουσείο στο Θέρμο, που θα εγκαινιαστεί πιθανότατα τον ερχόμενο μήνα, είναι μια σύγχρονη υποδομή που θα προσελκύσει επισκέπτες. Όμως από μόνη της μια σύγχρονη υποδομή δεν φτάνει. Όπως δεν φτάνει από μόνος του και ο πολιτιστικός – αρχαιολογικός πλούτος. Εκείνο που χρειάζεται είναι να γίνει μια στοχευμένη συνέργεια των αρμοδίων φορέων ΥΠ.ΠΟ, των τοπικών φορέων (αυτοδιοίκηση κτλ) και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ώστε οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία να γίνουν περισσότερο ελκυστικά, να ενταχθούν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, σε τουριστικά πακέτα κτλ. Διαφορετικά, ίσως να μην υπάρχει λόγος το κράτος να δαπανά έστω και ένα ευρώ για τη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων – «φαντάσματα» που τους επισκέπτεται… σχεδόν κανείς…
Πηγή: ΑγρίνιοCulture
Δεν υπάρχουν σχόλια