Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιστορικά μνημεία της Μαγνησίας στο φως

Εξωτερική άποψη του Αγίου Αθανασίου στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας Σε εξελικτική φάση βρίσκονται οι διαδικασίες αποκατάστασης εξαιρετικά σημ...

Ιστορικά μνημεία της Μαγνησίας στο φως
Εξωτερική άποψη του Αγίου Αθανασίου στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας
Σε εξελικτική φάση βρίσκονται οι διαδικασίες αποκατάστασης εξαιρετικά σημαντικών μνημείων της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου, τα οποία βρίσκονται στη Μαγνησία και αποτελούν σημείο ιστορικής αναφοράς. 

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης που υλοποιούνται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, περικλείουν τον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Νεοχώρι και το παρεκκλήσιο Αγ. Νικολάου και Αγ. Πάντων Μακρινίτσας, που είναι διώροφο και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντικό.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι, εξάλλου, η σωτήρια παρέμβαση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού στον ιερό ναό Καναλίων, ένα ιστορικό βυζαντινό μνημείο, το οποίο αποκαταστάθηκε πλήρως και παραδόθηκε το Φεβρουάριο του 2015. Ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο λόγω της κατάστασης του μνημείου, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αλλά ολοκληρώθηκε με επιτυχία, προκειμένου ο ιστορικός ναός να συνεχίσει την πορεία του στο χρόνο.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό Βυζαντινό μνημείο, το οποίο πρέπει να καταστεί ευρύτερα γνωστό, προκειμένου να αποτελέσει πόλο έλξης για την περιοχή» όπως υπογραμμίζει η κ. Ιωάννα Καράνη, Προϊσταμένη του τμήματος έργων της διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείο Πολιτισμού.

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Μαγνησίας συνεχίζονται και στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται οι σωτήριες παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε ιστορικούς ναούς, με εμφανή σημάδια από τη φθορά του χρόνου.


Ιστορικά μνημεία της Μαγνησίας στο φως
Εξωτερική άποψη του Αγίου Δημητρίου στο Νεοχώρι
Ο ναός του Αγίου Αθανασίου στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της λαϊκής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και χτίστηκε το 1795 από ηπειρώτες μάστορες με επικεφαλής τον πρωτομάστορα Δήμο Ζηπανιώτη. Οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του ναού υλοποιούνται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, με πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Ο ναός κατέρρεε από την μια πλευρά προς την πλαγιά του βουνού και η παρέμβαση συντήρησης και αποκατάστασης κρίθηκε αναγκαία, διότι αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα στατικότητας. Ήδη έχει στηριχθεί το μνημείο το οποίο παρουσίαζε καθίζηση, μετά την τοποθέτηση πασσάλων, ενώ στο μεταξύ συνεχίζονται οι προβλεπόμενες εργασίες.

Η αποκατάσταση του ναού του Αγίου Δημητρίου στο Νεοχώρι, εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ στο τέλος του 2013, προκειμένου να αναδειχθεί το πολύ σημαντικό μνημείο, που κτίστηκε σύμφωνα με επιγραφή το 1768. Ο ναός αγιογραφήθηκε από το λαϊκό ζωγράφο Παγώνη το 1801 και το ξυλόγλυπτο τέμπλο χρονολογείται, αντίστοιχα, στα τέλη του 18ου αιώνα - αρχές του 19ου.

Το διώροφο παρεκκλήσιο της Μακρινίτσας, είναι ενταγμένο στο συγκρότημα της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που αποτελείται από το ναό του Αγίου Νικολάου και το ναό των Αγίων Πάντων και είναι μοναδικό σε όλη την έκταση του Πηλίου. Στη συγκεκριμένη θέση και με καθολικό το ναό της Κοίμησης, βρίσκονταν η περίφημη μονή της Θεοτόκου της Μακρινιτίσσης και Οξείας Επισκέψεως, την οποία ίδρυσε στις αρχές του 13ου αιώνα ο μεγαλοκτήμονας Κωνσταντίνος Μαλιασηνός. Το κτίσμα οικοδομήθηκε, σύμφωνα με την επιγραφή, το 1743, όλες οι εσωτερικές επιφάνειες των ναών καλύπτονται με τοιχογραφίες, ενώ γραπτή επιγραφή στο παρεκκλήσιο του Αγ. Νικολάου χρονολογεί την τοιχογράφησή του το 1756.


Πηγή: Γλ. Υδραίου, Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια