Ξεχώρισε το ελληνικό απολιθωμένο δάσος σε διεθνές συνέδριο της UNESCO στην Πορτογαλία. Για άλλη μια φορά οι προσπάθειες του Μουσείου ...
Ξεχώρισε το ελληνικό απολιθωμένο δάσος σε διεθνές συνέδριο της UNESCO στην Πορτογαλία. |
Για άλλη μια φορά οι προσπάθειες του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου στη Λέσβο, με επικεφαλής τον διευθυντή του καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, φαίνεται ότι πιάνουν τόπο, καθώς η εκπροσώπηση της Λέσβου στο 14ο Συνέδριο του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου στην Πορτογαλία, απέφερε καρπούς.
Πολλοί σύνεδροι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν τη Λέσβο αλλά και να συμμετάσχουν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων που διοργανώνεται από 5 έως 15 Ιουνίου 2018 με αντικείμενο τη διαχείριση της γεωγραφικής κληρονομιάς και το οποίο εντάσσεται στις δράσεις του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO («UNESCO Global Geoparks and Geoheritage management»).
Στο συνέδριο που διεξήχθη στην Ponta Delgada συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της UNESCO, ακαδημαϊκοί και επιστήμονες, διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, εκπρόσωποι υποψήφιων προς ένταξη Γεωπάρκων, εκπρόσωποι των διεθνών οργανώσεων IUGS (Διεθνής Ενωση Γεωεπιστημών), IUG (Διεθνής Ενωση Γεωγράφων), IUCN (Διεθνής Ενωση Προστασίας της Φύσης) κ.ά. Συνολικά, ο αριθμός των αντιπροσώπων ανήλθε στους 370 από 40 χώρες, από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν εκεί, κατόπιν έρευνας σε 70 περιοχές 33 ευρωπαϊκών χωρών, τα γεωπάρκα αναδεικνύονται ως ιδιαίτερα σημαντικοί προορισμοί αειφόρου τουρισμού, καθώς και ως σημαντικοί μοχλοί τοπικής ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικά θεματικά συμπόσια, το πρώτο με θέμα την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και το δεύτερο τη λειτουργία γεωπάρκων σε ηφαιστειακές περιοχές. Τα δύο συμπόσια διοργανώθηκαν από τις αντίστοιχες διεθνείς ομάδες εργασίας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Η προβολή της Λέσβου έγινε μέσα από τέσσερις παρουσιάσεις που επικεντρώθηκαν στην περιγραφή του Απολιθωμένου Δάσους, και των γεωμνημείων του Γεωπάρκου Λέσβου. Επισημάνθηκαν, επίσης, οι δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού στη Λέσβο, στις οποίες παραλαμβάνονται και οι οργανωμένες περιηγήσεις στο Θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης.
Επίσης, ο δρ Βarnabas Korbely παρουσίασε τη νέα έκδοση όλων των ηφαιστειακών γεωπάρκων της Ευρώπης στα οποία περιλαμβάνεται και η Λέσβος, με στόχο την προβολή των πιο εντυπωσιακών αλλά αναξιοποίητων τουριστικά ηφαιστειακών μνημείων στις Αζόρες, στα νησιά Λανζαρότε και El Hierro, στην Ισλανδία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ουγγαρία.
Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου λειτούργησε έκθεση με περίπτερο πέντε ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO στο μεγάλο εκθεσιακό κέντρο στην καρδιά του λιμανιού της πόλης και επισκέπτες απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ελληνικά γεωπάρκα και τις δραστηριότητες γεωτουρισμού σε αυτά.
Πηγή: Α. Παζιάνου, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια