Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζει την καταγραφή, χαρτογράφηση, ερμηνεία και παρουσίαση των θέσεων που χαρακτη...
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζει την καταγραφή, χαρτογράφηση, ερμηνεία και παρουσίαση των θέσεων που χαρακτηρίζονται ως γεώτοποι – γεωλογικά μνημεία.
Αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζει την ψηφιακή παρουσίαση των γεώτοπων της Λέσβου – Πακόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, τεκμηριώνοντας γεγονότα και φυσικές διεργασίες που διαμόρφωσαν την γεωλογική ιστορία και εξέλιξη του νησιού.
Οι δράσεις – τονίζεται – ενημέρωσης και προβολής της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου έχει σκοπό την ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων, των τοπίων και θέσεων οικολογικού ενδιαφέροντος, με στόχο την αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Οι γεώτοποι (geosites) αποτελούν προστατευόμενα στοιχεία του τοπίου σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία γιατί αποτελούν τους βασικούς μάρτυρες της ιστορίας της γης.
«Ραντεβού στους Γεώτοπους της Λέσβου»
Η παρουσίαση των γεωτόπων περιλαμβάνει θέσεις που βρίσκονται σε όλη την έκταση της Λέσβου όπως το «Τεκτονικό Παράθυρο του Ολύμπου», το «Ηφαίστειο του Λεπέτυμνου – Ηφαιστειακός δόμος Βίγλας», ο «Ηφαιστειακός Δόμος του προφήτη Ηλία Παρακοίλων», ο «Ορδημνός – Ηφαιστειακός Δόμος μονής Υψηλού», το «Ρήγμα – Λάρσου», ο «Καταρράκτης Βαθύλιμνος Χιδήρων», το «Σπήλαιο Σπήλιος Άντισσας» και το «Ρήγμα Αγίας Παρασκευής».
Η ψηφιακή παρουσίαση συνεχίζεται με προβολή δύο γεωτόπων κάθε βδομάδα για όλο το 2021 με τους 160 καταγεγραμμένους γεώτοπους της Λέσβου που περιλαμβάνονται στην αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και είναι προσβάσιμοι στην ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, www.lesvosmuseum.gr και στην σελίδα της Λέσβου – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO στο facebook https://www.facebook.com/lesvosgeopark.
Πηγή: ΕΡΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια