Αρχαιολόγοι στη δυτική Τουρκία ανακάλυψαν δύο αγάλματα που χρονολογούνται στην ρωμαϊκή περίοδο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοπο...
Αρχαιολόγοι στη δυτική Τουρκία ανακάλυψαν δύο αγάλματα που χρονολογούνται στην ρωμαϊκή περίοδο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιούνται στην αρχαία ελληνορωμαϊκή πόλη της Βλαύνδου.
Η Βλαύνδος χτίστηκε για πρώτη φορά από Μακεδόνες που ήρθαν στην περιοχή μετά τη στρατιωτική εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η αρχαία πόλη, που βρίσκεται στη σημερινή περιοχή Ulubey της επαρχίας Usak, καταλήφθηκε αργότερα από τους Ρωμαίους.
Οι ανασκαφές για την αποκάλυψη της πόλης, που ξεκίνησαν το 2018, επικεντρώνονται επί του παρόντος στην περιοχή όπου βρίσκεται ο ναός της θεάς Δήμητρας.
Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο Birol Can, καθηγητής στο τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Usak, δήλωσε ότι η ανασκαφική ομάδα ανακάλυψε δύο αγάλματα στο προαύλιο του αρχαίου ναού που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με τον Can, ο οποίος ηγείται των ανασκαφών, ένα από τα αγάλματα που ανακαλύφθηκαν είχε ύψος 185 εκατοστά χωρίς την κεφαλή του, ενώ στο άλλο έλειπαν το κεφάλι, το δεξί του χέρι και τα δύο πόδια.
«Έχουν βρεθεί μερικές επιγραφές γύρω από τα αγάλματα, αλλά ακόμα ερευνούμε αν αυτές σχετίζονται με αυτά. Και τα δύο είναι μαρμάρινα ανδρικά αγάλματα. Το ένα από αυτά είναι τηβεννοφόρος, είμαστε τυχεροί από αυτή την άποψη. Η κεφαλή του, δυστυχώς, δεν σώζεται. Το διατηρημένο ύψος, χωρίς την κεφαλή του, είναι περίπου 185 εκατοστά. Το άλλο άγαλμα βρέθηκε με το κεφάλι, το δεξί του χέρι και τα δύο του πόδια να λείπουν. Φέρει κοντό μανδύα που περνάει γύρω από το αριστερό του χέρι και συγκεντρώνεται γύρω από τον αριστερό του ώμο. Δεν έχουμε ακόμη ξεκαθαρίσει την ταυτότητά τους, αν πρόκειται για θεό, αυτοκράτορα ή πολιτικό», δήλωσε ο Can, προσθέτοντας ότι η έρευνα για τα ευρήματα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Δηλώνοντας ότι τα αγάλματα ανήκουν στα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και κοιτάζοντας παρόμοια αγάλματα, ο Can συμπλήρωσε: «Ορισμένα από τα θραύσματα της επιγραφής που βρήκαμε φέρουν ονόματα Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Για παράδειγμα, ο Μάρκος Αυρήλιος είναι ένας από τους αυτοκράτορες του 2ου αιώνα μ.Χ. Φυσικά, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτά τα αγάλματα σχετίζονται με αυτή την επιγραφή. Μπορεί επίσης να ειπωθεί ότι ίσως να πρόκειται για το άγαλμα ενός πολιτικού».
Πηγή: The Archaeology News Network, Arkeofili
Όσο και να σκάβουν δεν θα βρουν τίποτα δικό τους, επειδή ήρθαν στην περιοχή πάρα πολλούς αιώνες μετά.
ΑπάντησηΔιαγραφή