Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα ιερογλυφικά των ρεπό: Πλάκα 3.200 ετών από την Αίγυπτο καταγράφει τους λόγους απουσίας «αρχαίων υπαλλήλων»

Ακόμα και στα εργοτάξια γύρω από τις πυραμίδες, κρατούσαν απουσίες και έδιναν «αναρρωτικές άδειες»: οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εργοδότες κατέγραφα...

Τα ιερογλυφικά των ρεπό: Πλάκα 3.200 ετών από την Αίγυπτο καταγράφει τους λόγους απουσίας «αρχαίων υπαλλήλων»

Ακόμα και στα εργοτάξια γύρω από τις πυραμίδες, κρατούσαν απουσίες και έδιναν «αναρρωτικές άδειες»: οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εργοδότες κατέγραφαν τα ρεπό των εργαζομένων σε μητρώα που χάραζαν σε πλάκες.

Μια τέτοια πλάκα που κατέληξε στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται από το 1250 π.Χ. προσφέρει ένα σπάνιο «παράθυρο» στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Για τους 40 εργαζόμενους του καταλόγου, σημειώνονται οι μέρες που απουσίαζαν καθώς και οι λόγοι που επικαλέστηκαν σε κάθε περίπτωση - από ασθένεια έως οικογενειακές υποχρεώσεις.

Η πλάκα, γνωστή ως «οστρακόν», είναι φτιαγμένη από ασβεστόλιθο και πάνω της εντοπίζει κανείς την αιγυπτιακή ιερατική γραφή με κόκκινο και μαύρο χρώμα. Οι ημέρες συνοδεύονται από την εποχή, «μήνας τέταρτος του χειμώνα, ημέρα 24η».


Τα ιερογλυφικά των ρεπό: Πλάκα 3.200 ετών από την Αίγυπτο καταγράφει τους λόγους απουσίας «αρχαίων υπαλλήλων» 

Τα ιερογλυφικά των ρεπό: Πλάκα 3.200 ετών από την Αίγυπτο καταγράφει τους λόγους απουσίας «αρχαίων υπαλλήλων» 

Εκείνη την ημέρα ένας εργάτης ονόματι Pennub έλειψε από τη δουλειά επειδή η μητέρα του ήταν άρρωστη. Άλλοι εργαζόμενοι απουσίαζαν λόγω ασθενειών. Ένας Huynefer «υπέφερε από το μάτι του». Κάποιος Seba είχε δαγκωθεί από σκορπιό. Αρκετοί εργαζόμενοι χρειάστηκαν επίσης να πάρουν άδεια για να ταριχεύσουν νεκρούς συγγενείς. 

Ορισμένοι λόγοι μπορεί να φαίνονται παράξενοι στα σύγχρονα αυτιά. Η «ζύμωση μπύρας» είναι μια συνηθισμένη δικαιολογία. Η μπύρα ήταν καθημερινό ποτό στην Αίγυπτο και συνδεόταν ακόμη και με θεούς όπως η Χάθορ. Ως εκ τούτου, η παρασκευή μπύρας ήταν μια πολύ σημαντική δραστηριότητα. Ένας άλλος λόγος είναι η «αιμορραγία της συζύγου ή της κόρης». Πρόκειται για μια αναφορά στην έμμηνο ρύση, κατά τη διάρκεια της οποίας αρκετοί άνδρες αναλάμβαναν επιπλέον καθήκοντα στο σπίτι. 


Πηγή: Π. Σάκκας, LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια