Το φως της ιστορίας των πρώτων χριστιανικών αιώνων στο παλαιό Κάιρο έλαμψε και πάλι χθες, καθώς μετά από πολλά χρόνια άνοιξαν οι περίφ...
Το φως της ιστορίας των πρώτων χριστιανικών αιώνων στο παλαιό Κάιρο έλαμψε και πάλι χθες, καθώς μετά από πολλά χρόνια άνοιξαν οι περίφημες, άγνωστες στο ευρύ κοινό, κατακόμβες του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, με τον Πατριάρχη Θεόδωρο να ευλογεί τον ανακαινισμένο χώρο και να εγκαινιάζει πολλά μέτρα κάτω από τη γη, το νέο παρεκκλήσι, αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο.
Μέσα σε ένα χώρο που αναδεικνύει μνήμες από το πολύ μακρινό παρελθόν, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αποφάσισε πριν από λίγους μήνες, και υπό την επίβλεψη του νέου ηγουμένου π. Δαμασκηνού Αλαζράι, να ξαναζωντανέψει το χώρο, και να δημιουργήσει ένα νέο τόπο συνάντησης της θρησκείας, του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου αυτού που συνδέει το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.
«Ένα όνειρο έγινε σήμερα πραγματικότητα», τόνισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, επισημαίνοντας ότι «μετά την ανακαίνιση της Ροτόντας του Αγίου Γεωργίου από το μεγάλο ευεργέτη Αθανάσιο Μαρτίνο, ήρθε η ώρα φέτος όπου οι ελληνορωμαϊκές κατακόμβες του ναού προσφέρουν και πάλι το πνεύμα τους, γυρίζοντάς μας πίσω στα δύσκολα, πέτρινα χρόνια των πρώτων χριστιανών, και όπου στο Γολγοθά του μοναστηριού αυτού οι μοναχοί προσεύχονταν πάντοτε για τη σωτηρία του κόσμου, όπως και σήμερα προσεύχονται για να ξεπεράσουμε την παγκόσμια πανδημία».
Έτσι, κάτω από την ιστορική Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, εκεί που σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας μαρτύρησε ο Άγιος Γεώργιος και εκεί όπου έζησε για τρία χρόνια η Αγία Οικογένεια με το βρέφος Ιησού, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορική διαδρομή του χώρου, συνδέοντας το μακρινό παρελθόν από αυτές τις ελληνορωμαϊκές κατακόμβες με το παρόν και το μέλλον του πατριαρχικού μοναστηριού.
Οι δαιδαλώδεις αυτές κατακόμβες αποτελούν μέρος του συνολικού ρωμαϊκού πύργου, κάτω από το ναό, σε βάθος πάνω από δέκα μέτρα από την επιφάνεια της γης, εκεί όπου παλιά υπήρχε ένα Νειλόμετρο με το οποίο οι αιγυπτιακές αρχές μετρούσαν τους πρώτους μ.Χ. αιώνες τη στάθμη του ποταμού Νείλου και έτσι υπολόγιζαν και τους φόρους που αναλογούσαν στους κατοίκους της περιοχής.
«Εδώ, στο νέο παρεκκλήσιο στις κατακόμβες του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, ακούστηκε και πάλι σήμερα για πρώτη φορά η Θεία Λειτουργία, αποδεικνύοντας την αιώνια φύση του μοναστηριού, δίνοντας μήνυμα αγάπης και ειρήνης σε όλους τους λαούς», είπε συγκινημένος ο Πατριάρχης Θεόδωρος, υπογράφοντας την νέα Αγία Τράπεζα και κτυπώντας ο ίδιος τη μικρή καμπάνα που βρίσκεται τοποθετημένη ακριβώς έξω από τις κατακόμβες του Αγίου Γεωργίου.
Έτσι, μπορεί μεν χθες, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος να έγινε η ακολουθία κεκλεισμένων των θυρών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, χωρίς πιστούς, με την παρουσία μόνον του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Μητροπολίτου Μέμφιδος κ. Νικοδήμου και με τους λοιπούς ιερείς και εργαζομένους, αλλά στο μέλλον, όλος αυτός ο χώρος θα μπορεί να αποτελεί έναν νέο τόπο συνάντησης της ιστορίας με τη θρησκεία και την Ελλάδα, με το άσπρο και το γαλάζιο να μεσουρανεί με την ελληνική σημαία δίπλα από τη μαρμάρινη εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, και δίπλα από την αιγυπτιακή σημαία.
Αυτήν ακριβώς την αρμονική συνύπαρξη του ελληνικού και του αιγυπτιακού στοιχείου τόνισε ιδιαίτερα μέσα από τις δηλώσεις του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ευχαριστώντας θερμά τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για τη στήριξη που πάντοτε παρέχει η θεοβάδιστη Χώρα του Νείλου στο Παλαίφατο Πατριαρχείο.
Τέλος, ευχαριστίες απηύθυνε ο Πατριάρχης Θεόδωρος στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά ακόμη περισσότερο στους λαούς των τριών χωρών και όλου του κόσμου για να μπορέσει να ξεπεράσει τη δοκιμασία του κοροναϊού.
Πηγή: Το Βήμα, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια