Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αντί… αρχαίου τάφου, δεξαμενή! Ερευνάται η περίοδος κατασκευής και χρήσης της

Μικρότερο των προσδοκιών και ελπίδων, που κατ’ αρχήν καλλιεργήθηκαν από τον εντοπισμό τρύπας επί του εδάφους, αποδεικνύεται, τελικά, το εύρη...

Αντί… αρχαίου τάφου, δεξαμενή! Ερευνάται η περίοδος κατασκευής και χρήσης της

Μικρότερο των προσδοκιών και ελπίδων, που κατ’ αρχήν καλλιεργήθηκαν από τον εντοπισμό τρύπας επί του εδάφους, αποδεικνύεται, τελικά, το εύρημα σε αγροτική περιοχή του Κάτω Χωριού Ιεράπετρας. Επί τόπου μετέβη χθες συνεργείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Νομού Λασιθίου με επικεφαλής την προϊσταμένη της Υπηρεσίας, Χρύσα Σοφιανού.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ, την τρύπα στο έδαφος εντόπισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κάτω Χωριού, Εμμ. Πυργιωτάκης, ο οποίος τη Δευτέρα κατέθεσε σχετική γραπτή αναφορά- αίτηση στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ζήτησε έτσι τη διερεύνηση στο σημείο εκείνο, μήπως και σχετίζεται με την ύπαρξη αρχαιοτήτων, μιας και για την ευρύτερη περιοχή υπάρχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Εξ αιτίας του επείγοντος χαρακτήρα της και επειδή η υπόθεση είχε ομοιότητες με τα χαρακτηριστικά της ανεύρεσης της διπλής, ασύλητης μινωικής ταφής που είχε βρεθεί σε ελαιώνα, στο Κεντρί, η κ. Σοφιανού αποφάσισε να επέμβει άμεσα.

Παίρνοντας το συνεργείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που μόλις την περασμένη Δευτέρα είχε αρχίσει τη νέα φάση ανασκαφής στο ρωμαϊκό θέατρο της Ιεράπετρας, μετέβησαν στο λιόφυτο που υπέδειξε ο πρόεδρος του Κάτω Χωριού.

Στο σημείο εκείνο, σε βάθος ένα μέτρο περίπου κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, εντοπίστηκε πετρόκτιστο κτίσμα με θολωτή οροφή, που παραπέμπει, όπως είπε η κ. Σοφιανού, σε δεξαμενή αποθήκευσης νερού. Η πρώτη εκτίμηση για τη χρονολόγηση της δεξαμενής είναι πιθανότατα της ενετικής περιόδου, αλλά το εύρος της έρευνας για την ακριβή χρονολόγησή της θα επεκταθεί από την βυζαντινή μέχρι την ενετική περίοδο. Είναι αρκετά μεγάλη (βάθος 3 μ.), διαθέτει υπερχείλιση και εσωτερικά διαπιστώθηκε ότι καλύπτεται με υδραυλικό κονίαμα, για τη στεγανοποίησή της.

Στην ερώτηση, τί χρήση μπορεί να είχε η θολωτή δεξαμενή, στο σημείο που βρέθηκε εν μέσω του ελαιώνα στο Κάτω Χωριό, η κ. Σοφιανού εξήγησε ότι πλησίον της δεξαμενής περνά ένας χείμαρρος και -το πιο πιθανό- η χρήση της να ήταν για πότισμα καλλιεργειών.

Όπως δήλωσε η κ. Σοφιανού, η έρευνα σταματά, το εύρημα θα σκεπαστεί με χώμα ώστε να μην προκληθεί κανένα ατύχημα και σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη, θα αποφασιστεί αν θα προγραμματιστεί ανασκαφή.


Πηγή: Ανατολή



Δεν υπάρχουν σχόλια