Σύνδεση με τον πολιτισμό μας, συνένωση με τους άλλους και αυτοβελτίωση, είναι τα τρία βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ομάδα «Α...
Σύνδεση με τον πολιτισμό μας, συνένωση με τους άλλους και αυτοβελτίωση, είναι τα τρία βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια Γνώσης και Άθλησης» η οποία έχει πραγματοποιήσει ξεναγήσεις - συζητήσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας, όπως στον Ιλισό, όπου γίνονταν τα Μικρά Ελευσίνια Μυστήρια, στους Λόφους των Μουσών, των Νυμφών και της Πνύκας, στην Αρχαία Αγορά, στην Ελευσίνα, στη Βραυρώνα.
Η φετινή χρονιά διαθέτει ένα πλούσιο πρόγραμμα με πολλές αποδράσεις και πολλές εκπλήξεις... Την Κυριακή 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου θα λάβει χώρα ομιλία για τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν τότε στην Αθήνα και οδήγησαν στη δημιουργία της Ακαδημίας, για το εκπαιδευτικό σύστημα των αρχαίων με συγκρίσεις στη σημερινή εκπαίδευση και θα αναλυθούν Πλατωνικά κείμενα.
Ακαδημία Πλάτωνος
Η Ακαδημία ιδρύθηκε στην Αθήνα γύρω στο 387 π.Χ. από τον Πλάτωνα. Μετά το πρώτο ταξίδι του (398-390 π.Χ.) στη Σικελία, για να οργανώσει αρτιότερα την παιδαγωγική του δράση, αγοράζει ένα κτήμα στους κήπους του Ακάδημου και ιδρύει εκεί όμιλο επιστημονικό, που, κατά την ονομασία της τοποθεσίας, ονομάσθηκε Ακαδήμεια.
Έκλεισε οριστικά το 529, όταν καταργήθηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Βρίσκονταν σε ένα άλσος του προαστίου των Αθηνών, την Ακαδήμεια, αφιερωμένο στον Αθηναίο ήρωα Ακάδημο, από το όνομα του οποίου προέρχεται και η ονομασία της. Ο θρύλος ανέφερε ότι στην είσοδο της Ακαδημίας υπήρχε η επιγραφή: «ἀγεωμέτρητος μηδεὶς εἰσίτω».
Φωτογραφία από προηγούμενη ξενάγηση της ομάδας «Αρχαία Μονοπάτια Γνώσης και Άθλησης». |
Ο χώρος θεωρούνταν ιερός, γι’ αυτό ο Θησέας είχε κρύψει εκεί την Ελένη. Από σεβασμό για την μακρά παράδοση και την ταύτισή του με τους Διόσκουρους, οι Σπαρτιάτες δεν θα τον καταστρέψουν όταν θα εισβάλλουν, το 413 π.Χ., στην Αττική.
Η Ακαδημία συνέχισε τη λειτουργία της σε όλη την περίοδο της ελληνιστικής περιόδου, για να διακοπεί η λειτουργία της για τέσσερα χρόνια κατά τον Πρώτο Μιθριδατικό Πόλεμο και την φυγή του Φίλωνα της Λάρισας, το 88 π.Χ., στη Ρώμη. Καθ' όλη τη διάρκεια των εννιακοσίων δέκα έξι ετών ακμάζει, υπολειτουργεί, παρακμάζει αλλά και αναγεννάται.
«Αρχαία Μονοπάτια»
Πέρα από τις αρχαιολογικές και ιστορικές πληροφορίες, τη μυθολογία και τη φιλοσοφία, τα «Αρχαία Μονοπάτια» έχουν ως στόχο να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν, να γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης των Αρχαίων και να δώσουν ένα κίνητρο στον φίλο-επισκέπτη να ενεργοποιήσει ή να αναζητήσει εσωτερικές ατραπούς, άγνωστες μέχρι τώρα, και μέσα από αυτή τη διαδικασία να θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας. Ζητούμενο δεν είναι η στεγνή παράθεση ιστορικών στοιχείων που ο καθένας μας μπορεί εύκολα να πληροφορηθεί, ούτε μία αφηρημένη συσσώρευση γνώσεων και μία κλασική ξενάγηση σε αρχαιολογικούς τόπους.
Άρης Κόμης (προπονητής), σε προηγούμενη ξενάγηση της ομάδας «Αρχαία Μονοπάτια Γνώσης και Άθλησης». |
Βασική επιδίωξη είναι η διαφορετική θέαση ενός τόπου, που μπορεί να εμψυχώσει, να καθοδηγήσει, να προβληματίσει, έτσι ώστε ο επισκέπτης να φύγει με ερωτήματα για τη ζωή του και να μπει στη διαδικασία να τα απαντήσει. Η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια» θέλει να γίνει οδηγός για ένα νέο τρόπο ζωής που θα επηρεάσει τον σημερινό πολίτη και θα τον κάνει να σκεφθεί ότι οι αξίες, ο τρόπος ζωής και η οργάνωση της κοινωνίας του θα πρέπει να ορίζονται από τον ίδιο.
Ο πολιτισμός μας εξελίσσεται και εμπνέει, μας εκπαιδεύει στην ομορφιά και συνεπώς μας καλεί να βιώσουμε ό,τι μας άφησε... τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, τη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, την ηθική, τις αρετές. Η εναλλακτική ομάδα δράσης με κοινωνικό χαρακτήρα έχει τη φιλοδοξία, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να μάθουμε να ζούμε καλύτερα, παίρνοντας μαθήματα από το παρελθόν.
Έφη Τριήρη (αρχαιολόγος - δημοσιογράφος). |
Και βεβαίως, δίνεται μεγάλη έμφαση στην άθληση, γιατί ο νους και το σώμα πρέπει να συμπορεύονται, όπως ακριβώς πρέσβευαν και οι αρχαίοι Έλληνες. Όταν κάποιος νοιώθει καλά με το σώμα του, είναι περισσότερο απελευθερωμένος να συντονίσει το μυαλό του και να σκεφθεί. Βασικό άθλημα της ομάδας είναι η τοξοβολία, ενώ κατά καιρούς υπήρξε ενασχόληση και με άλλα αθλήματα, με παρούσα τη δυνατότητα αύξησης και προσαρμογής τους.
Πληροφορίες
Επικοινωνία με την ομάδα, μέσω Facebook στη σελίδα Αρχαία Μονοπάτια ή στο τηλέφωνο 6979566474. Ιδρυτές της ομάδας Έφη Τριήρη (αρχαιολόγος - δημοσιογράφος) και Άρης Κόμης (προπονητής).
Πηγή: Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια